SPECIAL. Șocul stadionului: cât va fi Rapidul împins din spate de noul Giulești? Contează galeria sau impactul noii arene?

Autor: Gabriel Berceanu / 06.04.2022, 11:56
SPECIAL. Șocul stadionului: cât va fi Rapidul împins din spate de noul Giulești? Contează galeria sau impactul noii arene?

Inaugurat cu fast și primit cu inimă fierbinte de galeria Rapidului, noul Giulești a trecut testul partidelor oficiale în ultima etapă de Liga 1, victorie clară a gazdelor, 3-0 cu Botoșani. “O să fie greu să câștige cineva aici”, a declarat Mihai Roman, fost fotbalist în vișiniu, completat în aceeași direcție de portarul Pap și albanezul Papa.

Dar cât va conta, concret, entuziasmul suporterilor remarcabili, consolidat de impactul noii arene, în parcursul sportiv? Și care e efectul în puncte al presiunii publicului, îmbrăcată în contextul unui stadion modern?

7 echipe, primele 10 meciuri fiecare

Pentru răspunsuri argumentate, am pornit într-o analiză inedită, dedicată echipelor românești care au beneficiat în ultima vreme de stadioane noi, moderne. Și, implicit, ne-am concentrat pe rezultatele acestora în primele 10 partide oficiale jucate în “casă nouă”.

Este vorba de 7 echipe, iar funcție de concluziile evidențiate le-am grupat în trei mari categorii. Rămâne de văzut în care dintre acestea se va integra Rapidul și noul stău stadion

Două lucruri sunt certe și le împărtășim înaintea provocării noastre, fiind confirmate și de cifrele care urmează: inima galeriei e peste arhitectură în influențarea oricărui rezultat, dar starea de spirit după inaugurare potențează atmosfera și determină un efect pozitiv. Apoi, gestionarea efervescenței și presiunii din tribune, la nivel de jucători, e cheia reușitei pe teren!

Oltenia, exemplu din ambele părți

Inaugurat în noiembrie 2017 printr-un amical cu Slavia Praga, noul “Ion Oblemenco” a devenit casa Universității Craiova, fiind ulterior “împărțit” și cu FCU Craiova. Pentru studenți, primele 10 partide oficiale pe noua arenă au însemnat 10 meciuri fără înfrângere!

Debutul a fost 3-1 cu Juventus București în Liga 1, competiție în care au repurtat, apoi, victorii foarte importante, cu sprijinul fanilor și sub șocul noului stadion: 3-1 cu Viitorul, 2-1 cu CFR Cluj, 1-0 cu Sepsi, 1-0 cu Astra. Doar două remize, 1-1 cu ACS Poli și 0-0 cu CFR Cluj.  În același timp, în intervalul primelor 10 partide pe noul stadion, au eliminat Dinamo din Cupa României, 1-0, și au zdrobit în aceeași competiție pe FC Botoșani, 5-1!

FCU Craiova a început să joace pe “OZN-ul” din Bănie din martie 2021. Se afla în Liga 2. Deși parcursul primelor 10 etape ne arată o singură înfrângere, aceasta a venit tocmai la debut, 1-2 cu Mioveni, reprezentând și primul eșec din tot sezonul!, semn că schimbarea a produs poate la nivel de concentrare un efect invers, sub presiune emoțională.

În următoarele 9 partide, FCU nu a mai cunoscut înfrângerea, defilând atât în Liga 1 cât și în startul primului sezon pe prima scenă, unde a învins Dinamo (1-0) și a remizat de două ori, cu Chindia (0-0) și Farul (1-1). Practic, ajutată de suporteri, FCU a atenuat șocul Ligii 1 cu șocul pozitiv… al stadionului!

Ghencea întărește rețeta: arenă + fani

Stadionul celor de la CSA Steaua a fost inaugurat în iulie 2021, un amical cu OFK Belgrad. În ultima etapă din Liga 2 a fost 2-1 cu Petrolul Ploiești, liderul redutabil al sezonului, meci în care galeria gazdelor și-a spus cuvântul. Dar nu doar de aceea Steaua intră în prima noastră categorie, unde efectele arenei noi sunt fantastice.

În primele 10 meciuri pe Steaua reconstruit, echipa a suferit o singură înfrângere, 0-1 cu U Cluj, în rest 6 victorii și 3 remize. De la 1-0 cu Csikszereda, 5-2 cu Dacia Unirea Brăila sau 3-0 cu Dunărea Călărași, până la 1-0 cu FC Buzău sau 3-1 cu Poli Iași. Cum Steaua va continua foarte probabil în Liga 2, la perspectivele existente și lotul din prezent, va fi aproape sigur destul de greu de câștigat în Ghencea. Iar pe viitor ar putea deveni o deplasare extrem de complicată chiar și la nivel de Liga 1, după ce echipa va obține dreptul de participare în primul eșalon.

Când presiunea are efect invers 

Sunt două echipe în categoria cazurilor unde inaugurarea noului stadion, cumulată cu presiunea tribunelor, dar și cu contextul sportiv (valoarea lotului, dinamica din campionat, calendarul imediat etc.) au avut un efect invers celui așteptat de conducerea clubului și de suporteri.

Cronologic, Petrolul și-a deschis porțile pentru o gazdă modernă în septembrie 2011. Era în Liga 1 la acel moment. Iar debutul dezastruos, 1-5 cu Dinamo, nu a fost o întâmplare. Au urmat 0-2 cu FCSB, 0-1 cu ASA Tg. Mureș, 1-2 cu Vaslui sau 3-4 cu Chiajna. Practic, în primele 10 meciuri, Petrolul a strâns numai 9 puncte, victorii cu Voința Sibiu și FC Brașov, remize cu Pandurii, U Cluj, CFR Cluj.

Parcurs similar a avut UTA Arad, cu stadionul mult-așteptat gata de fotbal în august 2020. Traiectoria după ianugurare a fost una mult sub pretenții, primele 10 partide însemnând doar 5 puncte pe teren propriu! A fost 0-0 la debut cu Voluntari, apoi 2-3 cu Poli Iași, 0-0 cu Clinceni, 1-3 cu Gaz Metan Mediaș, 0-6 cu Astra sau 0-1 cu Dinamo! 

Oscilații și plusuri chiar fără forță explozivă din tribune

Club de tradiție al fotbalului nostru și cu o bază de suporteri semnificativă, U Cluj a resimțit oscilant efectul Cluj Arena, începând din octombrie 2011. Echipa se afla în Liga 1, a debutat cu succes, 1-0 în fața celor de la Brașov, dar apoi au venit 1-1 cu Oțelul, 2-2 cu Mioveni și 0-1 cu Pandurii, rezultate înregistrate printre meciuri bune precum 3-1 cu Astra, 3-0 cu Gaz Metan și 3-1 cu ASA Tg. Mureș. Probabil a fost nevoie de adaptarea la noua atmosferă și noul stadion pentru Universitatea.

Tot în octombrie, dar 10 ani mai târziu, în toamna anului trecut, s-a deschis și noul stadion al celor de la Sepsi OSK Sf. Gheorghe. Grupare considerată ca având prestații bune pe teren propriu, inclusiv pe vechea arenă, și fără o forță a publicului de nivelul Petrolului sau Craiovei, Sepsi a debutat cu înfrângere, 1-2 cu Volntari. Ulterior, situația s-a redresat, 4-1 cu Dinamo, 0-0 cu Chindia, 1-0 cu Farul sau 3-1 cu Universtiatea Craiova. Linia bună a continuat prin 2-0 cu Gaz Metan Mediaș, 2-1 cu FCU Craiova și 3-1 cu Mioveni, foarte recent. Dovadă că efectul pozitiv trece dincolo de numărul suporterilor, în anumite situații.