SPECIAL. „Tu ai nume și renume”. Campioana României are fani și în Columbia. INCREDIBILA poveste a lui Osmar Olano, fanaticul susținător al CFR-ului din Bogota

Bădulescu Silvian 09.02.2022, 17:18
SPECIAL. „Tu ai nume și renume”. Campioana României are fani și în Columbia. INCREDIBILA poveste a lui Osmar Olano, fanaticul susținător al CFR-ului din Bogota

„Mândria Ardealului” a ajuns din Cluj tocmai până în… Bogota. Nu Bogata, Maramureș, cum a făcut, acum câțiva ani, celebrul rapper Snoop Dogg confuzie. Ci tocmai până în America de Sud, țara lui Carlos Valderrama, Radamel Falcao și James Rodriguez. Într-un fotbal spectacol, care, în anii 1950 atragea vedete precum di Stefano, un pasionat al fenomenului fotbal are la inimă pe… CFR Cluj.

Noua campioană a provinciei, CFR Cluj, a avut, de-a lungul ultimilor 15 ani, foarte mulți fotbaliști legitimați din America de Sud: argentinieni, brazilieni, venezueleni sau uruguayeni. Totuși, dintre aceste naționalități menționate, se pare, suportul pentru ardeleni vine din Columbia. Originar din Caracas, capitala Venezuelei, pentru că, da, are dublă cetățenie (columbiană și venezueleană), Osmar Olano îi susține pe „feroviari” tocmai din Nordul Americii de Sud, de la o distanță de peste 10.000 de kilometri din Cluj până în țara care a dat fotbalului unii dintre cei mai spectaculoși fotbaliști ai ultimului deceniu.

Dragoste la prima vedere?

CFR Cluj și-a început hegemonia în 2018, când se încununa pentru a 4-a oară în istorie campioană și pentru prima oară din cele 4 consecutive… de până acum. În acel sezon, mai exact în luna martie, un meci cu FCSB avea să reprezinte dragoste la prima vedere între Osmar Olano și gruparea din Gruia.

Primul contact pe care l-am luat cu fotbalul românesc și CFR a fost în martie 2018. Am văzut un meci între CFR Cluj și FCSB (n.r. – CFR Cluj 1-1 FCSB, 18 martie 2018, goluri marcate de Emmanuel Culio, minutul 38, din penalty, și Harlem Gnohere, minutul 90+1), de altfel prima partidă pe care am văzut-o cu ei. Urmăresc meciurile lor prin diverse aplicații online, am văzut cele trei meciuri din 2022, cu FCSB, FC Botoșani, Universitatea Craiova. Craivoa are echipă bună, au un antrenor bun, îmi place stilul lor de joc, a fost un meci dificil, pentru că este o echipă mare în România. Este o echipă cu o istorie interesantă. Urmăresc, în general, ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc, știu de situația lui Dinamo București și cred că se vor salva, au o istorie foarte mare în România”.

*primul meci al CFR-ului văzut

La o distanță de peste 10.000 de kilometri și cu un Ocean Atltantic „despărțitor”, pasiunea pentru CFR Cluj a început datorită unei prietene din România care, la momentul respectiv, i-a vorbit despre tot ceea ce înseamnă țara noastră.

Tot în 2018, am început să studiez limba română. Am cunoscut o persoană din Cluj care mi-a vorbit despre oraș, despre România, despre istorie, lucruri de acest gen. Nu mi-a vorbit despre fotbal, pentru că ei nu-i place fotbalul. Știu și de rivalitatea cu Universitatea Cluj, dar am ales pe CFR datorită istoriei mai lungi, de peste 100 de ani. Este asemănătoare cu echipa pe care o susțin în Columbia, Junior Baraquilla (n.r. – club fondat în 1924, câștigătoare a 9 titluri naționale). Deși Dan Petrescu este un antrenor defensiv, iar mie îmi place fotbalul ofensiv, a fost dragoste la prima vedere”.

Totuși, nivelul limbii române nu este, încă, la nivel de conversație și înțelegere

Când mă uit la un meci de fotbal, înțeleg tot, îmi place limba română, dar nu pot să vorbesc și nu înțeleg ce spune o persoană când îmi vorbește, nu înțeleg decât atunci când ma uit la meci. Știu câteva cuvinte de genul „eu sunt..:”, „numele meu este…”, „Hai CFR!” sau numerele. Totuși, când scriu în română, pe calculator, mă descurc. E o limbă dificilă și, câteodată, mă ajut de Google Translate. Nu am vizitat niciodată România, dar, pe viitor, aș vrea să vă vizitez țara. Îmi place România, îmi place cultura voastră, poporul vostru, istoria voastră”.

Ca în majoritatea cazurilor în care un străin este întrebat despre ce fotbalist a auzit prima oară, răspunsul este aproape același: Gică Hagi. Însă, pentru el, lista nu se oprește aici deoarece „îmi place și Dan Petrescu, un moment, te rog, Gică Popescu, da, îmi place și Gică Popescu. În prezent, îmi plac Petrila, Ianis Hagi, George Pușcaș, Mihăilă, Deac, Ionuț Radu și Tătărușanu”.

„Toată familia mea ține cu CFR”

Pe pagina personală de Facebook, Osmar Olano are mai multe fotografii în tricoul CFR-ului, alături de membrii familiei sale. Întrebat de acest aspect, el a răspuns că „toți ținem cu CFR, mama, bunica, verii, sora mea, toată familia mea. Toți avem tricouri cu CFR. Le-am făcut în Columbia. Am luat un tricou alb și am imprimat logo-ul CFR cu mesajul „Și atunci? Ne vedem în Cluj!”. Familia mea are mesajul cu „Ne vedem în Columbia!”.

*Osmar și o parte din familia lui

Fanclub-urile sunt din ce în ce mai la modă în întreaga lume. Există multe colțuri de lume care au, sub diverse forme, un fanclub, mai mic sau mai mare, dedicat unei echipe de fotbal, de obicei celor mai mari din lume: Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Chelsea, Bayern Munchen ș.a.m.d.

Acest fenomen este dezvoltat și în România, unde regăsim printre cele mai cunoscute fanclub-uri pe cele ale Borussiei Dortmund, Arsenal România sau Liverpool. Ba chiar, anual, de obicei vara, există o competiție de minifotbal destinată acestora. Întrebat dacă există un fanclub CFR în Columbia acesta a zis că „momentan nu, dar, pe viitor, vreau să creez unul în Columbia cu prietenii și familia mea”.

Andra, B.U.G. Mafia și… Tzanca

Pe lângă Gică Hagi, un alt nume „la modă” în Columbia, venit de pe tărâm românesc, este cel al Stelei București, actuala FCSB. Totuși, în anturajul acestuia, prietenii au auzit și de alte echipe din Liga 1.

Nu cred că mai știe cineva de CFR Cluj în Columbia, cu excepția prietenilor mei. Aici, echipa cunoscută din România este Steaua București (n.r. – FCSB), datorită meciurilor din UEFA Champions League, ba chiar am prieteni care țin cu FCSB. De asemenea, la un moment dat, la FCSB au jucat mai mulți columbieni: Dayro Moreno, Pepe Moreno, Robinson Zapata. Totuși, prietenii mei știu și de echipe precum Dinamo București, Poli Timișoara, Sepsi sau FC Botoșani. Am prieteni în Statele Unite ale Americii care țin cu UTA. E o echipă mare în România”.

Trecând puțin de lumea fotbalului, există câteva aspecte care au făcut România să fie cunoscută în Columbia, unele devenite sinonim cu țara noastră.

În general, columbienii știu despre Dracula, Hagi, Steaua București, regimul comunist, Nadia Comăneci și Andra”.

Osmar, mai „familiarizat” cu România, cel puțin la nivel teoretic, decât compatrioții săi, are un mix interesant de muzică pe care o ascultă: de la Inna, Andra, Smiley, 3Sud-Est, până la B.U.G. Mafia, Puya și… Tzanca Uraganu.

Ascult Inna, Andra și Smiley, sunt preferații mei. Mai ascult B.U.G. Mafia, 3Sud-Est, Puya. Îmi place și (n.r. – se chinuie puțin la pronunție) Tzanca Uraganu”.

Liverpool, noul „trend” în Columbia

În această perioadă de mercato, Luis Diaz a făcut trecerea de la FC Porto la Liverpool, iar acest lucru a stârnit „isterie”, bineînțeles, în sens pozitiv, astfel că mulți columbieni încep să urmărească jocurile „cormoranilor”.

Momentan, Liverpool este cea mai la modă echipă, datorită transferului lui Luis Diaz (n.r. – jucător columbian de 25 de ani transferat de Liverpool cu 45 de milioane de euro în această perioadă de mercato) de la FC Porto în Anglia. L-am văzut la debut, în 2018, când a jucat cu Junior Baraquilla”.

CFR Cluj, echipa favorită din România, este pusă pe aceeași treaptă cu Arsenal, Porto și… Atalanta.

Pe lângă CFR Cluj, din Europa mai susțin Arsenal, datorită lui Thierry Henry, FC Porto (n.r. – în ultimii ani, la FC Porto au fost legitimați mai mulți fotbaliști columbieni) și Atalanta”.

De ce Atalanta? Datorită lui Luis Muriel și Duvan Zapata (n.r- jucători columbieni legitimați la bergamasci). Da, și nu numai.

Da, da, datorită lor, dar și a lui Valentin Mihăilă acum (n.r. – zâmbește)”.

„România a avut o generație fantastică cu Hagi”

România și Columbia s-au întâlnit de două ori consecutiv la două turnee mondiale finale, în 1994 și 1998. De fiecare dată, „tricolorii” au ieșit victorioși după „dubla” lui Răducioiu și golul lui Hagi, respectiv Adolfo Valencia în Statele Unite, dar și după execuția lui Adrian Ilie, care a făcut diferența în Franța. Totodată, marele Pele, înaintea competiției din 1994, a declarat că o consideră pe Colombia printre principalele favorite la trofeu.

În America, a fost un meci greu, dar România avea o generație fantastică cu Hagi. Columbia avea o apărare slabă, știi incidentul cu Escobar și consecința autogolului. Ați fost mai buni. Legat de ce a zis Pele, da, așa a fost să fie, e istorie”.

Calificați la ultimele două mondiale (2014 și 2018), Columbia este în pericol foarte mare să rateze prezența în Qatar, după ce ocupă doar locul 7 din 10.

Da, este greu să ajungem în Qatar. Cred că vor ajunge Uruguay și Peru, una calificată direct și una la baraj (n.r. – În America de Sud, există o grupă preliminară de 10, din care primele 4 se califică direct și locul 5 merge la baraj intercontinental. Argentina și Brazilia sunt deja calificate, pe când Ecuador este aproape calificată). Avem două meciuri mai ușoare în ultimele două etape, dar este greu să ajungem la Cupa Mondială din Qatar. Avem jucători buni, rapizi, ofensivi, dar antrenorul Columbiei este mai defensiv decât Dan Petrescu. Obiectivul era calificarea la turneul final al Cupei Mondiale, va fi o mare dezamăgire dacă nu vom ajunge acolo”.

Cum se trăiește un meci al CFR-ului din Columbia

Mare suporter al echipei, acesta nu a apucat încă să vadă pe viu un meci în Gruia, dar plănuiește pe viitor. Totuși, este la curent cu marile victorii europene pe care ardelenii le-au obținut în UEFA Champions League sau UEFA Europa League.

Am văzut meciurile mari făcute de CFR Cluj în Europa. Victoria cu Manchester United (n.r. – 1-0, pe „Old Trafford, în 2012, gol Carlos Alberto) , meciul cu Lazio (n.r. – 2-1 cu Lazio, acasă, în 2019, goluri marcate de Deac și Omrani). De asemenea, am văzut în Spania partida cu Sevilla (n.r. – 0-0, în 2020, pe „Estadio Ramon Sanchez Pizjuan)”.

Din nefericire, acesta nu a apucat nici să-și achiziționeze vreun produs al echipei campioane, preferând, însă, să-și personalizeze o mască și un tricou.

Un prieten mi-a cumpărat un tricou cu CFR Cluj, dar nici acum nu a ajuns la mine. Aștept de șase luni și tot nimic…”

Întrebat dacă, atunci când pleacă de acasă cu masca cu CFR Cluj sau tricoul cu logo-ul echipei, este întrebat pe stradă de echipă, acesta a precizat că „oamenii mă întreabă de unde este această echipă”.

CFR Cluj este în marș spre al cincilea titlu consecutiv. „Exoticul” susținător al „feroviarilor” e convins că nu poate sta nimeni în calea trupei lui Dan Petrescu.

Sunt încrezător că CFR va câștiga al cincilea titlu consecutiv. FCSB are echipă bună, dar nu au un antrenor la nivelul echipei. Gigi Becali e puțin „loco” (n.r. – râde)”.

Osmar nu ratează niciun meci al echipei campioane. Ba chiar marți, 8 februarie, el a urmărit de la peste 10.000 de kilometri distanță partida pe care CFR a disputat-o acasă, contra celor de la UTA, soldată cu al patrulea egal consecutiv al echipei campioane.

Echipă bună UTA, echipă importantă din Liga 1. A fost un meci dificil pentru CFR Cluj, s-a încheiat 0-0, dar, la fel de bine puteau să câștige și ei, dar și CFR Cluj” a fost analiza pe care a făcut-o Osmar partidei disputate în Gruia.

„În viitor, mi-ar plăcea să intru în contact cu jucătorii celor de la CFR, cu suporterii, cu conducătorii. Hai CFR!”

America de Sud, o piață cautată de echipele românești în ultimii ani

După 2000, echipele din România și-au deschis foarte mult orizonturile către jucători străini. Acest lucru, câteodată o sabie cu două tăișuri, deoarece nu au fost puține cazurile când echipele autohtone au avut, în primul „11”, mai mulți stranieri decât români, a însemnat că în Liga 1 au ajuns fotbaliști de diverse naționalități.

O foarte mare atenție a fost acordată către America de Sud. Ba chiar CFR Cluj este cunoscută pentru jucătorii sud-americanii pe care i-au avut de-a lungul anilor și pe care, ulterior, pe unii dintre ei, i-au vândut pe sume frumoase în străinătate: Alvaro Pereira, Sebastien Dubarbier, Emmanuel Culio, Mario Rondon, Didi, Christian Fabbiani, iar lista poate continua.

Cred că echipele din România se uita la jucători din America de Sud datorită faptului că sunt ieftini, nu cer salarii mari și sunt jucători buni, de profil ofensiv. Eu sunt de părere că România are jucători foarte buni, dar școlarizarea fotbalistică nu este la cel mai înalt nivel, nu se pune accent pe academii. De exemplu, Claudiu Petrila, cel pe care îl urmăresc, are un complex în prima ligă.

Uite, fotbalul din Columbia nu are un nivel foarte ridicat. Totuși, jucătorii sunt foarte talentați, cei de 18 ani fac deja pasul spre Europa. De asemenea, calitatea fotbalului de aici este mai ridicată decât în România, dar nu cu mult. Junior Baraquilla, echipa mea, este peste FCSB, Craiova sau Sepsi. CFR, însă, e la alt nivel. Un alt aspect, la noi se pune mai mult accent pe fotbalul ofensiv decât pe cel defensiv”.

Urmăriți Playsport.ro și pe