Sportiva de 15 ani prinsă dopată la Jocurile Olimpice de la Beijing poate concura în continuare. Cum explică decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Bordei Radu 14.02.2022, 12:52
Sportiva de 15 ani prinsă dopată la Jocurile Olimpice de la Beijing poate concura în continuare. Cum explică decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv

O puștoaică de 15 ani a declanșat un scandal mare la Jocurile Olimpice de la Beijing. Patinatoarea Kamila Valieva a câștigat aurul, însă la câteva zile s-a descoperit că a folosit subsanțe interizse. Având în vedere că rusoaica este și minoră, cazul ei a stârnit un interes enorm și multe dispute.

Sportiva a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă prin regulament, clasată de Agenția Mondială Anti-Doping la categoria hormoni și modulatori metabolici. Ea ar fi fost testată pe 25 decembrie, de către Rusada, Agenția Rusă Antidoping. Rezultatul a venit de abia acum.

Victorie pentru delegația Rusiei, la Jocurile Olimpice de la Beijing. Patinatoarea de 15 ani poate să concureze

Inițial, Rusada a suspendat-o pe Valieva, dar apoi, după doar o zi, a ridicat suspendarea, după recursul sportivei. CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping. Dar TAS a confirmat idicarea suspendării provizorii a Kamilei, o victorie importantă pentru delegația Rusiei.

Valieva a contribuit decisiv la aurul pe echipe, iar acum urma să concureze la proba individuală. Și TAS a decis că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un „prejudiciu ireparabil”. Asta nu înseamnă că patinatoarea nu ar putea suferi conscințele, dacă va fi găsită vinovată.

Kamila Valieva, care este și campioană a Europei, este la prima ei participare la JO de iarnă. Și este și  prima sportivă care reușește sărituri cvadruple la o ediție a Jocurile Olimpice. După cucerirea aurului în concursul pe echipe, Valieva nu s-a mai antrenat, miercuri, în vederea competiției individuale. Aceeași decizie a fost luată și de alți patinatori din Comitetul Olimpic Rus.

„Situație de coșmar” pentru fostul director al WADA. Ce a declarat oficialul

Potrivit publicației First Post, substanţa detectată este un medicament folosit pentru combaterea problemelor cardiace. Mai exact, trimetazidina crește anduranța și îmbunătățește circulația sanguină. Marele avantaj al rusoaicei este faptul că este minoră. Iar asta o poate ajuta. Sportivii aflați în situația ei se bucură de protecție suplimentară în Codul Mondial Anti-Doping.

David Howman, fost director general al WADA, a descris situația ca fiind „cel mai cumplit coșmar”.

Este cel mai cumplit coșmar al oricărei organizații ca sportivii să concureze și apoi să iasă pozitivi la testare în timpul Jocurilor. Este foarte neobișnuit ca un test pozitiv să fie anunțat între competiție și ceremonia de medalie. De obicei, un atlet în acea poziție ar fi imediat descalificat, dar asta nu s-a întâmplat în acest caz”, a transmis Howman, potrivit Reuters.