Stadion gol la FCSB-Viking Stavanger? UEFA ar putea decide ca accesul oamenilor la meciul de Conference League să fie interzis

Olteanu Ștefan 13.08.2022, 21:45
Stadion gol la FCSB-Viking Stavanger? UEFA ar putea decide ca accesul oamenilor la meciul de Conference League să fie interzis

FCSB-Viking Stavanger, duel programat joi, în manșa tur a play-off-ului Conference League, s-ar putea juca pe un stadion gol. Arena Națională ar putea fi lipsită de prezența suporterilor în tribune, deoarece UEFA este îndemnată să o penalizeze pe FCSB pentru acțiunile fanilor de la ultima partidă.

Probleme mari pentru Gigi Becali! FCSB-Viking Stavanger s-ar putea juca pe un stadion gol

Suporterii FCSB au demonstrat deja cât de important este aportul lor în jocul echipei, însă la duelul cu Viking Stavanger, formația antrenată de Nicolae Dică ar putea evolua în fața unui stadion gol.

Aproximativ 41.000 de fani au fost în tribunele Arenei Naționale la returul cu Dunajska Streda, partidă câștigată de roș-albaștri cu scorul de 1-0. Din nefericire, în minutul 18 al duelului, în tribune a avut loc un moment controversat. Un steag afișat de fanii FCSB a fost considerat de observatorul partidei ca fiind unul cu însemne neo-naziste și în acest context s-a solicitat eliminarea lui din tribune.

Însă, asta nu a fost tot. Site-ul gsp.ro a dezvăluit că observatorul UEFA a notat totul în raportul de meci, iar FCSB riscă suspendarea terenului și o amendă uriașă de 200.000 de euro!

„În timpul acestui meci, suporterii FCSB au afișat un steag în primele 18 minute, după care a fost scos, la avertismentul meu. Același steag a mai fost menționat în raportul FARE Risk Assessment (n.r. regulamentul care monitorizează semne și simboluri discriminatoare în fotbalul european) înainte de acest meci și a fost afișat la meciul în sine.

În acest raport scria: „În timpul meciului din Conference League cu Saburtalo, de la București, pe 28 iulie 2022, observatorii FARE au sesizat afișarea a două steaguri neo-naziste cu cruci celtice. Unul dintre acestea avea un individ mascat pe el, cu o cruce albă pe fond negru””, se arată în raportul întocmit de bosniacul Rusmir Mrkovic, care a fost observator de meci la FCSB – Dunajska Streda.

FCSB, liniștită de avocatul Cătălin Ciubotă

Mihai Stoica a spus că nu își face griji prea mari cu privire la sancțiunile pe care FCSB le-ar putea primi și speră ca UEFA să fie înțelegătoare, deoarece steagul afișat de FCSB nu a avut rolul de a ofensa în vreun fel pe cineva.

Iar vorbele managerului de la FCSB sunt întărite și de avocatul Cătălin Ciubotă, care a oferit o reacție pe seama incidentului din tribune:

„Trebuie lămurit întregul context. Cel mai important este ceea ce s-a menționat în raportul observatorului și nu incidentul în sine care a fost reparat în regim de urgență, în sensul că acel banner a fost retras imediat.

Știm foarte bine că și FIFA și UEFA au toleranță zero față de orice element de discriminare și rasism.

Nu este niciun… din desen, din ceea ce se vede acolo, chiar și ambiental… nu este un simbol neonazist, nu vorbim despre cruci celtice.

Totul poate fi interpretat într-un context foarte, foarte sensibil, dar a penaliza un club care pe merit sportiv a câștigat meciul pentru niște lucruri care sunt banale nu mi se pare corect din punct de vedere al competiției sportive.

Dar nu uitați că este „fair risk assessment”. Deci este o problemă de risc nu neaparat de încălcare a unei norme disciplinare. Părerea mea, problema ar trebui clasată, pentru că cea mai importantă este partea sportivă”, a spus avocatul Cătălin Ciubotă, la Pro Arena.