Știai că Haaland e născut în Anglia? Cei mai scumpi fotbaliști din lume care provin din țări la care nu te aștepți!

Andrei Alexandra 22.09.2022, 10:33
Știai că Haaland e născut în Anglia? Cei mai scumpi fotbaliști din lume care provin din țări la care nu te aștepți!

În ultimele decenii, cum oamenii comunică și circulă tot mai ușor decât în trecut, avem un număr din ce în ce mai mare de fotbaliști care reprezintă o țară la nivel de echipă națională, deși sunt originari dintr-un alt stat, chiar și din alt continent.

Și mai surprinzător e însă când vorbim de vedetele fotbalului mondial, de cei mai scumpi fotbaliști din lume care provin din țări la care nu te aștepți! Spre exemplu, știai că Haaland e născut în Anglia, iar prin recentul transfer la Man City revine, practic, în țara natală?

Sunt cazuri deja celebre, precum Jorginho care joacă pentru Italia deși e originar din Brazilia, în vreme ce Raheem Sterling, coechipierul său de la Chelsea, reprezintă Anglia, deși e născut în Jamaica. Dar azi vei descoperi situațiile spectaculoase la care sigur nu te gândeai!

Cei mai scumpi fotbaliști din lume care provin… de unde juca tata!

Norvegianul Erling Haaland, al doilea cel mai scump jucător al Planetei după francezul Mbappe, are o cotă de piață de 150 milioane euro. Atacantul de 22 s-a născut la Leeds, în Anglia, pentru că tatăl său, Alfie, juca acolo în 2000! Abia la vârsta de 3 ani s-a mutat cu părinții în Bryne, un mic orășel norvegian de 13.000 de locuitori, de unde erau originari atât mama, cât și tatăl său. 

Pe același “model” îi avem pe Giovanni Reyna (19 ani, Borussia Dortmund) și Sergej Milinkovic-Savic (27 ani, Lazio Roma). Internaționalul american de 35 milioane euro s-a născut în 2002 la Sunderland (Anglia), pe când tatăl, Claudio, juca pentru formația locală, înainte de a ajunge la Man City. Iar mijlocuș sârb de 70 milioane euro s-a născut la Lleida (Spania), când tatăl, Nikola, se afla la echipa locală pentru prima experiență în străinătate ca fotbalist. Avea să mai joace la Almeria (Spania), Chaves (Portugalia) sau Grazer AK (Austria).

Și noi, românii, avem un reprezentant important în această categorie. E vorba de Ianis Hagi, tricolorul lui Glasgow Rangers născut pe 22 octombrie 1998 la… Istanbul, în Turcia! În perioada în care tatăl său juca pentru Galatasaray!

Canada, dus-întors

Cei mai redutabili internaționali canadieni ai momentului, Jonathan David (Lille) și Alphonso Davies (Bayern Munchen) au istorii captivante. Atacantul de 22 de ani din Ligue 1, cotat la 45 milioane euro, e născut din părinți haitieni. Dar a văzut lumina zilei în Brookly, New York (SUA)!  Pe când avea 3 ani, s-a mutat cu familia în Haiti și a locuit în capitala Port-au-Prince! Abia la 6 ani au ajuns în Canada, mai exact în Ottawa.

Davies, cotat la 70 milioane euro, s-a născut în tabăra de refugiați din Buduburam (Ghana), din părinți liberieni care au plecat din calea războiului civil din țara de origine. În 2005, când Alphonso avea 5 ani, s-au stabilit în Edmonton (Canada).

O situație cumva inversă în raport cu Canada o are internaționalul englez Fikayo Tomori, stoper cotat la 50 milioane euro care reprezintă AC Milan și naționala Albionului. El e născut în Calgary (Canada), din părinți nigerieni, dar a ajuns în Marea Britanie înainte să împlinească un an.

Din colonii portugheze, spre Franța și Anglia la națională

Tot într-o tabără de refugiați s-a născut și noul star în devenire al lui Real Madrid, francezul Eduard Camavinga, cotat la 55 milioane euro. Ambii părinți originari din RD Congo se aflau în 2002 în tabăra din Cabinda (Angola). Abia când Eduard a împlinit 2 ani, familia e emigrat în nord-vestul Franței, la Fougeres, 50 km de Rennes.

Al tânăr de top din La Liga, dar de la Barcelona, are o origine inedită. Ansu Fati (19 ani), internațional spaniol cotat la 60 milioane euro, s-a născut în Bissau, capitala țării africane Guineea-Bissau, iar pe când avea 6 ani a ajuns cu familia la Herrera, un orășel din provincia spaniolă Sevilla.

Ce e și mai interesant la cei doi fotbaliști de top din prima ligă iberică este că ambii provind din foste colonii portugheze, ca loc al nașterii, Angola și Guineea-Bissau, dar reprezintă azi naționalele Franței, respectiv Spaniei!

Kovacic din Linz și Hakimi din Madrid!

Internaționalul croat Mateo Kovacic (28 ani, Chelsea), cotă de piață 42 milioane de euro, are amândoi părinții croați originari din Zabrde, localitate sub 1.000 de locuitori care azi se află pe teritoriul Bosniei-Herțegovina. Mama și tata au fugit din calea războiului iugoslav astfel că mijlocașul s-a născut la Linz, în Austria! De altfel, până la 13 ani a fost în academia lui LASK Linz, abia apoi ajungând la Dinamo Zagreb.

Evaluat la 65 milioane euro, fundașul dreapta marocan Achraf Hakimi de la PSG e născut în… Spania! Mai exact la Madrid, din părinți marocani. Așa se explică și faptul că a petrecut o parte a junioratului la Real Madrid, club pentru care a și debutat la nivel de seniori, după care a fost împrumutat de Borussia Dortmund, transferat de Inter Milano și, finalmente, achiziționat de PSG. Încă un nume între cei mai scumpi fotbaliști din lume care provin din țări la care nu te aștepți!