Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură. O recunoaște unul dintre antrenori: “Fără el, nu ar fi existat disciplină”

Gabriel Peneș / 07.05.2021, 12:16

Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură. La 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor, cuvintele rămân, din nou, puține în fața faptei de-atunci. Dar unul dintre oamenii ce au contribuit la performanța steliștilor a fost sensei Florentin Marinescu, preparatorul psiho-fizic al acelei echipe. Expert în arte marțiale și deținător al centurii negre 10 Dan, Marinescu l-a indicat pe unul dintre artizanii acelei incredibile performanțe. Nimeni altul decât unul dintre fiii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură

Chiar dacă istoria e scrisă de învingători, unele lucruri n-au cum să fie puse sub obroc. Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură, lui Valentin Ceaușescu (73 de ani). Fiul cel mare al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu a jucat rolul conducătorului de club „din umbră”. Influența sa a fost benefică pentru echipa militară din toate punctele de vedere. O recunoaște chiar unul dintre antrenorii lotului de atunci, sensei Florentin Marinescu (70 de ani).

Dacă nu exista Valentin Ceaușescu, nu exista trofeul. Prin prezența lui acolo a obligat jucători ca Bumbescu, care erau indisciplinați, să asculte ceea ce le spun eu, mă refer la strictețea unei pregătiri”, a declarat sensei Florentin Marinescu la AS.ro LIVE.

Marinescu a pregătit lotul stelist timp de 3 ani și jumătate, între 1985 – 1988. În acest interval, niciun jucător nu a suferit vreo accidentare gravă, nu a avut vreo problemă musculară serioasă. Singurul cu probleme a fost Gabi Balint, care venise, însă, la Steaua, cu gleznele deja făcute praf. El a „stat pe tușă”… 3 zile, din cauza acestei probleme medicale. Atât.

Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură. O recunoaște unul dintre antrenori: “Fără el, nu ar fi existat disciplină”
Succesul Stelei din 1986, de la Sevilla, i se datorează într-o bună măsură lui Valentin Ceaușescu. O recunoaște sensei Florentin Marinescu, fostul preparator psiho-fizic al echipei militare din acea perioadă

O recunoaște unul dintre antrenori: “Fără el, nu ar fi existat disciplină”

Decizia ca Marinescu să se ocupe de pregătirea psiho-fizică a steliștilor a venit tot dinspre Valentin Ceaușescu.

Eu îi pregăteam pe fii președintelui, Nicușor și Valentin. Nicușor a făcut puțin, sporadic, nu era prea legat de sportul ăsta. Este un sport mai rău. Artele marțiale cer mult mai multă disciplină. Am făcut antrenament cu Valentin Ceaușescu. El este unul dintre cei mai înfocați steliști. Pe Mircea Lucescu îl mai ajutam la națională. Mircea mi-a zis că i-a spus lui Valentin să mă ia la Steaua. Valentin mi-a zis mie să mă ocup puțin de jucătorii de la Steaua, să-i fac puțin mai altfel”, a mai explicat sensei Florentin Marinescu, conform aceleiași surse.

Chiar și apariția-surpriză în meciul de la Sevilla a lui Anghel Iordănescu, care era secundul lui Emeric Ienei, i s-a datorat lui Valentin Ceaușescu.

Puiu era antrenor secund, dar făcea antrenamente cot la cot cu jucătorii. Îi spuneam: «Puiule, fă antrenamente cum trebuie că s-ar putea să am nevoie de tine la joc». Valentin Ceaușescu a spus, de fapt, treaba asta, o vedea ca o soluție și mi-a zis: «Nea Imi, nu-l folosești pe Puiu? Eu cred că face față și ar fi o mare surpriză pentru spanioli». Iar eu am răspuns: «Să vedem… cum se pregătește»… ca să-l ambiționez”, a declarat Emeric Ienei pentru Fanatik.

Iordănescu l-a înlocuit în minutul 75 al finalei de acum 35 de ani, pe Lucian Bălan. Cum a intrat, viitorul selecționer și-a arătat clasa, înșurubând doi catalani la mijlocul terenului, practic, de la prima atingere a balonului. A fost „gura de oxigen” și de încredere pe care steliștii au primit-o într-un meci în care adversarii era marii favoriți. Poate că Miodrag Belodedici a sintetizat cel mai bine rolul pe care Valentin Ceaușescu l-a avut la Steaua. „Pentru noi, Valentin Ceaușescu a fost ca un frate mai mare, iar Ion Alecsandrescu (nr – președintele clubului Steaua) a fost ca un tată”, declara, acum câțiva ani, dublul deținător al Cupei Campionilor Europeni.