”Suntem peste tot acasă” sau ”E foame de bani”? | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 08.02.2023, 12:26
”Suntem peste tot acasă” sau ”E foame de bani”? | Opinie de Sorin Chiriac

Tot ceea ce s-a întâmplat la Rapid în acest sezon a surprins cam pe toată lumea. Nu însă și pe mine, care am spus încă din primele 3-4 etape că giuleștenii se vor bate la primele locuri (stau mărturile emisiunile Playsport LIVE de la acea vreme). Pe ce m-am bazat? Fix pe ce a urmat: seriozitate din partea conducerii, continuitate la nivelul băncii tehnice (Rapid e între cele 5 echipe din 16 care nu au schimbat antrenorul), suporteri, Giulești, atmosferă incendiară, Centenar, emulație…

Anunțul venit de nicăieri

Dacă primele două motive sunt obiective, celelalte țin de starea de spirit, de sentimente, de farmec și, de ce nu, de presiune. O presiune uriașă pusă pe adversari de suporterii giuleșteni, pe noua lor arena. Un atuu important, ca să nu spun chiar decisiv în multe momente. Sigur, jucătorii au avut rolul lor – Dugandzic e golgheterul la zi al Superligii, Ioniță e cel mai bun pasator – dar aș da nota maximă fanilor vișinii.

În toată această atmosferă, a venit parcă de nicăieri declarația co-acționarului Victor Angelescu: Meciul cu FCSB s-ar putea să-l disputăm pe Arena Națională”. Vă spun sincer că am rămas blocat! De ce ai vrea să faci asta? Ești echipa la care se vede cel mai bine diferența între partidele de acasă și cele din deplasare. Pe Giulești, jucătorii sunt exuberanți, împinși de la spate de minunata galerie, în timp ce în deplasare jocul suferă de cele mai multe ori, deși rapidiștii merg în număr mare în orice colț al țării pentru a-și susține favoriții.

Cifrele nu mint! Dar conducerea?

”Da, Chiriac, simți tu diferența…”. Nu o observ doar eu, ci toți cei care urmăresc fenomenul! Dar cred că cel mai inspirat este să las cifrele să vorbească! Rapidul a jucat în acest sezon de Superligă 12 meciuri acasă și tot atâtea în deplasare. Haideți să vedem ce spun cifrele, care nu mint niciodată! Acasă, pe Giulești, bilanțul este următorul: 12 meciuri – 9 victorii, 3 egaluri, 0 înfrângeri. În deplasare: 12 meciuri – 4 victorii, 4 egaluri, 4 înfrângeri. Mai mult, pentru că este vorba despre un signur meci, observăm că în disputa directă cu FCSB, Rapid a câștigat acasă, în Giulești, și a pierdut ”afară”, pe Arena Națională.

Am punctat sentimentele, am adus în discuție și cifrele. Dar care sunt argumentele pentru care rapidiștii ar lua această decizie? Din punctul meu de vedere, nu există decât două variante mari și late: pentru ca mai mulți rapidiști să asiste la meci sau pentru încasări mai mari la bugetul clubului din vânzarea biletelor – un plus de aproximativ 25.000 pentru Arena Națională în comparație cu stadionul ”Rapid”.

Ne așteptăm la o cerere foarte mare de bilete”, spune domnul Angelescu. Așadar, argumentul declarat al conducerii este interesul ca mai mulți rapidiști să asiste la această partidă. Nu am niciun motiv să nu îl cred pe domnul Angelescu. Ce nu înțeleg este lipsa de asumare a unei decizii pe baza unui argument obiectiv: vrem să facem bani! De ce spun asta? Mă explic. Am postat pe contul meu de Facebook întrebarea – ”Vi se pare o decizie bună să se joace pe Arena Națională?”. Din cele peste 60 de mesaje primite în doar prima oră de la publicare, 11 sunt pro Arenă, peste 40 sunt contra! Sunt mesaje bine argumentate și de o parte și de alta. Ce m-a dat pe spate însă este că aproape niciun rapidist nu a plecat pe fenta asta a conducerii, cu ”mai mulți pe stadion”!

”Dacă vrem bani, pe Arena. Dacă vrem performanță, pe Giulești. E simplu!”

Domnilor de la conducerea clublui Rapid, oamenii sunt mai inteligenți și mai pragmatici decât dați impresia că îi considerați! Sunt foarte multe mesaje ale prietenilor mei rapidiști care fac referire la aspectul financiar, și nu la numărul de spectatori. Încep cu cel al lui Zanfir Traian, care pune din start punctul pe ”i”: ”Dacă vrem bani, pe Arena. Dacă vrem performanță, pe Giulești. E simplu!”. În excat aceeași idee scrie și Cișmașu Ciprian:Dacă vrem 3 pct, jucăm pe Giulești. Dacă vrem bani și lume multă, pe Arenă. Dacă mai era nevoie să exemplic faptul că giuleștenii înțeleg foarte bine situația și nu e nevoie să fie ”aburiți”, iată și mesajul lui Constantin Chifan, care, deși a prins ideea, alege să susțină demersul conducerii, de a aduce bani în plus în club:Suntem peste tot acasă! Dacă asta ajută clubul din punct de vedere financiar, atunci ar trebui să fim uniti și în număr cât mai mare și să umplem Arena”.

”Concret și la obiect, vorba lui Puia: „e foame de bani”!

Domnule Angelescu, tot nu vă este clar că sunt băieți deștepți și ”s-au prins”? Pofitiți ce spune Horia Carp, care a scris acest comentariu după ce pusesem deja titlul acestei opinii (parol!): ”Concret și la obiect, vorba lui Puia: „e foame de bani”! Nu ai nicio logică mutând meciul pe Arena Naționala, doar logica banilor!”. În aceeași linie scrie și Onisei Ciprian: Nu (e o deicize bună să se joace pe Arena)! O echipă nu trebuie să fie o afacere, de asta suntem unde suntem, pentru că fotbalul a încetat să mai fie un sport și a devenit afacere”. Completat de Alecs Ștefan: Dacă o gândești financiar, da este o soluție mai bună Arena Națională, mai multe bilete mai mulți bani. Daca o gândești sentimental și ce înseamnă Giuleștiul făcând referire la statistici, personal aș alege Giulești ( recunosc că sunt și subiectiv)”.

Iar Ilade Vasilică privește în profunzime și aduce un argument greu de combătut: ”Dacă e cerere mare pentru acest meci, să își facă abonament și atunci sunt siguri că vor vedea toate meciurile, nu doar jocul cu FCSB”. Așa cum am spus există și mesaje pro-Arenă, având ca principal argument ”Suntem peste tot acasă!”, deși raportul lor este 1/4. Redau doar unul, pe cel al lui Ionuț Secarin:Eu cred că-i o idee bună, oricum îi dominam clar sonor, iar cu ocazia asta poate primim peluză în deplasare, unde îi vom domina copios. Sincer, Giuleștiul e casa noastră, dar noi suntem peste tot acasă”.

Ce vrea acționariatul e același lucru cu ce vor suporterii?

Se deschide o falie periculoasă între oamenii cu banii și suporteri, dacă interesele par a fi divergente. Acționarii vor să sporească banii de la buget, ceea ce e firesc, în timp ce suporterii vor performanțe. Dar tot ei, suporterii, prin vocea lui Farcus Costin Valentin, găsește soluția cea mai convenabilă: ”E adevărat că pe Național Arena fac bani mai mulți din bilete, dar acele 3 puncte cu FCSB ar aduce mai mulți bani din Europa!”. Tot despre dorința de victorie scrie și Austin, care o cântărește în procente: 14 mii de spectatori în Giulești (stadionul full) este o presiune foarte mare pentru orice adversar. După cum stim toți, galeria Rapidului este al 12-lea spectator și asta înseamnă că avem șanse 85% să câștigăm meciul de acasă”.

Citind acest val de reacții al vostru, al suporterilor rapidiști, intuiesc ce decizie va lua conducerea clublui. Calculul este foarte simplu – cine își asumă ca echipa să joace pe Arena Națională, practic în deplasare, și să piardă meciul? Nu ai cum, în caz de eșec, tu, suporter rapidist, să nu te întrebi: ”Dar dacă jucam pe Giulești…?”. Închei în nota consacrată, cu un mesaj de la unul dintre voi, Daniel Duțescu: ”Păi dacă vor să pierdem, n-au decât…”

”Dacă vrem bani, pe Arena. Dacă vrem performanță, pe Giulești. E simplu!”. Mingea este acum la conducerea Rapidului, care trebuie să se decidă ce vrea…

Ne vedem pe stadion, oricare ar fi acela!

Urmăriți Playsport.ro și pe