Suspendare uriașă pentru dopaj în handbalul românesc. Jucătoarea din Liga Florilor pedepsită crunt. “A luat tratamentul prescris de medic”

Gabriel-Alexandru Ioniță 06.05.2022, 10:50
Suspendare uriașă pentru dopaj în handbalul românesc. Jucătoarea din Liga Florilor pedepsită crunt. “A luat tratamentul prescris de medic”

Handbalul românesc este marcat în această perioadă de scandalul de dopaj în care este implicată Ana Maria Țicu. Coordonatorul de joc în vârstă de 30 de ani de la SCM Craiova a primit o suspendare de 6 luni din partea Comisiei Centrale de Disciplină din cadrul Federației Române de Handbal pentru încălcarea reglementărilor anti-doping.

Suspendare de 6 luni pentru dopaj în handbalul românesc

Concret, jucătoarea a fost acuzată de „utilizarea sau tentativa de a utiliza o susbstanță sau metoda interzisă ce constituie o abatere de la Reglementările antidoping”. Perioada de 6 luni de suspendare a fost dictată cu începere de pe 14 martie 2022. Doar că Ana Maria Țicu s-a autosuspendat provizoriu din activitate încă de pe data de 11 ianuarie. Practic, ea știa că a greșit în această speță și se aștepta la un astfel de verdict. Astfel, ea va fi suspendată doar până pe 11 iulie.

Pe parcursul perioadei de suspendare, sportiva nu va putea participa la nicio competiție sau activitate autorizată sau organizată de către o organizație semnatară a codului”, a transmis Federația Română de Handbal prin intermediul site-ului oficial.

Care este poziția clubului la care evoluează Ana Maria Țicu referitor la acest subiect

Cei de la SCM Craiova au încercat să o disculpe cumva pe jucătoarea lor în această speță. Ei au explicat că ea a primit tratamentul respectiv de la un medic, care totuși nu făcea parte din staff-ul clubului. Așa că ei nu au practic nimic de a face cu acest subiect.

Totodată, oficialii clubului oltean au explicat că acest eveniment nu a influențat în mod pozitiv activitatea de la echipă și s-au poziționat ferm împotriva acestor practici, respectiv a tratamentelor administrate fără acceptul unui specialist în medicină sportivă.

Medicația folosită de către Ana Maria Țicu a fost prescrisă de către un medic independent de clubul nostru.

Aceasta a fost folosită în perioada în care sportiva legitimată la SCM Craiova se afla într-un proces de refacere după o gravă accidentare, iar acest lucru nu a afectat activitatea echipei noastre de handbal feminin. Tratamentul administrat a fost pentru probleme de altă natură și nu sportive.

De asemenea ținem sa precizam că toate medicamentele administrate sportivilor din cadrul clubului se iau sub îndrumarea și cu acceptul unui medic de medicina sportivă.

Sport Club Municipal Craiova se delimitează, condamnă folosirea oricăror mijloace ce contravin sportului și militează pentru un sport curat”, a transmis SCM Craiova prin intermediul unui comunicat de presă.

Ana Maria Țicu joacă la SCM Craiova, echipă aflată pe locul 10 în clasamentul Ligii Florilor, din 2011 și a bifat până în prezent și 12 meciuri la echipa națională, pentru care a marcat 9 goluri. Sportiva de 30 de ani evoluează pe poziția de „centru”/ coordonator de joc.

Schimbări majore în handbalul românesc. Noul președinte al Federației vrea să-l înlăture pe Adi Vasile de la naționala feminină. Cine vine în locul lui