Tamaș, ce ratat! Lasă-te, bă, că ești o babă! | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 11.01.2023, 11:42
Tamaș, ce ratat! Lasă-te, bă, că ești o babă! | Opinie de Sorin Chiriac

Anul acesta schimb prefixul. Nu îmi este ușor când mă gândesc la asta, dar să mai și scriu nenorocirea cu subiect și predicat… Pe la treișpe-paișpe ani, când auzeam că un vecin are 40 de ani, spuneam că ”e bătrân”. Iar dacă mă întâlneam cu el pe scară, îi dădeam ”Săru mâna”, că așa eram noi educați pe vremea aia.

Dar uite că am ajuns și eu un bătrân de 40 de ani. Vai, mămică! Cei de 20+ veți spune, ”da, tată, nu mai e tânăr”, iar ăi mai purisani mă invidiați, că-s abia în floarea vârstei. Citesc deja cu frenezie articole pe bloguri despre criza vârstei de 40 de ani, am răsfoit și 2-3 cărți, ba chiar m-au uitat pe Autovit și după un Ferarri roșu, că am auzit că așa se face, ca să treci mai ușor.

Ce îți mai trebuie mă, Găbiță, ție să joci în a doua ligă a României?

Și acum vă-ntreb eu pe voi: dacă eu mă simt bătrân la 40 de ani, cum s-o simți un fotbalist la vârsta asta? Bine, nu vorbim de Ibra, de Dumnezei și alți ”dragoni”, zic de băștinași de-ai noștri… Uitați, de exemplu, Tamaș Gabriel, care e leat cu mine! În noiembrie anul acesta va împlini rotunda și înfricoșătoarea vârstă și nu vrea să se lase. S-a despărțit de Petrolul Ploiești, iar acum două zile a anunțat că a semnat cu Concordia Chiajna, în Liga 2.

Păi, ce îți mai trebuie mă, Găbiță, ție să joci în a doua ligă a României? După ce ai jucat (și tu chiar ai jucat, nu ca alții!) în Premier League, Primera Division, Ligue 1, Superlig, Premier League de Rusia, la Dinamo, la Steaua, U Cluj, Petrolul, ba chiar ai fost legitimat și la Rapid. Ce e în capul tău să te ambiționezi să mai joci la etatea ta? Tu nu te uiți, mă băiatule în buletin? Nu vezi că ești vechi? Că ești o babă? Lasă-i, băi băiatule, pe ăia mai tineri, că nu au loc de tine să-și pună o poză pe Instagram, să-și facă un filmuleț elegant pe Tiktok…

Nu făceai tu niște șprițuri corecte, în loc de niște ”șprinturi” perfecte?

Ca să nu mai zic, tu ai și bani! Ai câștigat bine la Auxerre, la West Bromich Albion, la Spartak Moscova, la Celta Vigo sau la Galata. Ai făcut cașcaval, nu ca alții… Stăteai tu în câteva mii de euro, să te chinui așa pe la liga a doua? Nu mai bine ”agațai ghetele în cui”, te duceai 2-3 luni în Bali, schiai, că ești mai bun la asta, în loc să te ”duelezi” cu Metaloglobus, cu Ripensia și Baia Mare?

Nu făceai tu niște șprițuri corecte, în loc de niște ”șprinturi” perfecte? Te făceai peste noapte și crainic TV, pe 4-5 mii de euro pe lună, că ai și verb, nu ca alții de zici că au prune-n gură… E mai ușor să stai pe bară și să îi critici pe alții! Nu ai învățat și tu asta în cei aproape 40 de ani de viață? Nimic nu știi, Găbiță! Minge, alunecare, sprint, sărit la cap, entorsă, întindere, cârcei. Asta îți trebuie ție?

Tinerii nu iubesc jocul! Le stă capul la stories pe Insta și să ”rupă” pe Tiktok

Nu, dragii mei! Asta ne trebuie tuturor! De fapt, ne trebuiau! Ne ardea buza de câteva zeci de Tamași, acum 15-20 de ani și cu siguranță nu am fi fost în mocirla în care suntem azi! Ce arată alegerea lui Gabi Tamaș de a seîncăpățâna să joace la Liga 2, la aproape 40 de ani? Că are caracter! Că iubește fotbalul! Că își respectă meseria! Și că și-a respectat-o, chiar și atunci când îl prindea ziua la șprițuri. Pentru că, dacă nu și-ar fi respectat-o, nu ar fi rezistat fizic până la vârsta asta!

Alegerea acestui bărbat, cu un CV impresionant și cu 67 de selecții la echipa națională de fotbal a României, ne arată de ce nu mai contăm în fotbalul mare. Pentru că celor mai mulți dintre fotbaliștii din noul val ne le prea stă capul la fotbal. Nu iubesc jocul, oameni buni! Se gândesc doar la bani, la gagici, la lăutari, mașini, bășini… Cum să dea mai bine în story-ul pe Insta și să ”rupă” pe Tiktok… Nu este corect să generalizăm, dar din păcate vorbim despre o majoritate!

Unde nu-i cap, vai de picioare…

Conjunctura a făcut ca, în urmă cu câteva săptămâni, să stau la o masa alăturată de frații Costea, super talentele Craiovei de acum mai bine 10 ani. Florin are 37 de ani, Mihai 34. Știți de când nu mai joacă fotbal adevărat? De prin 2015! Știu, au fost și probleme de sănătate, ghinioane, viață dezordonată, dar dacă stăm strâmb și judecăm drept, băieții ăia, care au avut talent cu carul, s-au lăsat de vreo 8 ani, iar Gabi Tamaș, mai în vârstă ca ei, încă joacă la un nivel bun. Și a anunțat că nu se lasă nici din vară! E, poftim! Da, acel Tamaș pe care toată lumea îl știe de bețiv, scandalagiu și ce etichete i s-au mai pus…

V-a dat clasă la mulți! Am văzut cu toții în tur la Petrolul ce fotbalist e! Mai bun decât mulți puști care visează cai verzi pe pereți. Corect? Și vreți să vă mai spun ceva? Tamaș Gabriel ar fi putut juca lejer în Superligă! Doar că unii președinți de club, deși ar vrea un Tamaș în echipă, se tem de unul cu personalitatea lui…

Gabi, eu te vreau în echipa mea!

Urmăriți Playsport.ro și pe