Turcia s-a retras din cursă! Drum liber pentru ca Marea Britanie și Irlanda să organizeze Euro 2028

Cristian Stan 28.07.2023, 16:12
Turcia s-a retras din cursă! Drum liber pentru ca Marea Britanie și Irlanda să organizeze Euro 2028

Sunt șanse foarte mari ca EURO 2028 să fie organizat de Marea Britanie și Irlanda.

Marea contracandidată, Turcia, s-a retras din cursă. Federația Turcă de Fotbal are în plan găzduirea turneului final din 2032.

Euro 2028 are șanse mari să fie organizat de Anglia și Irlanda

Singurele candidaturi rămase în lupta pentru găzduirea EURO 2028 erau ale Turciei, pe de o parte, și candidatura comună a Marii Britanii (Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Scoția) și a Irlandei.

Turcia și-a anunțat intenția de a găzdui EURO 2032, prin urmare Marea Britanie și Irlanda este singurul dosar de pe masa UEFA în acest moment, informează The Sun.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a fost de asemenea un susținător al ofertei din Insulele Britanice, mai ales după ce cele cinci asociații de fotbal din Regat s-au retras din cursa pentru a găzdui Cupa Mondială din 2030, lăsând Spania și Portugalia să fie singurele reprezentate ale Europei.

Gazda EURO 2028 urmează să fie anunțată în luna octombrie, însă, având în vedere situația actuală, totul e doar o formalitate. Știrea conform căreia candidatura Marea Britanie plus Irlanda este singura opțiune viabilă pentru EURO 2028 a venit în urmă unui comunicat emis de un purtător de cuvânt de la UEFA.

„UEFA confirmă că a primit astăzi o solicitare din partea Federației Italiene de Fotbal (FIGC) și a Federației Turce de Fotbal (TFF) de a combina ofertele lor individuale într-o ofertă comună pentru a găzdui UEFA Euro 2032.” a fost mesajul transmis de reprezentatul UEFA.

În 2021, UEFA a inițiat un proces de licitație pentru găzduirea a două ediții consecutive ale Campionatului European, în 2028 și 2032. UEFA va colabora acum cu FIGC și TFF pentru a se asigura că documentația depusă pentru oferta lor comună respectă cerințele licitației. Dacă oferta comună respectă aceste cerințe, va fi supusă Comitetului Executiv UEFA în cadrul întâlnirii programate pentru 10 octombrie, când se vor face desemnările pentru 2028 și 2032. Deciziile privind locațiile și programul meciurilor vor fi luate la o dată ulterioară.

Anglia pune la bătaie cele mai multe stadioane pentru EURO 2028

Oferta celor cinci națiuni va include 10 stadioane în Marea Britanie.

Anglia pune 6 stadioane la dispoziție: Wembley (stadionul naționalei Angliei), Tottenham Stadium (stadionul celor de la Tottenham Hotspur), Etihad (stadionul celor de la Manchester City), St James Park (stadionul celor de la Newcastle), Villa Park (stadionul celor de la Aston Villa), și viitorul stadion al lui Everton.

Celelalte patru națiuni vor avea câte un stadion fiecare. Scoția oferă Hampden Park, Țara Galilor propune Pricipality, Irlanda pune la bătaie Aviva Stadium, iar Irlanda de Nord vine cu Casement Park.

Urmăriți Playsport.ro și pe