UEFA anchetează Barcelona. Dacă va fi găsit vinovat, clubul riscă excluderea din Champions League

George Drafta 23.03.2023, 17:29
UEFA anchetează Barcelona. Dacă va fi găsit vinovat, clubul riscă excluderea din Champions League

Victoria din El Clasico i-a asigurat practic Barcelonei primul titlu după 4 ani. Însă bucuria catalanilor ar putea să se transforme într-o mare dezamăgire.

Şi asta pentru că ancheta care vizează gruparea de pe Camp Nou se extinde. Iar dincolo de verificările făcute în Spania, acum şi UEFA încearcă să deschidă o procedură displiciplinară în ceea ce priveşte gruparea blau-grana.

Forul continental a stabilit persoanele care vor lua măsurile care se impun în cazul de corupţie pornit în urma acutaţiilor lansate la adresa unui fost şef al Comisiei Tehnice a Arbitrilor. Lui Enriquez Negreira i se reproşează că a încasat o sumă mai mare de 7 milioane de euro pentru a favoriza Barcelona în ceea ce priveşte arbitrajele.

În mare pericol

Iar dacă acuzaţiile vor fi dovedite, spaniolii riscă inclusiv excluderea din cupele europene! Comisia de Etică şi Disciplină a organismului de la Nyon a transmis deja că a preluat investigaţia care trebuie să lămurească lucrurile în acest caz.

„Inspectorii vor efectua o investigație privind o potențială încălcare a cadrului juridic al UEFA de către FC Barcelona în legătură cu așa-numitul «caz Negreira»”, este comunicatul forului condus de slovenul Ceferin.

Articolul care îi poate îngropa

Catalanii de la Mundo Deportivo susţin că UEFA poate decide o pedeapsă drastică pe baza articolului 50 din Statutul ei.

„Dacă UEFA concluzionează că un club a fost implicat direct sau indirect în activități menite să influențeze sau să aranjeze rezultatul unui meci la nivel național sau internațional, va declara acel club neeligibil pentru participarea în competiție”, este paragraful din regualent invocat de cotidianul iberic.

Scandalul a ieşit la iveală la începutul acestui an, iar Parchetul Spaniol a preluat speţa. Doi foşti preşedinţi ai Barcelonei, Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell, sunt vizaţi de ancheta pornită de autorităţile de acolo.

Precedentul din urmă cu 28 de ani

În sezonul 1995-1996 componenţa grupelor Ligii Campionilor s-a schimbat chiar după începutul competiţiei. Dinamo Kiev a fost exclusă după ce a învins-o pe Panathinaikos cu 1-0. Însă ucraineenii au fost pârâţi la UEFA de arbitrul spaniol Antonio Lopez Nieto.

Arbitrul spaniol Antonio Lopez Nieto
Arbitrul spaniol Antonio Lopez Nieto

Centralul a acuzat că a încercat să fie mituit cu nişte haine de blană pentru a ajuta formaţia antrenată în prezent de Mircea Lucescu în partida respectivă. UEFA a înlocuit-o pe Dinamo Kiev cu Aalborg, danezii care fuseseră eliminaţi în playoff de ucraineni în respectiva stagiune.

Urmăriți Playsport.ro și pe