UEFA nu le iartă pe Real Madrid, Barcelona și Juventus pentru că au pus la cale Superliga Europei! A fost deschisă o anchetă disciplinară

Marian Cărăvan / 12.05.2021, 19:13
UEFA nu le iartă pe Real Madrid, Barcelona și Juventus pentru că au pus la cale Superliga Europei! A fost deschisă o anchetă disciplinară

UEFA nu le iartă pe Real Madrid, Barcelona și Juventus. Pentru că au pus la cale Superliga Europei, forul continental a deschis o anchetă disciplinară. Se poate lăsa cu sancțiuni dure asupra celor trei granzi din forbalul european.

UEFA nu le iartă pe Real Madrid, Barcelona și Juventus

Înființarea Superligii Europei a produs un adevărat cutremur în fotbalul mondial. 12 super puteri ale Europei s-au numărat printre fondatoarele întrecerii care a dat atâtea bătăi de cap celor de la UEFA și FIFA. Competiția exclusivistă, la care urmau să participe cele mai bogate cluburi de pe Bătrânul Continent, s-a stins repede. După amenințările venite din partea celor două foruri cu privire la sancțiuni dure pentru cei implicați, echipele fondatoare s-au retras rând pe rând din acest proiect. Doar Real Madrid, Barcelona și Juventus nu s-au retras oficial din Superliga Europei, iar acum sunt anchetate de UEFA.

Forul continental a anunțat că a numit inspectori de etică și disciplină pentru a ancheta cele trei cluburi din Spania și Italia.

În conformitate cu articolul 31 (4) al Regulamentului Disciplinar UEFA, au fost numiți astăzi inspectori UEFA de etică și disciplină pentru a face o ancheta disciplinară cu privire la o potențială încălcare a cadrului legal UEFA de către Real Madrid, FC Barcelona și Juventus în legatură cu așa numitul proiect «Superliga»”, se arată pe site-ul forului continental.

UEFA amenință cu amenzi usturătoare

UEFA este decisă să aplice sancțiuni dure cluburilor care s-au înscris în Superligă și nu au părăsit încă proiectul.

În ultimele 10 zile, UEFA ar fi purtat negocieri cu cele 12 cluburi implicate în proiectul Superliga Europei. Scopul a fost acela de a conveni la o sancțiune minimă sau doar un avertisment. De asemenea, echipele au trebuit să își ia angajamentul că nu vor mai continua demersul pentru noua competiție nici în viitor. ESPN a transmis că UEFA a ajuns la o înțelegere cu 7 dintre cele 12 cluburi. Acestea sunt Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Liverpool, Man City, Manchester United și Tottenham Hotspur. În schimb, Inter a fost aproape de un acord, dar nefinalizat încă.

Cele șapte cluburi care s-au retras din noua competiție vor fi reprimite în Asociaţia Europeană a Cluburilor. Pe acestea, UEFA le-a sancţionat cu doar 5% din veniturile care vor fi generate din participarea în competiţiile europene timp de un sezon. Dar asta nu e tot! Formațiile menționate anterior vor plăti împreună o amendă de 15 milioane de euro. În cazul în care vor participa într-o altă competiţie europeană, s-au pus de acord să achite 100 de milioane de euro amendă către forul european.

Real Madrid, Barcelona și Juventus nu au cedat la discuțiile cu UEFA. Ele și-au menținut pozițiile, fapt ce le poate aduce interdicții în cupele europene. Prin încălcarea articolului 51 din statut. Respectivul articol prevede că „Nu există combinații sau alianțe între cluburi afiliate, direct sau indirect, la diferite asociații membre UEFA, formate fără permisiunea UEFA.”