Ultimă oră: Ioan Niculae rămâne în închisoare! Patronul Astrei Giurgiu va putea face următoarea cerere de eliberare condiționată pe 23 octombrie

Olteanu Ștefan / 23.07.2021, 12:33
Ultimă oră: Ioan Niculae rămâne în închisoare! Patronul Astrei Giurgiu va putea face următoarea cerere de eliberare condiționată pe 23 octombrie

Ioan Niculae, finanțatorul echipei de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat definitiv pe 18 februarie 2021 de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare cu executare. Renumitul om de afaceri a fost acuzat de cumpărare de infleunță, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

Ioan Niculae va rămâne în închisoare

UPDATE. Cererea DNA a fost admisă! Ioan Niculae rămâne în închisoare!

Ioan Niculae va rămâne în continuare închis la Penitenciarul Constanța Poarta Albă. În urmă cu aproximativ două luni, Judecătoria Medgidia îi aprobase lui Ioan Niculae cererea de eliberare condiționată, însă procurorii DNA au contestat imediat în instanță decizia.
Tribunalul trebuia să pronunțe decizia pe 12 iulie, însă atunci s-a hotărât amânarea până pe 23 iulie. Astăzi, Ioan Niculae și-a primit verdictul. Tribunalul a admis cererea DNA și finanțatorul echipei Astra Giurgiu va rămâne în închisoare.

Ioan Niculae poate face următoarea cerere de eliberare condiționată pe 23 octombrie 2021

În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit. a Cod procedură penală în ref. la art. 587 Cod procedură penală; Admite contestaţia formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL CONSTANŢA împotriva sentinţei penale nr. 1114 din data de 12.05.2021 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosar penal nr. 3212/256/2021. Desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza dispune : În temeiul art. 587 Cod procedură penală rap. la art. 59, al. 1 şi al. 2 C.P. din 1968, Respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penit. Constanţa-Poarta Albă, privind pe condamnatul Niculae Ioan. Stabileşte termen de reiterare a propunerii după data de 23.10.2021. Înlătură din sentinţa penală contestată dispoziţiile contrare prezentei decizii. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 23.07.2021”, se arată pe portal.just.ro.


Finanțatorul echipei Astra Giurgiu și al grupului Interagro, Ioan Niculae, va rămâne în continuare închis la Penitenciarul Constanța Poarta Albă. Condamnat pe 18 februarie 2021, Ioan Niculae a primit atunci o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Decizia fusese pronunțată de Curtea de Apel București, omul de afaceri fiind acuzat de cumpărare de infleunță, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
Ulterior, pe 12 mai 2021, Judecătoria Medgidia a admis cererea lui Ioan Niculae privind eliberarea condiționată. Însă, procurorii DNA au contestat în instanță această decizie, iar termenul de judecată a avut loc astăzi, 12 iulie 2021.

Tribunalul a decis amânarea deciziei până pe 23 iulie și în acest context, Ioan Niculae va rămâne în continuare închis cel puțin până la acea dată.

Patronul Astrei Giurgiu spera să primească un răspuns favorabil

Adrian Georgescu, avocatul care îl reprezintă pe Ioan Niculae, se declara optimist în urmă cu o zi:

Mâine se dezbate contestația, și în raport de soluție, care sper să fie de eliberare, mâine va fi eliberat.
A motivat hotărârea o lună de zile judecătorul, la fond, după care două săptămâni a stat la Parchet pentru motivarea contestației, apoi 12 iulie este termenul pe care l-a dat Tribunalul”, spunea avocatul lui Ioan Niculae, potrivit GSP.ro.

Hotărârea din 12 mai 2021

„În temeiul art. 587 C. pr. pen. cu aplic. art. 60 alin. 2 C.pen. 1968, admite propunerea de liberare condiţionată a deținutului Niculae Ioan Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Niculae Ioan, fiul lui …, deţinut în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului București Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art. 272 rap. la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, a sumei de 156,5 lei, fiecare, pentru av. Popescu Radu Cătălin – delega?ie seria AV nr. 917/2021 ?i av. Abiltar Ferhdtin – delega?ie seria AV nr. 916/2021, cu titlu de onorarii apărători din oficiu. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat. Pronunţată în camera de consiliu, azi 12.05.2021”, se arată în dosarul lui Ioan Niculae, de pe Portal.just.ro.

Kayserispor vrea să scape de Denis Alibec. Ce au scris turcii despre atacantul adus de la Astra Giurgiu și ce înlocuitor i-au găsit.