Umilință supremă pentru români de Ziua Națională! Demnitarul Tanczos Barna, în echipamentul Ungariei la un eveniment organizat în România

Andrei Alexandra 01.12.2022, 15:10
Umilință supremă pentru români de Ziua Națională! Demnitarul Tanczos Barna, în echipamentul Ungariei la un eveniment organizat în România

Tanczos Barna, ministru al Mediului din partea UDMR și fost președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață, care s-a aflat recent în centrul mai multor controverse, a apărut într-o fotografie purtând tricoul naționalei de hochei a Ungariei. Deși el susține că poza a fost făcută în 2016, opinia publică din România s-a „inflamat” în contextul Zilei Naționale a României.

Tanczos Barna, în tricoul naționalei de hochei pe gheață a Ungariei

Foarte mulți oameni susțin că nu este normal ca un ministru din Guvernul României să poarte un tricou al unei alte țări, indiferent de zi sau de moment. În acest caz, Tanczos Barna ar avea și „circumstanțe agravante” în contextul în care acea fotografie ar fi fost făcută la o acțiune a Academiei Ținutului Secuiesc, entitate finanțată de Guvernul Ungariei, după cum informează gsp.ro.

Poza în care Tanczos Barna apare în tricoul naționalei de hochei pe gheață a Ungariei. Sursă: gsp.ro
Poza în care Tanczos Barna apare în tricoul naționalei de hochei pe gheață a Ungariei. Sursă: gsp.ro

Cum se „apără” ministrul Mediului

„E o poză făcută la 25 noiembrie 2016, de la vizita unei delegații maghiare. Am făcut schimb de tricouri. Ei au primit echipament al Academiei, noi, tricouri ale Ungariei. Eu am trei tricouri dragi: al naționalei României de la FOTE 2013, de la Brașov, acesta al Ungariei și un echipament al Finlandei, pe care l-am primit cadou când am împlinit 30 de ani din partea unui prieten. România, Ungaria și Finlanda sunt echipele pe care le susțin când merg la un meci de hochei”, a explicat Tanczos Barna.

Tanczos Barna are „antecedente”

Politicianul de la UDMR este cunoscut pentru simpatiile sale pentru așa-zisul „Ținut Secuiesc”. Dar și pentru Ungaria. În luna mai, când România s-a duelat cu Ungaria la Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Slovenia, Tanczos Barna, prezent la meci, a fost surprins stând în sectorul de arenă ocupat de fanii maghiari.

„Am fost la Campionatul Mondial ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să mențină naționala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică. Toți suporterii au stat în această parte a patinoarului. Inclusiv suporterii români. La câțiva metri de mine stătea o familie din Iași, toată familia îmbrăcată în tricoul echipei naționale”, a explicat el la acel moment.

După acel meci, în România s-a declanșat un scandal monstru. Jucătorii „tricolori”, în cea mai mare parte de etnie maghiară, au cântat imnul așa-zisului „Ținut Secuiesc” la finalul partidei, în dreptul tribunei în care se afla și Tanczos Barna.

Urmăriți Playsport.ro și pe