„Un act iresponsabil!” Eduard Novak reacționează după ce federația de hochei a renunțat la finanțarea de la MTS

Robert Zanfir 18.11.2022, 17:07
„Un act iresponsabil!” Eduard Novak reacționează după ce federația de hochei a renunțat la finanțarea de la MTS

Eduard Novak (46 de ani) a oferit o primă reacție după ce Federația Română de Hochei pe Gheață a decis să renunțe la banii primiți ca finanțare din partea Ministerului Sportului.

Scandalurile se țin scai de mandatul lui Eduard Novak la conducerea Ministerului Sportului. În urmă cu o săptămână, FRHG a acuzat implicarea Ministerului în alegerile de la conducerea Federației și a decis să renunțe la finanțarea de la bugetul de stat. Acuzat de abuz, MTS se apără prin vocea lui Eduard Novak, care vorbește despre un precedent periculos.

Eduard Novak reacționează după ce federația de hochei a renunțat la finanțarea de la MTS

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) a depus vineri, 11 noiembrie, la registratura Ministerului Sportului, o notificare privind denunțarea unilaterală a contractului de finanțare a programelor sportive de utilitate publică și încetarea acestui contract începând cu data de 14 noiembrie 2022.

Eduard Novak le răspunde celor de la conducerea FRHG printr-o reacție pulică, în care face trimitere la un precedent periculos.

„Situația de la Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) este una îngrijorătoare pentru sportul românesc și poate crea un precedent periculos.

Faptul că reprezentanți ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanțarea hocheiului românesc printr-o așa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil. Pe lângă neregulile semnalate, legate de alegerile care au avut loc la această federație, este de neconceput ca reprezentanții FRHG să nu pună la dispoziție documente și să nu permită accesul în spațiile de depozitare pentru verificarea bunurilor inventariate, atunci când au fost făcute controale ale Ministerului.

Cred că este necesar să înțelegem un lucru! Este important să punem mai presus de orice dezvoltarea sportului și asigurarea cadrului necesar pentru înalta performanță, care nu pot fi posibile atunci când au loc astfel de derapaje”, este mesajul lui Eduard Novak.

FR de Hochei pe Gheață renunță la banii primiți de la Ministerul Sportului

Într-o reacție publică, FR de Hochei pe Gheață a anunțat că trage un semnal de alarmă asupra imixtiunii MTS în activitatea Federației.

„Bugetul alocat pentru anul 2022 de către Ministerul Sportului este de aproximativ 580.000 euro și are ca destinații principale:

– pregătirea celor 4 loturi naționale (loturile naționale ale României de Seniori, Tineret U20, Juniori U18, Senioare);
– participarea la campionatele mondiale (o delegație la un campionat de asemenea anvergură are în componență, conform cerințelor federației internaționale, 28 de persoane, iar la pregătiri pot fi convocați între 35 și 50 de sportivi, plus staff-ul tehnic);
– asigurarea echipamentului de joc și cel de prezentare pentru loturile naționale (pentru circa 120 de sportivi și staff tehnic);
– finanțarea activităților destinate copiilor cu vârsta de până la 14 ani;
– asigurarea unei părți din cheltuielile cu funcționarea federației.

„Aceasta este forma noastră de protest față de imixtiunea conducerii MTS”

Conform contractului cu Ministerul Sportului, FRHG trebuia să asigure o cofinanțare de 10%. Până la acest moment, FRHG a completat această sumă anuală cu peste 50% din venituri proprii pentru a putea dezvolta acest sport, banii fiind investiții directe în sport.

Suntem conștienți că o asemenea decizie va avea un impact major asupra activității federației, dar aceasta este forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și extrem de politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG.

Decizia noastră este încă un semnal de alarmă privind felul în care Ministerul Sportului încearcă să transforme Federația Română de Hochei pe Gheață într-un departament subordonat direct domnului ministru Eduard Novak.

În acest moment, activitatea Federației este blocată ca urmare a reclamațiilor și controalelor, orice demers al nostru fiind boicotat. Înregistrăm deja adrese pe bandă rulantă din partea unor jucători legitimați la cluburile din județele Harghita și Covasna prin care suntem anunțați că nu se vor prezenta la loturile naționale, fapt care poate fi sancționat prin amenzi și suspendări, conform regulamentelor IIHF.

Așteptăm în continuare un răspuns din partea primului-ministru al României, dl. Nicolae Ciucă, căruia i-am adresat pe 4 noiembrie o scrisoare deschisă prin care semnalam că Ministerul Sportului abuzează de prerogativele sale cu unicul scop de a îndepărta conducerea actuală a FRHG”, a fost comunicatul FRHG.