Atletismul din România îndură un nou minim istoric. Din nefericire, țara noastră a retrogradat în liga secundă pe echipe, după încheierea Campionatului European de la Cluj Napoca.
Din nefericire, după Campionatul European de atletism pe echipe, România s-a clasat pe locul 11, cu 207 puncte. Astfel, țara noastră părăsește Liga I și urmează să evolueze din 2023 în liga secundă. Este cel mai slab rezultat din istoria atletismului pe echipe!
Alături de România au mai retrogradat Estonia, de pe ultimul loc, și Irlanda care nu s-a prezentat la competiție. Din Liga II în Liga I trec Ungaria Danemarca și Slovenia.
„România a retrogradat pentru prima dată în istoria sa în liga secundă, unde va evolua la ediția din 2023”, a notat forul continental de profil
Pentru o cât mai bună reprezentare a țării noastre în competițiile internaționale, mai ales la Jocurile Olimpice, trei atlete din Kenya au primit miercuri cetățenia română. E premieră inedită pentru atletismul românesc. Kenyencele sunt primele atlete de pe continentul african cu cetățenie română.
Joan Chelimo (31 de ani), Stella Ruto (26 de ani) și Delvine Meringor (29 de ani) au depus jurământul la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, iar acum pot reprezenta România în competițiile internaționale. Cele trei sportive originare din Kenya sunt legitimate la CSA Steaua București. Două dintre sportive au realizat deja baremul pentru Jocurile Olimpice. Joan Chelimo și Delvine Meringer sunt calificate la maraton. În timp ce Stella Ruto va încerca să se califice în proba de 5.000 de metri sau în cea de 3.000 metri obstacole.
Odată cu naturalizarea sportivelor din Kenya, a crescut numărul atleților români calificați la Jocurile Olimpice. Au obținut biletele pentru Tokyo: Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) și Alin Firfirică (aruncarea discului).
Maricica Puică a analizat șansele sportivilor români la competiția supremă din vara acestui an. Amânată din cauza pandemiei, întrecerea de la Tokyo a fost reprogramată pentru perioada 23 iulie – 8 august. Cam pe unde se află atletismul românesc și cum am mai putea „scoate capul în lume”, cum o făceam odinioară? Să sperăm la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo? Maricica Puică ne aduce cu picioarele pe pământ. Fosta campioană olimpică face o radiografie a atletismului românesc și concluziile ar trebui să-i pună pe toți pe gânduri. Am ajuns să jubilăm la medalii obținute în competițiile balcanice. Noi, care ne băteam de la egal cu granzii planetei pentru a fi cei mai buni!
În clipa de față atletismul românesc este la limita de jos. Nu mai avem nici o performanță. Și tot așteptăm! Ce așteptăm? Ne bucurăm de mama focului dacă devenim campioni balcanici.
Pe vremea noastră, când luăm un titlu balcanic era că un antrenament. Noi ne băteam la aur, la Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice. Alea erau marile mize. Acum facem sărbătoare la un titlu balcanic”, a spus Maricica Puică.
Campioană olimpică la Los Angeles, în proba de 3.000 m, Maricica Puică afirmă că sportivii români nici măcar nu vor prinde finale în probele în care vor concura.
Legat de participarea noastră la JO, să dea Dumnezeu să nu am dreptate, dar nu cred că vom prinde vreo finală la atletism”, a declarat Maricica Puică, la ProSport Live.