Un puști de 16 ani a făcut istorie în Bundesliga: a devenit cel mai tânăr marcator din istorie

Gabriel Eșanu 19.12.2020, 11:19
Un puști de 16 ani a făcut istorie în Bundesliga: a devenit cel mai tânăr marcator din istorie

Borussia Dortmund râde cu un ochi și plânge cu celălalt. A pierdut pe terenul celor de la Union berlin, dar pare să fi câștigat un nou jucător de excepție, un tânăr de la care se așteaptă mari lucruri în viitor. La 16 ani și 28 de zile, Youssoufa Moukoko este noua senzație din atacul formației din Dortmund.

Clubul are mare încredere în el, după ce acesta a demonstrat la nivel de echipă secundă un talent și un apetit pentru gol rar întâlnit. De aceea responsabilii Borussiei nu au ezitat să îl arunce în joc, iar atacantul a devenit astfel cel mai tânăr jucător care debutează în Bundesliga, dar și în Liga Campionilor.

Precedentul record fusese stabilit de un jucător al lui Bayer Leverkusen, în finalul sezonului trecut

Totuși noul puști-minune al fotbalului a așteptat 6 partide ca să înscrie primul său gol pentru echipa de seniori. Iar șansa a venit la Berlin, când jucătorul a fost introdus în repriza secundă, în locul lui Erling Haaland, golgheterul oaspeșilor, care nu a fost însă în seară de gol. Moukoko nu a așteptat mult ca să arate ce poate și a reușit primul său gol în Bundesliga, depășind astfel și recordul stabilit chiar cu 6 luni înainte de Florian Wirtz, jucător de 17 ani care marcase pentru Bayer Leverkusen în finalul sezonului trecut.

Din păcate pentru tânărul atacant, golul său nu a adus nici măcar un punct echipei sale. Union s-a impus cu 2 la 1 și titlul în Bundesliga pare tot mai departe de Dortmund. Echipa se află pe locul 4, la 6 puncte în urma liderului Bayer Leverkusen, dar diferența poate crește în acest weekend. De altfel antrenorul Lucien Favre a și fost demis după umilința din etapa trecută, 1-5, pe teren propriu, cu Stuttgart. Dar măcar meciul va rămâne în memoria tuturor prin reușita noii perle din ofensiva Borussiei.

Ianis Hagi marca și el în Liga 1 înainte de împlinirea vârstei de 17 ani

Și în Liga 1 regăsim tineri de 16 ani, dar de cele mai multe ori aceștia sunt folosiți doar câteva minute, pentru a bifa regula cu jucători U21. Chiar și așa, în acest sezon, Liga 1 a consemnat primul fotbalist născut în 2004. S-a întâmplat la meciul din etapa 6, dintre Gaz Metan și Hermannstadt, când Jorge Costa l-a folosit doar 6 minute, în startul partidei, pe Gabriel Plumbuitu, un tânăr de 16 ani, adus de la Daco Getica, una din speranțele clubului medieșean.

În ultimii ani, totuși, cluburi precum Viitorul sau FCSB au dat șanse mai multe tinerilor și nu s-au înșelat. Sezonul trecut cel mai tânăr marcator a fost Louis Munteanu, de la Viitorul, care a înscris la 17 ani. Și Ianis Hagi a debutat la 16 ani în Liga 1, în decembrie 2014, iar câteva luni mai târziu, în mai 2015, înscria primul său gol, într-o partidă cu FC Botoșani.

Urmăriți Playsport.ro și pe