Unde îmi duc la fotbal copilul? Ghidul complet cu informații, sfaturi și pași pe care trebuie să îi faci!

Mihai Rosoiu / 03.05.2022, 21:21
Unde îmi duc la fotbal copilul? Ghidul complet cu informații, sfaturi și pași pe care trebuie să îi faci!

Ca părinte, frate sau prieten, dorința unui copil de a juca fotbal devine de multe ori o provocare serioasă. Unde să îl duc la fotbal? Vremea când puștii jucau de plăcere pe maidan sau în spatele blocului a apus. Dar pasiunea a rămas aceeași în fiecare generație, pentru cel mai iubit sport din România! Fotbalul oferă în același timp șansa undei dezvoltări fizice armonioase, învață copilul valori esențiale precum spiritul de echipă sau valoarea efortului și îl construiește ca personalitate. 

Ridicarea restricțiilor impuse de pandemie a redeschis posibilitatea de a practica fotbalul pentru cei mici, așa că întrebarea poate deveni tot mai agasantă. Iar multitudinea de oferte de pe piață e în acești ani mai mare ca oricând, prin secțiile de fotbal și grupele de copii și juniori ale cluburilor cunoscute sau seria de școli private care crește văzând cu ochii în fiecare localitate din România. 

Playsport îți oferă un ghid complet cu informații, sfaturi și pași pe care trebuie să îi faci astfel încât să poți alege cea mai bună variantă pentru copilul tău!

Fotbal de plăcere sau pentru performanță?

E destul de greu să te decizi de la bun început dacă puștiul începe fotbalul pentru a practica un sport și a dobândi beneficiile lui, de plăcere cum se spune, sau pentru a contura o carieră de sportiv profesionist. E și firesc, decizia ar trebui să vină pe parcurs și să aparțină, la un anumit moment, copilului! Astfel, înainte de toate, după ce primești afirmația “Vreau la fotbal!”, asigură-te înainte de toate de următoarele:

 • Explică-i copilului câteva lucruri despre ce înseamnă practicarea fotbalului la acest nivel. Cei mai mulți își imaginează că vor disputa meciuri, ori fotbalul înseamnă, indiferent de vârstă, întâi de toate antrenamente, ședințe de încălzire înaintea lor, nu totdeauna jocuri cu mingea sau meciuri propriu-zise!
 • Fii convins de faptul că fotbalul este ceea ce își dorește cu adevărat. Mulți copii ajung la această dorință după ce colegii sau prietenii lor practică fotbalul. Nu e nimic rău în a începe acest drum din acest motiv, dar oferă un set de informații de bază despre ce implică practicarea unui sport, în general, și a fotbalului, în special. Plus dezavantajele inerente – timp mai puțin pentru joacă etc.
 • Înainte de a răspunde afirmativ și a oferi certitudini pentru copil, ai grijă să parcurgi cu atenție toți pașii de mai jos și, apoi, să fii sigur că programul tău îți permite să îi îndeplinești dorința, că poți aloca un buget minim pentru asta, iar oferta pe care ai ales-o din piața școlilor de fotbal e cea mai potrivită!
 • Nu induce copilului senzația că va începe fotbalul și de mâine urmează drumul spre a deveni Messi sau Cristiano Ronaldo! Fotbalul înseamnă înainte de toate plăcere și bucuria jocului, încearcă să nu transferi către el nostalgia carierei tale ratate sau visate în fotbal. Orice început e greu, bineînțeles, iar povara seriozității și a responsabilității pe care tu ai putea să i-o induci compromite orice șansă la bucurie și, poate, chiar la performanță reală pentru copilul tău!

Numele și brandul nu lucrează cu copilul tău

Studiază cu atenție piața din comunitatea ta în ce privește ofertele școlilor private de fotbal dar și ale cluburilor de fotbal participante în competiții cu grupe de juniori dedicate vârstei copilului tău. Poate fi bulversant, dar cu cât acorzi mai multă atenție și răbdare, cu atât mai mare va fi satisfacția copilului și liniștea ta că ai ales cea mai bună opțiune!

Tot mai mulți foști jucători aleg să își deschidă școli de fotbal, la care sunt implicați direct sau doar cu numele. Prezența lor poate constitui un element real de încredere dacă imaginea sau traiectoria acelui fost jucător îți confirmă asta. Dar:

 • Informează-te în concret dacă asocierea dintre nume și școala propriu-zisă de fotbal nu e doar un parteneriat de imagine. E posibil ca, în acest caz, elementele de siguranță pe care ți le conferă notorietatea personajului să nu mai stea în picioare. Află, în cazul în care e vorba de o personalitate din fotbal implicată vizibil, în ce măsură viziunea lui privind practicarea fotbalului de către copii e chiar aplicată, dacă e implicat în angajarea și formarea antrenorilor. Sau dacă e doar un business pentru el, manageriat și implementat de altcineva sub numele său!
 • Colectează informații din piața fotbalistică și de la părinți ai căror copii practică fotbalul despre antrenorul care urmează să lucreze direct cu copilul tău. Deși școala sau academia poartă numele vedetei, nu poți fi naiv să crezi că aceasta va fi zi de zi alături de copilul tău. E precum în alegerea școlilor. Brandul contează, dar profesorul care lucrează cu clasa copilului tău contează și mai mult!

În paralel cu piața școlilor și academiilor private, ai cluburile de fotbal din comunitatea ta, cu grupe de copii și juniori. Studiază atent oferta lor, pentru că de cele mai multe ori tradiția în această zonă a fotbalului și juvenil poate oferi o alternativă mai serioasă și mai bună.

 • Ca și în cazul școlilor private, nu opta neapărat pentru clubul care face performanță la seniori și care are echipă în Liga 1. Sunt diferențe mari uneori între cât și cum se lucrează la nivel de copii (metodică, personal, infrastructură etc) și performanțele de la seniori!
 • Nu alege neapărat clubul cu care ții tu sau formația tinereții tale. E vorba de cele mai bune condiții pentru ca pasiunea copilului să devină realitate, nu visul tău începe să se transpună în concret, ci al lui!

Topul Academiilor și Asociațiile Județene de Fotbal

Pentru o viziune obiectivă asupra ofertelor din această categorie, studiază Clasificarea Academiilor de Fotbal din România pe care Federația Română de Fotbal o alcătuiește și o publică pe site-ul oficial în vara fiecărui an. E suficientă o căutare pe net pentru ediția 2021! 

Este un proces oficial, desfășurat pe model olandez și cu un sistem construit de firma NMC Bright care are peste 15 ani de experiență în domeniu la nivel european. Clasificarea îți oferă un top realizat pe baza evaluării a 7 puncte esențiale pentru o academie de fotbal și care trebuie să te intereseze foarte mult:

 1. Strategia și filozofia
 2. Echipe și jucători
 3. Staff tehnic
 4. Staff support
 5. Antrenamente și meciuri
 6. Infrastructură și facilități
 7. Rezultate

De fapt, aceste 7 puncte foarte importante trebuie să fie și ghidul tău de aur în alegerea celei mai bune variante de pe piață! Obține cât mai multe informații despre fiecare dintre ele și vei face alegerea cea mai bună!

ATENȚIE! Topul Academiiilor realizat de FRF nu cuprinde decât cluburile înscrise în competițiile FRF. Așadar, multe opțiuni de pe piață le poți descoperi dincolo de această ierarhie utilă.

O altă sursă de informare foarte utilă în alegerea ta o reprezintă Asociația Județeană de Fotbal din zona ta. Caută datele de contact pe portalul Asociațiilor Județene de Fotbal din România, discută cu președintele Asociației și vei beneficia de o sursă de informare privind aproape toate opțiunile din regiunea ta, pe categorii de vârstă!

TOP 5 elemente pentru un antrenor bun al copilului tău

Alegerea școlii/academiei/clubului ar trebui să depindă mult de antrenorul care va lucra efectiv cu copilul tău. Firește, cu trecerea timpului, aceștia se pot schimba, atât în urma unor decizii ale clubului sau personale. Iar, dacă va practica fotbalul mai mult timp, copilul va avea alți antrenori, la alte categorii de vârstă. Dar primul contact cu fotbalul practicat în mod organizat este esențial și, de aceea, primul antrenor este fundamental!

 • Caută un antrenor răbdător, pozitiv și căruia poți vedea cu ochiul liber că îi place să lucreze cu copiii, că iubește fotbalul și face cu drag această activitate.
 • Experiența e un factor important, dar nu determinant. Poți întâlni tineri antrenori dedicați, cu metode moderne și cu o abordare așa cum îți dorești, în dauna unor tehnicieni rutinați, dar blazați, plictisiți și cu metehne nocive pentru visul copilului tău. Experiența e importantă mai mult prin prisma feedback-ului pe care îl colectezi cu privire la alți copii care au lucrat deja cu respectivul antrenor. Dacă sunteți interesați de fotbalul de performanță, contează și ce jucători a crescut, format și lansat acel antrenor.
 • Fii atent la reacțiile și evaluările lui, atât pe teren în antrenamente și jocuri, cât și în relația cu tine! Un antrenor cu un limbaj agresiv, neadecvat, pe un ton ridicat în mod constant nu va fi niciodată ceea ce îți dorești! În același timp, un antrenor care îți spune că fiul tău e Messi după primele ore de fotbal, e iarăși de evitat în orice situație. Altfel, vei avea de suferit și tu, dar mai ales fiul tău, cu așteptări false și efecte emoționale pe termen mediu și lung pe care nici nu le poți anticipa!
 • Alege un antrenor pregătit. Asta înseamnă să vezi exact ce a studiat și ce experiență are, dar exact în zona fotbalului de copii și juniori! Dacă a fost un mare fotbalist, asta nu garantează că e un antrenor potrivit pentru copilul tău! Licența D Grassroots este un mare plus în CV-ul lui, pentru că este dedicată primilor în pași în fotbal pentru copilul tău! 
 • Studiază site-ul impreunasuntemfotbal.ro al Federației Române de Fotbal și vei descoperi mai multe informații utile despre această alegere.

Distanța și echipamentul contează mult

Dincolo de factorii care țin exclusiv de practicarea fotbalului, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte conexe în alegerea ta. Acestea îți pot influența decisiv ritmul cotidian, atât ție, cât și copilului, după începerea practicării fotbalului:

 • Fii sigur de locația unde se vor ține ședințele de antrenament pentru grupa de copii și juniori unde va juca și copilul tău! De multe ori, terenul specific sau baza sportivă pentru grupa lui pot fi în alt cartier sau chiar altă localitate decât baza centrală a școlii/clubului sau față de sediul lor.
 • Calculează-ți programul atent și vezi în ce măsură ai timpul și disponibilitatea de a duce și aduce copilul de la ședințele de antrenament și meciuri, dar și de a-l asista pe durata acestora, potrivit vârstei. Totul în acord cu programul tău dar și cu programul lui școlar! Distanțele uriașe sau criza de timp pot transforma plăcerea practicării fotbalului într-o corvoadă și asta nu își dorește nimeni!

Copiii au tendința de a-și dori echipamentele pe care le văd pe internet sau cele purtate de idolii lor din fotbal. Uneori, calitatea acestora sau a replicilor este departe de ce trebuie să fie un echipament de fotbal. Pentru alegerea echipamentului, urmează pașii aceștia:

  • Consultă-te cu antrenorul, fii sigur de faptul că echipamentul copilului tău e ceea ce trebuie. Pe lângă echipamentul de antrenament sau de joc al școlii/academiei/clubului, ghetele, apărătorile, mănușile de portar sau alte accesorii își pot fi recomandate de antrenor. 
 • Dar mai departe de asta, fii atent și la faptul că antrenorul poate sugera o sursă de procurare care nu e neapărat cea mai ieftină, ci una în urma căreia poate avea propriile beneficii! Studiază atent și piața în acest domeniu, consultă-te cu părinții sau rudele altor copii înscriși la fotbal.
 • Echipamentul și accesoriile trebuie să ofere confort și reprezintă un instrument pentru practicarea fotbalului de plăcere sau de performanță, nicidecum un scop în sine! Nu te învață fotbal, nu le porți pentru că mergi la fotbal și pentru că ele sunt necesare fotbalului. 

Nu semna inutil și nu plăti fără să știi

Ferește-te de semnarea oricărui document care visează înregistrarea sau legitimarea copilului dacă nu ai citit cu atenție tot ce conține, la ce obligații te înhami, durata acestora și efectele lor secundare! Orice document semnat poate influența decisiv traiectoria copilului, cu atât mai mult dacă își dorește fotbal de performanță și este deja la o vârstă a adolescenței!

În ce privește costurile practicării fotbalului în mod organizat, informează-te corect și complet ce înseamnă bugetul pe care trebuie să îl aloci pentru fiecare dintre opțiunile pe care le studiezi. Școlile de fotbal, academiile și cluburile au regimuri diferite în această zonă. Asigură-te că nu există costuri ascunse și că ai o privire exhaustivă asupra întregului demers!

Ferește-te de orice plăți care nu sunt însoțite de chitanțe sau facturi și evită sub orice formă motivarea antrenorilor sau a altor angajați din staff-ul cluburilor! Nu faci decât să compromiți șansele copilului tău la o experiență corectă și plăcută în fotbal. Nu forța utilizarea lui, titularizarea lui sau un regim preferențial. Îi refuzi astfel șansa la fotbal!

Copilul merge la fotbal, nu tu!

Prezența aparținătorilor pe durata ședințelor de antrenament și la meciuri a început deja să se supună mai multor reguli, funcție de regulamentul fiecărei instituții sportive în parte. Dar dincolo de normele școlii de fotbal sau clubului pe care te gândești să le alegi, impune-ți următoarele reguli, din următoarele motive:

 • Nu interacționa cu antrenorul pe durata ședinței de antrenament sau a meciului. Respectă profesia lui, timpul și efortul pe care le depune pentru a lucra cu copilul tău. Tu l-ai ales, nu el pe tine! Și asta doar pentru copilul tău!
 • Evită orice reacții necugetate, limbaj neadecvat, ton ridicat pe durata meciurilor sau antrenamentelor în care e implicat copilul tău. Fotbalul nu este despre așa ceva, iar primul care va fi afectat e chiar copilul tău, din toate punctele de vedere! Nu uita că el vrea să joace fotbal pentru că îi place! Nu îi fura plăcerea printr-un astfel de comportament!
 • Respectă coechipierii lui și aparținătorii acestuia! Ai ales practicarea fotbalului în mod organizat, iar asta presupune spirit de echipă, șanse egale și fair-play, valori pe care îți dorești ca și copilul tău să le dobândească prin fotbal. Nu ești la un trial sau într-o cursă cu altcineva pentru a naște fotbaliști! 
 • Competițiile, indiferent de categoria de vârstă, au menirea de a familiariza copiii cu spiritul competiției și regulile jocului, trofeele nu înseamnă nimic la acest nivel! Sunt milioane de apartamente și case cu zeci de trofee ale copiilor obținute la fotbal, dar atât de puțini fotbaliști la nivel de performanță la seniori!
 • Nu forța lucrurile! Copilul tău joacă, nu tu. Nu încerca să arzi etapele pentru el, să forțezi trecerea la diferite grupe de vârstă mai mari și nu îl bulversa cu mutări de la o școală de fotbal la alta din motive care țin de subiectivitatea ta și nu au fundament real în practicarea fotbalului de către copil. 

Fetele au drumul lor în fotbal!

Dezvoltarea fotbalului feminin în România parcurge o perioadă fără precedent. Proiectele și investițiile FRF din ultimii ani au dus la o creștere fără precedent a numărului de echipe, de jucătoare, de competiții, dar au adus și o vizbilitate extraordinară pentru fotbalul feminin!

 • Studiază lista cluburilor de fotbal feminin înscrise în competițiile FRF atât la nivel de senioare, cât și de junioare, de pe site-ul oficial și vezi care dintre acestea își desfășoară activitatea în localitatea ta sau în regiunea ta
 • Solicită informații de la Asociația Județeană de Fotbal pentru cluburi de fotbal feminin din localitatea sau județul tău
 • Interesează-te ce școli private de fotbal din zonă au și grupe pentru fotbal feminin sau junioare
 • Nu te teme de fotbalul mixt! Până la o anumită categorie de vârstă, e firesc și chiar se practică fotbalul mixt la copii. Așadar, fetele și băieții pot juca fotbal împreună fără vreun impediment!