Ungaria ne mai aplică o lovitură. Dovada că planul pus la cale de Viktor Orban a dat roade

Gabriel-Alexandru Ioniță 09.09.2022, 13:45
Ungaria ne mai aplică o lovitură. Dovada că planul pus la cale de Viktor Orban a dat roade

Este bine-cunoscut faptul că Viktor Orban, premierul din Ungaria, a fost extrem de interesat de sport în ultimii ani. El a făcut investiții masive în acest domeniu, inclusiv în țările vecine, cum ar fi România, Serbia sau Slovacia.

Viktor Orban exultă. Ungaria a depășit România în clasamentul coeficienților UEFA

Se știe că echipele Sepsi Sf. Gheorghe și FK Csikszereda Miercurea Ciuc primesc o finanțare bogată din partea Guvernului de la Budapesta. Iar acest lucur se întâmplă și Serbia și Slovacia. Sunt cunoscute deja exemplele celor de la Backa Topola și DAC Dunajska Streda, echipe care s-au duelat cu FCSB în ultimii ani în cupele europene.

Iar investițiile făcute de Guvernul condus de Viktor Orban în sport au început deja de câțiva ani să dea rezultate. Iar ultimul exemplu s-a produs chiar în această săptămână. În urma rezultatelor obținute în prima etapă a grupelor cupelor europene, Ungaria a depășit România în clasamentul coeficienților UEFA.

După cum se poate observa pe site-ul kassiesa.net, care se ocupă cu monitorizarea acestor cifre, România a ajuns pe locul 26, cu un coeficient de 18.000, depășită de Ungaria, care a ajuns la 18.125. Asta după ce Ferencvaros, singura reprezentantă a Ungariei în grupele cupelor europene în acest sezon, a învins Trabzonspor pe teren propriu cu scorul de 3-2 în prima etapă din grupele Europa League, în condițiile în care maghiarii au evoluat și în inferioritate numerică din minutul 16.

În contrapartidă, CFR Cluj a făcut doar un egal, 1-1 în deplasare cu Ballkani, iar FCSB a pierdut la Londra, cu West Ham United, scor 3-1, după ce a condus cu 1-0 la pauză. Ambele meciuri au contat pentru grupele Conference League.

Pe lângă rezultatul mai bun obținut în prima etapă de Ferencvaros, Ungaria are și avantajul, în acest context, că are doar o echipă în grupe. Astfel, punctajul obținut rămâne intact, în vreme ce în cazul României acesta se împarte la doi, pentru că țara noastră are două reprezentante.

Context foarte tensionat în care se produce acest eveniment

Acest eveniment se produce într-un context destul de tensionat între cele două țări. Sportiv, dar și politic. Totul a început în urmă cu câteva luni, când cei de la Sepsi și Csikszereda au tot forțat intonarea imnului așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Dar și arborarea drapelului acestuia, la diferite evenimente sportive organizate în România.

A fost vorba în primul rând despre finala Cupei României dintre Sepsi și FC Voluntari. Dar și despre finalele de Liga Elitelor U19 și de la Cupa Elitelor, jucate anterior de cei de la Csikszereda contra lui Sepsi și a Universității Cluj.

Ulterior, a fost organizat un meci amical între Csikszereda și o națională a așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Inițial, FRF s-a opus, dar în cele din urmă tot s-a găsit o soluție și partida s-a jucat în cele din urmă. În urma acestor episoade, s-au generat anumite tensiuni în societate, care au ajuns inclusiv la nivel politic. Adică în interiorul coaliției de guvernare din România, care este formată din PSD, PNL și UDMR.

CITEȘTE ȘI Gest scandalos în Ungaria. Maghiarii susțin că performanțele României la fotbal sunt ale lor

Urmăriți Playsport.ro și pe