Universitatea Craiova, ajutată de războiul din Ucraina. De când nu a mai jucat Zorya Luhansk un meci oficial

Gabriel-Alexandru Ioniță / 29.07.2022, 08:54
Universitatea Craiova, ajutată de războiul din Ucraina. De când nu a mai jucat Zorya Luhansk un meci oficial

Universitatea Craiova a trecut de albanezii de la Vllaznia în turul doi preliminar din Conference League și se va duela în manșa următoare cu ucrainenii de la Zorya Luhansk. Această echipă vine din regiunea cea mai afectată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina la finalul lunii februarie. În plus, ca și celelalte echipe din țara vecină, Zorya nu a jucat niciun meci oficial în acest an. Astfel că forma sportivă a jucătorilor săi ar putea fi afectată semnificativ.

Universitatea Craiova ar putea profita de lipsa de meciuri oficiale a celor de la Zorya Luhansk

Mai mult, tot din cauza războiului, toți jucătorii străini au fost declarați liberi de contract de către FIFA. Așa că în prezent Zorya se bazează exclusiv pe fotbaliști autohtoni. Toate aceste aspecte conduc spre ideea că Universitatea Craiova ar urma să aibă un meci ceva mai accesibil decât s-ar fi întâmplat în mod normal.

Zorya Luhansk era înainte de război una dintre cele mai puternice echipe din Ucraina. În ultimele sezoane ea a fost o prezență constantă în grupele Europa League. În acest sezon a prins o poziție de Conference League, după ce s-a aflat pe locul 4 în Ucraina în luna februarie, în momentul în care campionatul a fost suspendat după doar 18 etape, din cauza războiului.

Ultimul meci oficial jucat de echipa antrenată de olandezul Patrick van Leeuwen s-a consemnat pe data de 12 decembrie 2021. Atunci, Zorya a terminat la egalitate, scor 1-1, în fața lui Dinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu. În ultimele 7 luni, echipa din Luhansk a disputat mai multe meciuri amicale, pentru a-i ajuta pe jucători să își mențină un anumit ritm și o condiție fizică bună.

Loturile celor două echipe sunt destul de apropiate din punctul de vedere al cotei de piață

În prezent, viitoarea adversară a celor de la Universitatea Craiova dispune de un lot cotat de Transfermarkt la 13.35 milioane de euro. Prin comparație, echipa antrenată de Laszlo Balint însumează o cotă de piață de 17.9 milioane de euro. Cel mai valoros jucător din lotul ucrainenilor este mijlocașul ofensiv Vladyslav Kabaev, evaluat în prezent la 1.5 milioane de euro. De cealaltă parte, Andrei Ivan este lider la acest capitol în lotul echipei din Bănie, cu o cotă de piață de 1.8 milioane de euro, conform publicației germane.

Zorya Luhansk a câștigat de-a lungul istoriei un singur titlu de campioană. Acest lucru s-a întâmplat însă în timpul Uniunii Sovietice, mai exact în 1972. Duelul dintre Universitatea Craiova și Zorya Luhansk se va disputa pe 4 august, pe teren neutru, respectiv pe 11 august, pe stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova.

CITEȘTE ȘI Euforie la Universitatea Craiova după calificarea în turul trei preliminar Conference League. Ce au declarat oltenii