Usain Bolt îl acuză pe Marcell Jacobs că a trișat în proba de 100m de la Olimpiadă! „A avut un avantaj!”. Care a fost secretul italianului

Ștefănescu Dragoș 06.08.2021, 14:39
Usain Bolt îl acuză pe Marcell Jacobs că a trișat în proba de 100m de la Olimpiadă! „A avut un avantaj!”. Care a fost secretul italianului

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt în plină desfășurare. Finala de 100 de metri bărbați este considerată proba ”regină” a atletismului. Nici la Tokyo, proba vitezei supreme nu a dezamăgit. După ce Marcell Jacobs a câștigat surprinzător cursa, au apărut voci care contestă victoria italianului. Chiar marele Usain Bolt îl acuză pe Marcell Jacobs că a trișat în proba de 100 de metri.

Marcell Jacobs surpriza sprintului mondial

Victoria lui Marcell Jacobs în finala probei de 100 de metri de la Tokyo, a fost cu adevărat suprinzătoare. Italianul nu era cotat cu șanse la victorie fiind considerat un atlet de pluton. Prin victoria sa de la Tokyo, Jacobs a devenit primul european care a câștigat titlul olimpic la 100 de metri, de la Linford Christie. Britanicul Christie a câștigat proba de 100 de metri în 1992, la Olimpiada de la Barcelona.

Lamont Marcell Jacobs s-a născut pe 26 septembrie 1994 în El Paso, Texas, SUA. Mama lui este italiancă și tatăl american. În ciuda faptului că s-a născut în Statele Unite iar tatăl său este american, Jacobs a declarat de multe ori că se simte italian.

„Mă simt italian în fiecare celulă a corpului meu, chiar mă lupt să vorbesc engleza!”, spunea  Jacobs.

Marcell Jacobs a încercat mai multe sporturi pentru a-și descoperi pasiunea. În cadrul unui interviu, acesta și-a amintit de o discuție pe care a avut-o cu antrenorul său de la școală, care i-a sugerat să practice atletismul.

Din moment ce nu eram deosebit de priceput la fotbal, dar eram rapid, antrenorul mi-a spus: De ce nu încerci un alt sport ca atletismul?”, își amintea Jacobs.

Marcell Jacobs era un atlet puțin cunoscut la începutul anului 2021. Însă în urma evoluției sale de la Campionatul European din Polonia, lucrurile s-au schimbat. Astfel, în Polonia, Jacobs a câștigat medalia de aur în proba de 60m, cu un timp de 6,47. El a reușit să obțină cel mai rapid timp din lume în 2021 și un nou record italian. Ulterior, în cadrul competiției de la Savona, Jacobs a doborât recordul Italiei în proba de 100 de metri, obținând timpul de 9,95.

Usain Bolt îl acuză pe Marcell Jacobs

Înainte de participarea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Marcell Jacobs declara că este pregătit pentru câștigarea unei medalii olimpice.

Mă duc la Tokyo să câștig o medalie. Bolt nu este acolo, Coleman nu este acolo, nu există un favorit clar, va fi o bătălie. Nu mă pot opri să visez acum …”, declara Jacobs înainte de a pleca la Tokyo.

După ce a câștigat aurul olimpic la Tokyo, cu timpul de 9,80, Jacobs a devenit rapid un nume cunoscut al atletismului. Însă nu toată lumea a fost impresionată de performanța extraordinară reușită de atletul italian.

Fostul mare atlet, Usain Bolt se numără printre cei care contestă victoria lui Jacobs din finala de la 100 de metri. Jamaicanul consideră că inovația folosită pentru încălțările folosite de Jacobs în cursă este „bizară și nedreaptă pentru ceilallți, sfidând absurdul”.

Încălțările folosite de Jacobs cântăresc doar 173 de grame, iar talpa lor este de 20 milimetri. Fibrele de carbon inserate în talpă formează un tot unitar, iar talpa încălțărilor este puțin mai lată decât cea a piciorului. Bolt spune că acest detaliu crește aderența, garantează o mai bună stabilitate și favorizează accelerarea. Astfel jamaicanul consideră că ceilalți competitori au fost clar dezavantajați încă de la început.