Valentin Ceaușescu recunoaște că și-ar fi dorit să știe ce au făcut părinții săi în cea mai importantă noapte din istoria fotbalului românesc

Gabriel Eșanu 01.01.2021, 15:13
Valentin Ceaușescu recunoaște că și-ar fi dorit să știe ce au făcut părinții săi în cea mai importantă noapte din istoria fotbalului românesc

Pe 7 mai 1986, Steaua București câştiga Cupa Campionilor Europeni, cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. A fost un eveniment care a adus glorie sportului românesc şi a produs multă bucurie în ţară. Printre cei care au urmărit cu sufletul la gură duelul dintre Steaua şi FC Barcelona a fost şi Nicolae Ceauşescu. În vreme ce fiul acestuia, Valentin, era chiar la Sevilla. Acesta din urmă este unul dintre oamenii care au contribuit la construirea acelei echipe. Este iubit de toţi fotbaliştii Stelei din acea perioadă de glorie. Chiar şi adversarii îl respectau şi îl considerau un adevărat gentleman.

Ce a făcut Nicolea Ceauşescu în seara de 7 mai 1986, cea mai importantă din istoria fotbalului românesc

Playsport a încercat să refacă programul pe care Nicolae Ceauşescu l-a avut în minunata seară de 7 mai 1986. Pentru asta a apelat la colonelul în retragere Dumitru Burlan, unul dintre responsabilii cu securitatea preşedintelui Ceauşescu. În vârstă de 82 de ani, acesta a încercat să rememoreze evenimentele care au avut loc înainte şi după partida dintre Steaua şi FC Barcelona. O idee care l-a încântat inclusiv pe Valentin Ceauşescu, aşa cum a transmis prin intermediul lui Florentin Marinescu, fostul preparator fizic al roș-albaștrilor.

„Nu știu unde au văzut părinții mei meciul, nu m-am gîndit niciodată să-i întreb, deși, acum aș fi curios să aflu!”, ne-a transmis Valentin Ceaușescu, singurul membru al familiei care mai este în viață.

Misterul a fost elucidat de colonelul Dumitru Burlan, care spune că Nicolae Ceauşescu ar fi vizionat partida la Floreasca, alături de câţiva oameni importanţi din anturajul său. Nu şi de soţia Elena Ceuşescu, deoarece aceasta era prezentă doar la aniversările de familie.

Sunt aproape 35 de ani de atunci, s-au mai estompat amintirile însă provocarea e tetantă și încerc să vă ajut. Nu a văzut meciul la reședința din Primăverii. Cu siguranță l-a văzut la Club Bazin, așa cum denumeam noi actualul Club Floreasca! Acolo este un salon mai intim unde se desfășurau astfel de activități de recreere, juca șah, marea pasiune a dumnealui. Cine participa la astfel de activități și cu cine a văzut meciul?

Nu s-a consumat şampanie, ci vinul preferat al lui Nicolae Ceauşescu, făcut chiar de el

Anturajul președintelui în astfel de situații era compus din apropiați precum Ștefan Andrei, fost ministru de externe, Manea Mănescu, fost prim-ministru, Constantin Olteanu, fost ministru al apărării și Gheorghe Pană, fost primar al Capitalei”, a povestit Dumitru Burlan pentru Play Sport.

Succesul din finala Cupei Campionilor ar fi meritat cu siguranţă sărbătorit cu şampanie. Dar se pare că nu a fost cazul în acea seară. Se consuma şampanie doar la evenimentele la care apărea şi Elena Ceuşescu. Asta în vreme ce Nicolae Ceuşescu prefera vinul.

Dacă ar fi fost prezentă, doamna Ceaușescu ar fi comandat șampanie Cordon Rouge, preferata dumneaei. Așa, Nicolae Ceaușescu a băut câteva pahare din vinul făcut chiar de el! Avea la reședința de la Snagov o vie pe care o îngrijea și din ai cărei struguri i se făcea vin din care avea mereu în casă. Nu bea mai mult de cîteva pahare din cauza problemelor de sănătate. La fel, îi plăcea să stea la grătar și să întoarcă cotletele”, a mai povestit Dumitru Burlan.

Urmăriți Playsport.ro și pe