Viața bate filmul! Povestea uluitoare a unui ciclist paralimpic columbian

Ștefănescu Dragoș / 08.12.2021, 23:12
Viața bate filmul! Povestea uluitoare a unui ciclist paralimpic columbian

Juan Jose Florian este un ciclist paralimpic columbian a căruia poveste de viață poate fi oricând  scenariul unui film hollywoodian. Puterea și ambiția columbianului sunt uluitoare, acesta nelăsându-se doborât de nimic.

Copilărie printre gloanțe

Povestea lui Juan Jose Florian începe în anii ’90. În acea perioadă, Columbia era măcinată de un conflict între armată, forţele paramilitare şi cele de gherilă. Acest conflict sângeros a făcut peste 200.000 de victime.

Juan Jose Florian şi Miller, fratele lui mai mare, visau încă de când erau copii că vor deveni soldaţi. Cei doi au crescut sub coșmarul conflictului armat ce era în desfășurare în țara lor.

Când armata era prin preajmă, puteam să ieşim şi să ne jucăm afară. Elevii erau în siguranţă şi nu putea fi recrutaţi de forţele de gherilă”, îşi începe Florian povestea.

Obligat să lupte împotriva propriului frate

Miller, ajuns la vârsta de 23 de ani, a ajuns în armata columbiană. Liderii FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) nu au acceptat situația și după câteva săptămâni, soldaţii de gherilă au mers la casa lui Juan Jose. Aceștia i-au spus mamei sale că este datoare ca fiul cel mic să intre în forţa de gherilă.

S-a luptat cu ei, i-a implorat. În timp ce mă scoteau din casă, mama m-a binecuvântat printre lacrimi”, îți amintește Juan Jose.

Astfel, fără voinţa lor, Juan Jose şi Miller luptau în tabere diferite, inamice. La momentul acela, Juan Jose avea doar 16 ani. Acesta rememorează cu tristețe atrocitățile la care a fost martor.

Am fost supuşi la ore de presiune psihologică. Valorile pe care le învăţasem de la mama mea erau opuse de cele ale lor. Mă gândeam mereu cum să evadez. Vedeam cum dezertorii erau împuşcaţi pentru că au trădat cauza”, povestește Juan Jose.

Primii pași spre libertate

După un an, gândul de a dezerta îi stăruia încă în minte lui Juan Jose. Acesta a reușit să găsească momentul propice în timpul unei acţiuni în forţă a FARC. Gherila atacase o secţie de poliţie, în timp ce armata era pe urmele rebelilor.

Am găsit un baraj al armatei, mi-am aruncat puşca şi m-am apropiat. I-am spus ofiţerului că sunt din gherilă şi vreau să mă predau. Le-am spus toată povestea şi m-au întrebat în ce batalion se afla fratele meu. Norocul meu a fost că fratele meu a raportat recrutarea mea forţată şi astfel s-a confirmat că sunt cine pretindeam că sunt”.

Lupta împotriva traficanților de droguri

În anul 2000, fiind sub protecţia armatei, în Bogota, Juan Jose s-a înrolat. Avea deja 18 ani. Și fratele său, Miller și-a continuat cariera militară, însă o operaţiune i-a distrus viaţa.

A fost o operaţiune foarte ciudată, în care a împuşcat şi a ucis un bărbat. Când a fost identificat cadavrul, s-a dovedit că fratele meu îşi împuşcase cel mai bun prieten. A intrat în şoc”, spunea Juan Jose.

Ulterior, la ceva timp după acest eveniment, Miller a primit un verdict dur din partea medicilor. A fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă cronică.

Timp de 12 ani, Juan Jose Florian a luptat, ca soldat, împotriva traficanţilor de droguri şi forţelor de gherilă. A fost însă nevoit să renunțe pe 12 iulie 2012, după ce mama sa şi-a vândut ferma şi nu a vrut să plătească taxa de protecţie cerută de FARC. Aceștia au găsit-o rapid în noua casă în care se mutase.

Momentul care i-a schimbat definitiv viața

Într-o zi, Juan Jose Florin a găsit un pachet ciudat în fața ușii casei sale şi l-a desfăcut. Zgomotul asurzitor a oprit parcă timpul în loc, iar Juan Jose s-a trezit pe jos, mutilat de explozia care avusese loc.

Îmi aduc aminte că am văzut ceva lângă uşă. M-am îndreptat spre pachet, m-am ghemuit şi am întins mâinile. Următorul lucru pecare mi-l amintesc este că eram întins pe pământ şi ţipam. Aveam ambele braţe rupte, nu mai erau. Piciorul drept dispăruse până deasupra genunchiului.

Ochiul drept îmi dispăruse şi nu mai auzeam. Aveam arsuri de gradul doi şi trei peste tot. Fratele meu îmi ţinea capul şi eu strigam: ‘Omoară-mă, împuşcă-mă, nu pot trăi aşa’. M-a mângâiat pe cap şi mi-a spus: ‘Nu-mi spune asta, o să fie totul bine’. L-am înjurat în speranţa că se va enerva, apoi am leşinat”.

După 12 zile în care a fost în comă, calvarul a continuat pentru Juan Jose. Au urmat numeroase operații grele, depresie și multe gânduri de sinucidere.

Sportul l-a salvat

După ce a fost externat din spital, Juan Jose a ajuns într-un corp special, destinat soldaţilor răniți grav în lupte. Aici a început să practice hidroterapia. Acesta a fost momentul care l-a adus aproape de nataţie, ajungând în scurt timp să înoate în echipa paralimpică de nataţie a armatei columbiene.

Primul succes major al lui Juan Jose a fost în 2013, în SUA. El a câştigat prima sa medalie într-un concurs de nataţie paralimpică. Au urmat recorduri doborâte în America de Sud, Canada şi SUA, iar în 2015 a câştigat ultima medalie, în Columbia. În 2016, Juan Jose s-a pensionat şi nu a mai putut să concureze pentru echipa armatei columbiene. Atunci a descoperit însă ciclismul. În tot acest timp, Florian a terminat studiile Facultăţii de Psihologie.

Ciclismul, noua pasiune a lui Juan Jose Florian

După pensionare și retragerea din natație, Juan Jose și-a descoperit o nouă pasiune, ciclismul.

Cineva îi dăduse surorii mele o bicicletă, dar am luat-o eu. Am mers pe o stradă, cu un prieten, şi l-am rugat să mă ajute. Mi-am legat cioturile braţelor de ghidon, cu o frânghie, şi am pornit la drum. Credeam că o să-mi pierd echilibrul, dar nu s-a întâmplat. Am început să pedalez cu piciorul bun şi i-am strigat: ‘Pot să fiu ciclist. O să fiu un ciclist paralimpic’”.

Angie, soţia lui Juan Jose, i-a fost alături și l-a ajutat să adapteze bicicleta la nevoile lui. Apelul făcut la forul de specialitate din Columbia a rămas însă fără niciun răpuns.

Câţiva ingineri de la Forţele Aeriene Columbiene i-au făcut o bicicletă specială, din fibră de carbon. Din pensie şi cu ajutorul unor donaţii, Juan Jose a plecat la diverse competiţii. În 2019 a primit un contract de sponsorizare din partea firmei Movistar Columbia.

Juan Jose Florian, omul care nu se dă bătut niciodată

Marele vis al lui Juan Jose Florian a fost să prindă un loc în echipa de ciclism paralimpic a Columbiei, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Din păcate nu a reușit dar nu se dă bătut. A devenit campion naţional, la cursa rutieră şi la contracronometru, în noiembrie, iar nouul său obiectiv este să concureze la un triatlon Ironman.

Sunt încă în viaţă şi urmează alte Jocuri Paralimpice. Bomba a fost un dar al vieţii, o a doua naştere pentru mine. Vreau să arăt lumii că îți poți îndeplini visele”, a declarat Juan Jose în finalul povestirii sale.

Aceasta este povestea omului care demonstrează că orice este posibil, singura condiție fiind să vrei cu adevărat.