VIDEO EXCLUSIV. Am întâlnit în Qatar un jurnalist brazilian care a asistat la faimosul meci cu „tricolorii” de la Mondialul din 1970: „Am învins greu, cu 3-2, și ne întrebam în tribună cum îi vom bate pe acești români foarte buni”

Justin Gafiuc 21.11.2022, 12:12
VIDEO EXCLUSIV. Am întâlnit în Qatar un jurnalist brazilian care a asistat la faimosul meci cu „tricolorii” de la Mondialul din 1970: „Am învins greu, cu 3-2, și ne întrebam în tribună cum îi vom bate pe acești români foarte buni”
  • În marea de jurnaliști brazilieni prezenți la Mondial, Batista Nadal Osires e cel mai în vârstă din grupul acreditat în Qatar. Are 77 de ani, iar printre turneele sale bifate în carieră se numără și cel din Mexic 1970. A fost în tribună, la masa presei, la Guadalajara, la faimosul Brazilia – România 3-2, când „dubla” lui Pele și golul lui Jairzinho i-au răpus pe „tricolori” într-un meci de poveste.

Contrele Dinu – Pele

Sunt povești savuroase relatate peste ani de foștii internaționali. Dinu își amintea cum i-a dat mingea printre picioare la un moment dat lui Pele, care s-a răzbunat apoi cu un dribling excepțional, suficient cât să-l transforme pe fundașul român într-o „sanie” inutilă la o intrare mai serioasă.

Sau cum același Pele obișnuia să mai înjure sau să scuipe. Ori mirarea lui Rică Răducanu când l-a auzit pe arbitrul austriac vorbindu-i în românește.

„Hei, nenorociților! Jucați sau ce faceți?”

„România a fost o surpriză foarte plăcută la acel Mondial. Brazilia a câștigat datorită talentului unei generații fantastice. Am trecut prin momente în care, în tribună, ne întrebam cum vom reuși să-i batem, totuși, pe acești români foarte buni. Au fost singurii care au marcat două goluri Braziliei în acel turneu”, își amintește Nadal.

Batista Nadal Osires
Batista Nadal Osires, cel mai în vârstă jurnalist brazilian acreditat în Qatar

El rememorează și un episod cu Pele din finala cu Italia, făcând trimitere la ADN-ul lui mai coleric în anumite momente.

După ce adversarul a marcat, a luat mingea, a dus-o la mijlocul terenului și a început să strige furios la colegi: „Hei, nenorociților, jucați sau ce faceți, sunteți aici pentru un meci ca oricare altul? E finala Cupei Mondiale! Hai să jucam!”.

„E incredibil că există comparația cu Maradona”

E ferm atunci când apare în discuție comparația cu Maradona.

E incredibil că există paralela asta. Pele a fost sportivul secolului, pe când Maradona a făcut anumite greșeli care nu i-au permis să ajungă în punctul său maxim. Pele este cel mai bun jucător din istorie, la mare depărtare de Maradona.”

Caseta tehnică a partidei Brazilia – România

Brazilia – România 3-2

10 iunie 1970, Guadalajara

Au marcat: Pele (19, 67), Jairzinho (22) / Dumitrache (34), Dembrovschi (84)

BRAZILIA: Felix – Carlos Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) – Piazza, Clodoaldo (73 Edu) – Jairzinho, Pele, Paulo Cesar „Caju” – Tostao
Antrenor: Mario Zagallo

ROMÂNIA: Adamache (20 R. Răducanu) – L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu – Dumitru – Dembrovschi, R. Nunweiller, Neagu, M. Lucescu – Dumitrache (71 G. Tătaru)
Antrenor: Angelo Niculescu