VIDEO EXCLUSIV. Campion european cu Franța, visează la primul titlu cu Dinamo după aproape 30 de ani. „Sunt aici să câștigăm titlul și să jucăm în Champions League!””

Bădulescu Silvian 20.01.2023, 07:00
VIDEO EXCLUSIV. Campion european cu Franța, visează la primul titlu cu Dinamo după aproape 30 de ani. „Sunt aici să câștigăm titlul și să jucăm în Champions League!””
 • Un titlu european în 2015 cu naționala Franței, trofee câștigate acasă, în Germania sau Italia și două decade care se împlinesc în acest an pentru trupa „cocoșului galic”. Acesta este, pe scurt, CV-ul lui Pierre Pujol (38 de ani), noul coordonator al secției de volei masculin a CS Dinamo. Playsport.ro a realizat un interviu cu francezul sosit de nici două săptămâni în România la cel mai titrat club sportiv „de la fileu” din țară”. Sportivul care bifează, odată cu Dinamo, a cincea țară din Europa, vine în „Ștefan cel Mare” la o formație aflată în vârful clasamentului. Secția de volei masculin are cele mai multe campionate câștigate (22), plus trei Ligi ale Campionilor (1966, 1967, 1981). Totuși, seceta din „Groapă” durează din 1995, însă experimentatul voleibalist a subliniat că „sunt aici pentru a rupe blestemul celor 28 de ani fără titlu!”;
 • „Sunt aici ca să aduc titlul după aproape 30 de ani”

  Salut, Pierre, ce faci, cum ești?

  Sunt bine, mulțumesc.

  Trebuie să recunosc, ești primul voleibalist pe care-l avem la Dinamo 7/9. Până acum am avut handbaliști sau fotbaliști. Ești nou la echipă, ai venit de aproximativ o săptămână în România. Cum este timpul petrecut aici până acum?

  E bine până acum, totuși lucrurile s-au derulat puțin cam repede. Trebuie să îmi găsesc un apartament aproape de sala de antrenament. De asemenea, cum am semnat am și mers la Zalău pentru meci. Foarte rapid totul, dar e ok.

  Ai semnat și ai și debutat în meciul de la Zalău. Cum a fost pentru tine?

  A fost ok. Am câștigat 3-1, nu a fost chiar ușor. Nu prea am jucat bine în setul 2, dar după am reușit să găsim o cale pentru a ne asigura victoria.

  Ai jucat în mai multe țări: Franța, casa ta, Italia, Germania, Polonia ultima oară. Care sunt așteptările de la România?

  E o țară complet nouă. Sunt aici ca să muncesc și să aduc titlul înapoi după aproape 30 de ani. Ultimul campionat câștigat de Dinamo datează din 1995, deci a trecut foarte mult timp.

  „România nu este una dintre marile națiuni la volei”

  Echipa o duce bine, este în vârful clasamentului. Cum ai găsit echipa, staff-ul?

  Echipa m-a primit atât de bine, sunt foarte prietenoși, chiar și oamenii din staff. Totul este perfect, oameni prietenoși, dar trebuie să muncim în acest sezon lung, să ajungem în play-off și, cum am zis, e mult de tras pentru a ne atinge obiectivele.

  Ai câștigat Campionatul European cu naționala ta, ai câștigat trofee în diverse țări. Care este, însă, motivația ta, la această vârstă, într-o țară complet nouă?

  Să descopăr oameni diferiți, culturi diferite. Am o șansă foarte mare de a lucra jucând volei. Pentru mine, dacă pot să joc și mai mult, o voi face în continuare.

  Ce știai despre România înainte să vii aici?

  Am jucat împotriva mai multor jucători români când eram în Italia. În ceea ce privește cultura, sincer să fiu, nu știam prea multe. Vorbind de volei, în acest moment, România nu este una dintre marile națiuni precum Polonia, de exemplu, sau Italia. Oamenii sunt prietenoși, iubesc sportul în general, mai ales handbalul sau fotbalul. Sper să se atașeze și de volei.

  Ai mai jucat aici înainte, poate într-o confruntare europeană?

  Sincer să fiu, nu-mi amintesc. Joc de 20 de ani la nivel profesionist, dar nu cred că am avut șansa să joc aici în trecut.

  „Așteptările? Să câștigăm titlul și să jucăm în Champions League. Sorhando este o legendă în Franța”

  Cine te-a convins să vii la Dinamo?

  A fost o discuție lungă cu Adrian Gontariu (n.r. – team manager). Mi-a prezentat întreg proiectul de la Dinamo, în mare, nu doar de la secția de volei. Așteptările sunt ca, în viitor, să câștigăm titlul, să jucăm în Champions League, evident. Am vorbit ulterior cu antrenorul. Chiar și cu Stelu Moculescu, pe care l-am avut antrenor în Germania, care a reușit să mă convingă într-un final.

  Avem un alt jucător francez la Dinamo, dar la secția de handbal: Cedric Sorhando, campion olimpic și mondial. Îl cunoști? Ai reușit să iei legătura cu el?

  Nu-l știu personal, dar indirect da. În Franța este o legendă. Abia aștept să ne întâlnim la antrenamente și, mai apoi, sigur, cel mai probabil îi voi trimite un mesaj pentru a lua cine împreună.

  Probabil este destul de rapid de prezis, dar, după meciul cu Zalău, cum ți se pare nivelul competițional?

  Nu pot să-ți zic cu exactitate. Sunt de o săptămână aici, nu prea am apucat să fac și o analiză video, dar îți pot spune că nivelul este bun.

  Ai auzit de vreo echipă românească înainte de a semna? Arcada Galați, Dinamo, Steaua?

  Am văzut un meci Galați – Piacenza. Eu am jucat la Piacenza și chiar am urmărit meciul săptămâna trecută. Joacă destul de bine, sunt niște adversari redutabili. Până în acest moment, doar de ei știu.

  „Totul este perfect din punct de vedere al condițiilor”

  Ești aici pentru șase luni, dar crezi că se poate prelungi șederea ta?

  Bineînțeles. E un proiect pe care l-am discutat cu Adi. Mai întâi trebuie să luăm titlul și, după, sigur, dacă lucrurile merg bine, de ce nu?

  Este principalul obiectiv de la echipă?

  Anul trecut, echipa a câștigat Cupa. Sigur,  noi tragem tare și vom da totul la fiecare meci dar da, cel mai important obiectiv este cel de a câștiga titlul.

  Jucați duminică derby-ul cu Arcada Galați. Sunt campionii ultimelor patru ediții. Cum vezi această partidă?

  Este o echipă mare, obișnuită să câștige. E important să fii obișnuit cu victoriile pentru că, într-un final, acest lucru poate face diferența. Totuși, acum noi suntem pe primul loc, vom trage tare și vom vedea la sfârșitul partidei ce se va întâmpla.

  Cum sunt facilitățile pe care le-ai găsit aici?

  Perfect, totul este perfect. Avem fizioterapeuți, doctori, apartamentul meu este destul de aproape de sala de forță.

  „Știu că Bucureștiul este numit „Micul Paris”, dar nu am apucat să văd decât Arcul de Triumf”

  Știai ceva legat de România până să vii aici? Stereotipuri, lucruri bune, rele.

  Am studiat, la școală, despre istoria țării voastre, știam câteva ceva, dar a trecut timpul.

  Bucureștiul este poreclit „Micul Paris”. Știai acest detaliu?

  Da, chiar am vorbit acest lucru cu Adi. Am reușit să văd „micul” Arc de Triumf ieri, sper să apuc să vizitez și alte atracții din oraș. Momentan n-am reușit.

  Mi-ai spus că ai tăi colegi te-au primit bine. Știu de cariera ta? Ți s-au părut puțin intimidați de ceea ce ai reușit până acum pe plan sportiv?

  Nu, nu, nu cred. M-au primit cum trebuie. Jucăm cu toții volei și avem un obiectiv comun. E timpul pentru muncă, trebuie, evident, să dezvoltăm relațiile, atât în sală, dar și în afara acesteia.

  „Voleiul este pasiunea mea. Voi juca cât mă va lăsa corpul meu”

  Totuși, care este motivația ta? Este a cincea țară europeană în care joci după ce, cum am zis, ai câștigat trofee înainte.

  Știi cum e, voleiul este pasiunea mea. Este ceea ce mi-a plăcut să fac cel mai mult în viață. Dacă am și cea mai mică șansă să joc, dacă corpul meu mă lasă s-o fac, voi continua.

  Ai căutat pe Internet detalii despre Dinamo până să vii? Dacă da, ce ai descoperit?

  Bineînțeles. Multe povești. Dinamo este un club polisportiv, cu o lungă istorie. Am văzut și suporterii de la fotbal, sunt wow.

  Ai un mesaj pentru ei?

  De-abia aștept să-i întâlnesc. Sper să vină la sală duminică, pentru că, sigur, avem nevoie de ei. Va fi foarte bine.

  Crezi că puteți rupe „blestemul” celor 27 de ani, aproape 28, de când Dinamo n-a câștigat titlul?

  Pentru asta sunt aici. Voi trage din ce în ce mai tare în fiecare zi, și eu, și echipa, și vom încerca din răsputeri.

  • Pierre Pujol a semnat cu Dinamo în această iarnă, venind din Polonia, de la Bielsko-Biala. În cariera pe care a început-o în 2003, francezul a cucerit campionatul în Franța, Italia și Germania. De asemenea, și-a trecut în palmares și cupe sau supercupe naționale în „Cizmă” sau în Germania. Cu naționala „cocoșului galic”, la care împlinește 20 de ani în 2023, a cucerit aurul european în 2015;
  • În acest moment, după 12 meciuri, CS Dinamo ocupă primul loc în Divizia A1 de volei masculin, cu 33 de puncte. Titlul a mers, în ultimii patru ani, la Arcada Galați, formație pe care alb-roșiii o vor întâlni duminică, de la ora 15.00.

  Sursă foto: CS Dinamo București.

Urmăriți Playsport.ro și pe