VIDEO EXCLUSIV. „Faraonul” de pe semicerc. Egipteanul Ali Zein, câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona, vorbește despre primele luni în România și atmosfera de la Dinamo. „Am încredere în acest proiect. Suporterii te fac să dai 200%, să joci ca și cum ar fi ultimul tău meci”

Bădulescu Silvian 11.11.2022, 11:52
VIDEO EXCLUSIV. „Faraonul” de pe semicerc. Egipteanul Ali Zein, câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona, vorbește despre primele luni în România și atmosfera de la Dinamo. „Am încredere în acest proiect. Suporterii te fac să dai 200%, să joci ca și cum ar fi ultimul tău meci”
  • Ali Zein (31 de ani), câștigător al Ligii Campionilor de handbal cu Barcelona, a sosit, în vara lui 2022, la scurt timp după triumful cu Viva Kielce, în România. Protagonist al unuia dintre cele mai spectaculoase transferuri din sportul românesc, acesta a devenit „dulău” după ce, un sezon, a fost „extraterestru” în Catalunia;
  • Playsport.ro a realizat un interviu video cu internaționalul egiptean. Campion continental al Africii și câștigător a cinci trofee într-un singur sezon în Spania, Ali Zein este o parte esențială în proiectul gândit de Xavi Pascual în București. „Obiectivul acestui proiect este să ajungem cât mai departe în Liga Campionilor. După meciurile cu Wisla Plock vom vedea unde ne situăm”, a relatat interul stânga;
  • Africanul, deși are o experiență de doar trei ani în Europa, este considerat unul dintre cei mai buni jucători din lume. Cu un CV bogat în Tunisia, Egipt, Emiratele Arabe și Spania, handbalistul a recunoscut că s-a adaptat foarte bine în România: „Oamenii sunt foarte prietenoși. Mă simt confortabil aici, chiar dacă e puțin cam frig”;
  • În plus, atmosfera de la meciurile echipei îi amintește de țara natală. „La Al Ahly, acum nouă ani, am mai întâlnit o așa atmosferă. Suporterii lui Dinamo ne împing de la spate, ne fac să încercăm să dăm 200%, ca și cum ar fi ultimul meci”.

 

„Baruffet și Pascual mi-au explicat de proiectul de la Dinamo, ei m-au convins să vin. Îmi place țara, dar este puțin cam frig”

Cum ești, Ali? Greu antrenamentul?

Da, a fost dificil, dar mă simt bine.

Aș vrea să discutăm despre transferul tău în România, viața de aici și, bineînțeles, Dinamo. În vară, după ce ai câștigat Liga Campionilor cu Barcelona, te-ai transferat la Dinamo. Cine te-a convins să vii în România?

Am discutat cu David Baruffet (n.r. – manager sportiv) și Pasci (n.r. – Xavi Pascual). Mi-au explicat ce proiect au aici, am devenit interesat, consider că lucrurile merg bine, până acum, și sper să evolueze.

Primul meci în România, supercupa pe care ați câștigat-o în fața Stelei, rivala istorică a lui Dinamo.

Da, am fost foarte fericit vizavi de meciul respectiv, chiar încântat. A fost foarte important să începem cu dreptul, să câștigăm. A fost bine pentru noi, ca echipă, dar și individual.

Cum a fost atmosfera la club în primele tale zile aici? Veneai ca și câștigător de Ligă cu Barcelona.

O atmosferă foarte plăcută. Toți jucătorii sunt prietenoși și avem un singur obiectiv. Trebuie să recunosc că m-am adaptat în echipă foarte rapid. Jucătorii, staff-ul, m-au ajutat din acest punct de vedere.

Ai jucat în Egipt, Asia, Barcelona, acum ești în România. Cum ți se pare viața de aici?

Foarte confortabilă. Îmi place, oamenii încearcă să ajute, sunt prietenoși, iar eu și familia mea ne simțim ca acasă aici. E, însă, puțin cam frig (n.r. – râde).

„Avem două partide cruciale cu Wisla Plock. După vom putea vedea unde ne situăm”

Ești deținător al Ligii în acest moment. Care sunt așteptările tale față de această competiție cu Dinamo?

Obiectivul acestui proiect este să ajungem cât mai departe în competiție. E un proiect foarte bun, dar câteodată este foarte dificil. Trebuie să muncim mai mult. Încă nu pot spune ce ne rezervă viitorul. Consider că mai avem nevoie de patru-cinci meciuri în Liga Campionilor pentru a vedea unde ne situăm. Înainte de Crăciun, avem două partide cruciale cu Wisla Plock. Sunt o echipă bună care practică un handbal de calitate. Vor fi două meciuri grele, dar noi vom încerca să dăm totul și vom vedea ce se va întâmpla.

Ați jucat cu echipe precum PSG sau Magdeburg. Ați simțit, tu și colegii tăi, că este o diferență mult prea mare între voi și aceste formații?

Nu. Toate meciurile sunt grele. PSG, Porto, sunt echipe puternice. Cred că echipa noastră poate scoate mai mult. Au venit șapte-opt jucători noi, nu putem face magie. Cred că ne mai trebuie timp pentru a învăța cum să învingem echipele mai puternice.

„Îmi place atmosfera. Suporterii ne fac să dăm nu 100%, ci 200% la fiecare meci”

Jucătorii celor de la PSG au recunoscut, după meci, că atmosfera a fost fantastică. Cum s-a simțit din teren?

Îmi place atmosfera când jucăm acasă. Chiar și în deplasare, suporterii vin după noi. Îi respect, călătoresc cu noi, ne susțin. Simțim cum vin la meciuri și ne împing de la spate. Îmi place și face orice jucător să dea nu 100%, ci 200% pentru a-i face fericiți.

La deplasarea către Zagreb, voi și suporterii ați luat același avion. A fost ceva nou pentru tine?

Da. A fost o atmosferă incredibilă și înainte de meci, dar și după. Îi simți. Îi vezi că nu vin doar să se uite la meci. Le place. Încearcă să îți dea un boost de energie pentru a scoate și mai mult. Am câștigat în Zagreb și au fost foarte fericiți la întoarcere. La fel și noi, ca echipă.

„Ar fi bine să fim conduși în toate meciurile, dar să revenim în ultimul minut”

Cum a fost meciul cu Zagreb? V-au condus 59 de minute, dar ați întors scorul în ultima secundă.

Croații au abordat foarte bine partida. Noi am făcut câteva greșeli la început, iar acest lucru le-a permis să conducă partida. Echipa s-a descurcat bine. Cred că ar fi mai bine pentru noi să fim conduși în toate meciurile și să revenim în ultimul minut. Te face să înțelegi că ai o echipă bună, o echipă mare. A fost crucial să câștigăm. După meci, sigur, am discutat despre greșelile pe care le-am făcut și pe care nu trebuie să le repetăm. E un sentiment plăcut să câștigi meciuri ca acesta.

Ai simțit că ai un deja-vu din finala Champions League? Ați condus pe Viva Kielce și ați fost egalați în ultima secundă.

Handbalul a devenit mai rapid, mai puternic, mai dificil. Nu știi cine câștigă până în ultimele secunde. Consider că cele mai frumoase meciuri sunt cele în care nu-ți  poți da seama ce echipă va câștiga până la final. Spun asta și ca jucător, dar și ca spectator.

„În Egipt, la Al Ahly, acum nouă ani, am mai simțit o astfel de atmosferă la meciuri”

Care este relația cu suporterii echipei?

Câteodată vorbim pe social media, câteodată după meciuri. Chiar și în afara sălii. Sunt așa prietenoși, mereu vor să ajute, să ne dea un boost de energie și îmi place foarte mult. Vin cu inima pentru a face clubul mai puternic. Este fantastic. Încercăm, de la meci la meci, să tragem mai mult de noi, să ne focusăm ca și cum ar fi ultimul nostru meci, pentru ei.

Cum am zis, ai jucat în multe țări. Totuși, ai avut parte de o astfel de atmosferă în tribune ca la Dinamo?

Da, la Al Ahly, în Egipt. Este cel mai mare club din Africa. Mi se pare că era același gen de atmosferă ca aici. Aveam mulți suporteri. Și acasă, dar și în deplasare. Asta s-a întâmplat acum nouă ani, chiar mă simt foarte bine să am parte de aceleași trăiri, din nou. Este și un motiv pentru care ți-am zis că mă simt confortabil aici.

„Campionatul din România e competitiv, sunt echipe capabile să lupte până la final”

Ați câștigat nouă meciuri din nouă în campionat, iar vineri este un meci important cu Constanța. Crezi că, în cazul în care câștigați, s-a încheiat lupta la titlu?

Nu, nu e terminată lupta la titlu. E un meci foarte important pentru noi. Jucăm acasă, vom da totul pentru a câștiga. Ei au o echipă foarte bună, au avut rezultate pozitive până acum, dar sper să câștigăm.

Cum ai descrie campionatul din România?

Nu e ușor deloc. E un campionat competitiv, bun. Când joci în deplasare, e greu. Sunt echipe cu jucători care au calități. Pot să joace, pot să lupte până la final, motiv pentru care consider că nu e un campionat ușor.

Primele nouă rezultate arată că nu aveți probleme în a vă impune în fața celorlalți.

Da, pentru că tragem din greu și dăm 100% mereu. Este important să progresăm. Toate meciurile sunt importante și nu consider că există un meci ușor.

Câștigând pe plan intern vă dă un impuls în Europa?

Evident, pentru că nu poți compara antrenamentul cu meciul. E diferit. Mereu. E bine să câștigăm pe plan intern, cum am zis, sunt echipe bune. De asemenea, ne ajută să ne adaptăm, să omogenizăm echipa pentru a ne pregăti de confruntările din Champions League.

Un cuvânt pentru a descrie clubul?

Familie.

Un mesaj pentru suporteri?

Respect! Mi-aș dori să-i fac mai fericiți și mai mândri de echipa noastră.

  • Ali Zein a venit în vară la Dinamo după un sezon petrecut la Barcelona, unde a cucerit cinci trofee. Anterior, a bifat experiențe în Egipt, Tunisia, Emiratele Arabe Unite și Franța. S-a impus, cu naționala Egiptului, la trei ediții ale Campionatului African (2016, 2020, 2022);
  • „Dulăii” lui Xavi Pascual ocupă primul loc în Liga Zimbrilor, cu nouă victorii din nouă posibile și 27 de puncte. Vineri, alb-roșiii înfruntă pe CSM Constanța, formația de pe locul secund (25 de puncte);
  • În Europa, formația din capitala țării este pe locul cinci, cu cinci puncte. În perioada 24 noiembrie-1 decembrie, Dinamo are o „dublă” decisivă pentru calificare în fazele eliminatorii ale competiției cu Wisla Plock, campioana Poloniei.
Urmăriți Playsport.ro și pe