VIDEO EXCLUSIV. Filmul unei escrocherii. Cornel Țălnar, omul despre care s-a spus că l-a adus pe spaniol, developează „afacerea Cotracero”. „Le-am zis: e cacealma, e vrăjeală”

Cătălin Mureșanu / 25.06.2021, 13:47
VIDEO EXCLUSIV. Filmul unei escrocherii. Cornel Țălnar, omul despre care s-a spus că l-a adus pe spaniol, developează „afacerea Cotracero”. „Le-am zis: e cacealma, e vrăjeală”

Considerat personaj cheie în tranzacția prin care Dinamo a fost preluată de Pablo Cortacero, Cornel Țălnar (64 ani) a povestit, în amănunt, tot procesul prin care clubul a ajuns de la Ionuț Negoiță la omul de afaceri iberic. De unde a plecat ideea? Cum s-au purtat negocierile, când a mințit, pentru prima oară, ibericul, cine l-a propus pe Contra și care a fost motivul pentru care Cortacero a spus că a rămas fără finanțare!

În emisunea „PlayMaker”, emisiunea pe care o puteți urmări în fiecare săptămână, în zilele de luni, marți și vineri, de la ora 18, pe PlaySport.ro, facebook și youtube, fostul jucător și antrenor dinamovist a dezvăluit modalitatea prin care Cortacero a preluat controlul formației din „Șterfan cel Mare”.

La o masă mai retrasă. Cu Șerdean, Săpașu și câțiva spanioli. Unul dintre ei, Cortacero.

Idee le-a încolțit la o masă. Povestește Cornel Țălnar:

Pe data de 13 martie 2020 am primit un telefon din Spania, de la Dorin Șerdean, pe care eu nu l-am văzut înainte de acest telefon… decât de două ori în viață. M-a rugat, dacă vreau, să-i înlesnesc o convorbire telefonică cu domnul Negoiță, pentru că se află la o masă, în Spania, cu niște spanioli și cu un alt român (n.r. omul de afaceri Toma Săpașu). Erau la o cafea și, la masă la ei, au venit vreo patru spanioli, pe care domnul Șerdean nu i-a văzut în viața lui, nu i-a cunoscut, iar din vorbă în vorbă, unul dintre ei, acest Pablo Cortacero, ar fi vrut să cumpere, cu un an înainte, echipa din liga a doua – Almeria. I s-au cerut 30 de milioane de euro și a spus că nu are de unde să dea banii ăștia. Atunci, tot din vorbă în vorbă, Săpașu, din câte am înțeles chiar la barul lui s-au purtat discuțiile, i-a spus lui Cortacero de Dinamo”, și-a început dezvăluirile directorul tehnic de la Dinamo.

Telefonul și negocierile cu Negoiță

Și ideea, din păcate pentru dinamoviști, nu s-a plictisit singură. Astfel, Pablo Cortacero, prin Dorin Șerdean, a început negocierile cu Ionuț Negoiță. Pentru început au fost contactați oamenii patronului de la RIN.

I-am spus lui Șerdean că o să încerc să vorbesc cu domnul Negoiță. În momentul ăla am început să râd și l-am întrebat: „Cine e spionul ăsta? Pentru că aici, la Dinamo, s-au perindat 20-30 de potențiali cumpărători și nimic nu s-a realizat. L-am sunat pe Bălănescu, pe Vali Gheorghiță, apoi, după ce le-am explicat lor situația, l-am apelat și pe domnul Negoiță și a acceptat să-l pun în legătură cu Șerdean, iar din clipa aia, eu nu am mai știut ce se întâmplă. Am înțeles că între 13 martie și 13 mai, când lucrurile au început să prindă contur, între cele două entități s-au dat mailuri, s-a cerut audit, astfel că, în data de 13 mai, în birourile de la RIN s-a făcut o teleconferință între Negoiță, Cortacero și Melero

Intră în scenă domnul Melero. Cortacero dă primele semne de „nesiguranță” financiară. Negoiță decide, totuși, să-i cedeze clubul

În peisajul negocierilor apare Juan Jose Melero Marin, fost vicepreședinte al federației spaniole de fotbal și oficial al clubului Getafe, omul care a construit proiectul sportiv pe care Pablo Cortacero l-a prezentat la Dinamo. „Domnul Melero, am aflat acum, că nici el nu-l cunoștea pe Pablo Cortacero, dar tot printr-un domn de la masa cu pricina i s-a făcut legătura și se pare că dânsul ar fi făcut acest proiect sportiv pe care Cortacero și-a dorit să-l implementeze la Dinamo. După discuția respectivă (n.r. videoconferința de la RIN), pe data de 5 iunie, Cortacero urma să vireze suma de 500.000 de euro în contul lui Dinamo. Să vadă că are gânduri bune, să vadă că își dorește, cu adevărat, să cumpere, să se implice. Pe data de 5 iunie am venit cu domnul Șerdean la București, ne-am întâlnit cu Bălănescu și cu Vali Gheorghiță și am stat de la ora 10 dimineță și până la 18, pentru că în Spania, la ora 17, se închideau băncile. Când s-a făcut ora 18, eu le-am spus: „Băieți, eu cred că e cacealma, e vrăjeală, dacă din prima zi minte, din prima zi amână, înseamnă că nu poate să fie de încredere”.

Primii bani virați de Cortacero. Tranșele prin care a păcălit pe toată lumea. Dinamo devine „El Nuevo Dinamo”

După ce nu și-a onorat prima promisiune, cea din 5 iunie, Pablo Cortacero a reușit să vireze în conturile SC Dinamo 1948 SA suma de 550.000 de euro. Sunt, practic, singurii bani pe care spaniolul i-a adus în club. Prin acest virament, pe care l-a efectuat în mai multe tranșe, Cortacero a câștigat încrederea tuturor. Cornel Țălnar continuă șirul dezvăluirilor din cadrul emisiunii PlayMaker:

Între timp, acest Pablo Cortacero a început să vireze niște bani. Prima oară 100 de mii, după încă 200, încă 200 și, până în 13 august, când a venit și a semnat preluarea clubului, erau virați 550 000 de euro în contul lui Dinamo. Cortacero devine acționar majoritar și-i strânge pe toți angajații clubului în birou la RIN, spune că el, din clipa asta, este comandantul suprem și coordonează tot, promite că  nu vor mai fi întârzieri la salarii și toți jucătorii o să-și primească drepturile. Vrea să facă o echipă competitivă de cupe europene, iar în primul an să se intre în play-off”. Din păcate pentru suflarea dinamovistă, promisiunile lui Pablo Cortacero au însemnat o lungă zeamă de vorbe goale. Minciuni.

Cum a ajuns Contra la Dinamo. Cine l-a recomandat? „Vagabonzilor! Plecați!”

Pe lângă cei 550 000 de euro trimiși în conturile clubului, Cortacero a „luat ochii” și prin transferurile făcute. Pentru început a fost adus Cosmin Contra, un antrenor cu cotă, fost selecționer al României, antrenor și jucător la Dinamo. Țălnar povestește cum a fost convins „Guriță” să accepte să preia formația din „Ștefan cel Mare”– chiar de el!- și mărturisește că, inițial, Marin Melero i-a propus lui funcția de tehnician:

După ce a fost preluat clubul, Melero l-a întrebat pe Șerdean dacă eu vreau să devin antrenorul echipei. Am refuzat. M-a întrebat pe cine văd  pentru această funcție. L-am întrebat ce număr de jucători spanioli aduc și mi-a spus că cel puțin zece. Atunci l-am recomandat pe Contra pentru că a jucat la Dinamo, a antrenat echipa și echipa națională, a antrenat în Spania, cunoaște limba. El a fost propunerea mea. L-am sunat pe Contra și nici măcar nu știa. Eu aflasem că acest Melero a lucrat cu el la Getafe și l-am rugat să se intereseze dacă Melero îl cunoaște pe Cortacero. Mi-a confirmat că se știu și mi-a spus că l-ar interesa să vină, mai ales dacă este vorba de un proiect serios. El a plecat la niște cursuri de perfecționare la UEFA, noi am început campionatul fără Contra, cu Mulțescu. Și aveam nevoie de jucători, astfel că am început să negociez. Am vorbit cu Tamaș și cu alți doi jucători de mare valoare cărora nu pot să le dau numele. Apoi le-am prezentat spaniolilor variantele, mai precis lui Ruffo (n.r. Ruffo Collado, omul trimis la București de Pablo Cortacero, director sportiv), noi într-o săptămână începeam campionatul și nu aveam jucători. Ruffo mi-a spus că nu fac parte din filosofia lor și, în momentul ăla, am rupt relațiile directe cu ei. Le-am spus așa și l-am rugat pe Marius Iorga să le traducă: „Băi, vagabonzilor, voi nu aveți nimic cu fenomenul fotbal, sunteți niște pârliți. Iorga! Spune-le să-și facă bagajele și să plece!”. Mă enerva faptul că nu aveam jucători și începem campionatul. Între timp, Contra s-a întâlnit cu ei în Spania, a venit de la Lisabona, a acceptat să vină și eu am rămas lângă el”, a povestit  Cornel Țălnar.

Și s-a ajuns la… „proxima semana”

Tot universul ridicat din vorbe (plus 550.000 de euro) de Pablo Cortacero a început să se dărâme când  spaniolul a trebuit să vireze primele salarii. De aici, toți dinamoviștii, jucători, antrenori, angajați, suporteri s-au familiarizat cu un termen… „proxima semana”. „După două luni, în octombrie, a venit 15 septembrie și salariile nu s-au băgat, a venit 15 octombrie și, din nou, salariile nu s-au băgat, eu sunt ardelean și îmi place să spun lucrurilor pe nume, m-am dus și am sărit la gâtul acestui Cortacero, am fost primul. I-am spus că nu a venit să cumpere o casă sau o mașină, a cumprat un brand, istoria unei țări. Am avut această discuție aprinsă la telefon, l-am pus pe Șerdean. S-a întâmplat cam  prin 20 octombrie. M-am simțit ofensat, nu vinovat. Atunci i-a spus lui Dorin (n.r. Șerdean) că Benelul ăsta care era în spate (n.r. Benel Internațional, fondul de investiții pe care Cortacero a spus că-l reprezintă, mențiune făcută chiar în prezentarea sa pe pagina oficială a clubului) s-a retras din cauza pandemiei și Dinamo nu reprezintă o prioritate pentru ei. Atunci i-am transmis lui Șerdean să-l roage pe Cortacero să dea acțiunile, să nu moară Dinamo. Din clipa aia a început… „manana, manana”.

Și „manana” a rămas și până azi. Melero a plecat, Contra l-a urmat, jucătorii au fugit și și-au depus memorii, Țălnar are de primit peste 10 salarii restante, în timp ce Pablo Cortacero deține, în continuare, controlul SC Dinamo 1948 SA prin firma Lotus, cu 72,8% din capitalul social. Și a mai rămas clubul. Dinamo. Cu datorii colosale care împing spre un iminent faliment.