VIDEO EXCLUSIV. Interviu de excepție cu cei mai buni marcatori străini all-time din Liga 1. Aniversarea lui Wesley și surpriza lui Eric. „La ce nivel e acum în România, nici peste 50 de ani n-o să fim depășiți”

Cătălin Mureșanu / 10.11.2021, 14:11
  • Wesley Lopes da Silva împlinește, miercuri, 41 de ani. De ziua lui, brazilianul care a încântat la FC Vaslui, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Playsport;
  • A fost pretextul unei surprize pusă la cale de Playsport, revederea cu Eric de Oliveira, prietenul său din fotbalul românesc și omul care i-a doborât recordul.
  • În trecut, experimentatul Wesley l-a ajutat pe tânărul Eric. Azi, după ce l-a depășit, fostul jucător de la Gaz Metan, Pandurii, Viitorul sau FC Voluntari i-a cântat „Parabens” – varianta în portugheză a lui „La Mulți Ani”;
  • Cu 64 de goluri înscrise, Wesley a fost, între 2011 și 2020, cel mai bun marcator străin din fotbalul românesc. În februarie 2020, Eric de Oliveira l-a depășit pe fostul golgheter de la Vaslui. Printre primii care l-au felicitat a fost chiar Wesley;
  • Într-un gest de mare camaraderie, Eric a spus că Wesley a fost idolul său, i-a mulțumit pentru ajutorul din trecut și l-a invitat la meciul său de retragere, o porție de mici și câteva beri;
  • PLAY și spectacolul e garantat! Așa cum era, cândva, pe gazon, atunci când Wesley și Eric, niciodată colegi, mereu prieteni, erau în activitate în iarba Ligii 1. Concluzia din titlu rămâne, în acest peisaj aniversar, amara realitate a fotbalui românesc. Ne-o spune Eric: „La ce nivel este acum în România, nici peste 50 de ani, eu și Wesley nu o să fim depășiți”.

 

Wesley Lopes, considerat de mulți suporteri și oameni de fotbal cel mai bun străin care a evoluat vreodată în fotbalul românesc, împlinește, miercuri, 10 noiembrie, 41 de ani. Fostul jucător de la FC Vaslui și golgheterul Ligii 1 în sezonul 2011- 2012 (27 goluri) a fost, între 2011 și 2020, străinul cu cele mai multe goluri reușite în primul eșalon al fotbalului românesc, 64 de goluri. Pe 3 octombrie 2011, brazilianul a doborât recordul lui Sulejman Demollari (36 goluri), fantasticul albanez care a evoluat pentru Dinamo la începutul anilor 90, apoi a continuat să marcheze la foc automat și s-a oprit la 64 de reușite.

La rândul lui, după aproape 10 ani, Wesley a fost detronat din acest top al productivității. S-a întâmplat în 2020, într-o zi de februarie, într-un meci de duzină dintre FC Voluntari și FC Hermannstadt. Atunci, un alt brazilian cu gleznă fină a înscris golul său cu numărul 65 în Liga 1. Eric de Oliveira Pereira – 66 de goluri în acest top select.

 

Wesley, brazilianul-moldovean de la Vaslui-„Țărănoaia”, Eric, brazilianul-ardelean de la Gaz Metan

Atunci, într-un gest de reverență, cu mult fair-play, Wesley l-a sunat pe Eric și l-a felicitat. Azi, prin intermediul PlaySport.ro, într-un demers de excepție între coasta Atlanticului –Espirito Santo (Brazilia), locul în care locuiește fostul jucător de la FC Vaslui – și Ardealul care l-a înfiat pe Eric, fostul jucător de la Gaz Metan, Pandurii, Viitorul sau FC Voluntari își exprimă recunoștința, cântându-i din inimă „Parabens”, omului care i-a fost idol, motiv de inspirație și, mai ales, motivul unei aspirații.

„Mulțumesc, frate, pentru tot ce ai făcut pentru mine când eu eram un copil. M-ai ajutat, mi-ai fost idol, te-am depășit și m-ai felicitat”. Eric de Oliveira, brazilianul- ardelean cu al lui „Obrigado” spus din suflet pentru Wesley Lopes, brazilianul-moldovean care a jucat la „Țărănoia”, Vaslui, a făcut spectacol în Liga 1 și i-a încântat pe suporterii români fără să câștige vreun trofeu.

România e în sufletul, mi-e dor tare de Vaslui, de mici”. Wesley a rămas la fel. E jovial, dezinvolt cum era și pe teren. Bea bere și joacă footvolley pe plajă, un sport care curge prin sângele brazilienilor. După o halbă cu prietenii, fostul fotbalist cântă la Cavaquinho (instrument muzical portughez, o chitară mai mică, în genul unei mandoline) la „Bar do Macaco”, în traducere barul maimuței.

„Nu-mi mai trebuie fotbal, vreau să trăiesc 100 de ani, la fotbal, la 50, ești mort. Poate fiul meu”

Fostul golgheter al Ligii 1 spune că a terminat-o cu fotbalul. „În fotbal e nebunie, îmi ajunge, vreau să trăiesc 100 de ani, în fotbal, la 50 de ani sunt mort. Nu o să mai auziți de Wesley în fotbal, poate fiul meu. Are 14 ani și să vedem dacă o să-mi calce pe urme. Nu știm, vedem”, spune Wesley și ni-l prezintă pe Yuri, băiatul său în vârstă de 14 ani.

De ziua lui, Wesley a oferit un interviu cu zâmbetul pe buze pentru PlaySport.ro și a avut parte de o surpriză din partea conaționalului său care l-a depășit în clasamentul all–time al celor mai buni marcatori străini din Liga 1, Eric de Oliveira.

PLAY și spectacolul e garantat. Așa cum era, cândva, pe gazon, atunci când Wesley și Eric, niciodată colegi, mereu prieteni, erau în activitate în iarba Ligii 1. Concluzia din titlu rămâne, în acest peisaj aniversar, amara realitate a fotbalui românesc. Ne-o spune Eric: „La ce nivel este acum, nici peste 50 de ani, eu și Wesley nu o să fim depășiți”.