VIDEO. Noi recorduri ale alpinismului românesc! Prima femeie care urcă pe un vârf de peste 8.000 de metri și prima ascensiune românească a două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un sezon

Mihai Cheles 04.08.2021, 12:01

Alpiniștii români Laura Mareș și Justin Ionescu se întorc joi, 5 august, la ora 13.30, pe Aeroportul Otopeni, din expediția desfășurată în masivul Karakorum- Pakistan, unde au reușit să ducă tricolorul României pe două vârfuri de peste 8.000 de metri.

În data de 18 iulie, la ora 12.45, echipa Laura Mareș-Justin Ionescu atingea vârful Gasherbrum II, cu altitudinea de 8.035 de metri. Astfel, Laura Mareș a devenit prima româncă care reușește ascensiunea acestui vârf. De asemenea, este prima ascensiune feminină românească pe un vârf de peste 8.000 de metri din Karakorum, Pakistan.

Mai mult, în data de 27 iulie, la ora 11.30, adică la mai puțin de 10 zile de la ascensiunea vârfului Gasherbrum II, alpinistul Justin Ionescu reușește a doua ascensiune românească a vârfului Gasherbrum I, cu altitudinea de 8.080 de metri. Astfel, dubla ascensiune a celor două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un singur sezon devine prima și singura realizare românească de acest gen.

Performanța celor doi alpiniști români este cu atât mai importantă cu cât a fost realizată fără oxigen suplimentar și fără ajutorul porterilor de altitudine.

”Am visat și sperat la aceste clipe de mulți ani, chiar dacă părea ceva imposibil. În ciuda vântului, frumusețea din jurul meu a fost copleșitoare”, a declarat Laura Mareș.

VIDEO: 

În lume există doar 14 vârfuri cu o altitudine de peste 8.000 de metri, iar Laura Mareș și Justin Ionescu promit că vor încerca și pe viitor să aducă realizări importante pentru istoria alpinismului românesc.

”Este o performanță personală pentru care m-am pregătit și am investit foarte mult în ultimii ani. Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine, dar mai ales familiei, care m-a susținut întotdeauna în momentele dificile”, a spus și Justin Ionescu.

Urmăriți Playsport.ro și pe