VIDEO. Povestea lui „Vandamme” din „Trăsniții în NATO”, elevul lui Florea Dumitrache, coleg cu Mutu și Dănciulescu. Din platou, pe gazon. A jucat în cel mai longeviv sitcom din lume, iar acum antrenează juniorii Rapidului.

Bădulescu Silvian Cătălin Mureșanu 25.10.2022, 16:55
VIDEO. Povestea lui „Vandamme” din „Trăsniții în NATO”, elevul lui Florea Dumitrache, coleg cu Mutu și Dănciulescu. Din platou, pe gazon. A jucat în cel mai longeviv sitcom din lume, iar acum antrenează juniorii Rapidului.
  • Playsport.ro a descoperit o frumoasă poveste la Școala de Fotbal Rapid. O interesantă reconfigurare profesională, de la actor, la antrenor. Cătălin Marin a fost fotbalist și l-a avut antrenor pe Florea Dumitrache, apoi a devenit cunoscut pe micile ecrane în rolul lui „Vandamme” din serialul „Trasniții în Nato”. De curând a revenit, în postura tehnicianului, la prima sa dragoste, fotbalul;
  • Totul după ce a urmat cursurile Școlii de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal, acolo unde i-a avut colegi, printre alții, pe Adrian Mutu, Ionel Dănciulescu, Bogdan Lobonț sau Florin Bratu.

Scena 1. „Întâi a fost fotbalul”

Așa începe povestea unui actor. În rolul său din nocturna terenului de fotbal, bărbatul este înconjurat de două  divizii de pitici încărcați cu energie și demni de organizare în fața tentației supreme pentru vârsta lor, mingea de fotbal.

Pe terenurile cu gazon de biliard din „Baza Mobexpert”, Cătălin Marin, antrenorul puștilor născuți în 2014 de Școala de Fotbal Rapid încearcă să-și ordoneze ceata. „Hai, unul după altul, cu fața la poartă și atenți la mine…”.

5, 4, 3, 2, 1… Motor! Rulează povestea lui „Vandamme”. Bazată pe fapte reale.

Fotbalist, stoper, actor. „Am început la Dinamo și i-am avut antrenori pe Florea Dumitrache, iar, ulterior, pe Ionuț Chirilă”

Scena 2. „A urmat actoria”

Pe Cătălin Marin, scena l-a făcut celebru. Mai precis rolul „Vandamme” din serialul „Trăsniții în NATO”.

În 2014, când prichindeii inițiați pe terenul de fotbal de „Vandamme” se nășteau, sitcom-ul difuzat de Prima TV rula, deja, de peste un deceniu.

La vârsta de 20 de ani, am suferit o accidentare la gleznă. Astfel, actorul de pe teren a trecut pe micile ecrane. Am început la Dinamo și i-am avut antrenori pe Florea Dumitrache, iar, ulterior, pe Ionuț Chirilă. Am jucat atacant o bună perioadă și, pe vremea aia era cu libero, iar eu eram și stoper la marcaj.”

A pregătit fete și a fost coleg, la Școala de Antrenori, cu Mutu, Bratu, Dănciuelscu sau Pătrașcu 

Actorul Cătălin Marin a câștigat, cu serialul „Trăsniții din NATO”, premiul Guinness World Record pentru cel mai longeviv sitcom. Ca antrenor e la început de drum, iar obiectivul său pare un rol destul de complicat.

Cu privirea țintă spre micii fotbaliști, care aleargă și sunt alergați de balon, „domn profesor” Marin se încumetă.

Am început la Dream Team, o echipă de fotbal feminin, după, prin cantonamente, mai făceam antrenamente cu diferite grupe de copii și juniori. Obiectivul este clar pentru moment: vreau să promovez și să cresc cât mai mulți copii care să urce către grupele cât mai mari, vreau să le dezvolt calitățile pe care ei le au din naștere.”

Tăiați! Povestea merge mai departe. Cu un alt decor. Cadru cu cadru, fotogramă cu fotogramă.

După 17 ani în televiziune, actorul împarte rolurile. Între scenă și teren, scenarii și tactică de joc, costumații sofisticate și simplitatea treningului, regizori, roluri, replici, personaje, arbitri, titulari și rezerve. Tăietură de cadru. Sau pasă filtrantă.

Un obositor și scump balans între două profesii care implică multă implicare emoțională. La Școala de Antrenori, colegi de generație i-au fost mai mulți tehnicieni din noua generație.

Am început în 2013 Școala de Antrenori. Am fost în aceeași clasă cu Adrian Mutu, Bogdan Pătrașcu (n.r. – secund în staff-ul lui Adrian Mutu la Rapid), Bogdan Lobonț, Bratu, Dănciulescu, Goian. M-au recunoscut de la televizor și mă întrebau dacă am jucat fotbal. La primele ore practice au rămas și ei surprinși. „Uite, Vandamme chiar se pricepe la fotbal, nu e căzut de pe altă planetă!”

Sfaturi de la Adi Mutu, exemple pentru cei mici. „Toți vor să fie atacanți, să dea goluri. Se văd Benzema, Ronaldo, Messi. Ușor-ușor, însă, îi învățăm să fie și mijlocași sau fundași”

În prezent, „Vandamme” și Adrian Mutu sunt colegi la Rapid. Marin la piticii Giuleștiului, „Il Fonomeno la prima echipă.

Mutu a venit înaintea mea la Rapid, eu sunt de o lună și jumătate aici. Ne-am întâlnit de trei sau patru ori și, bineînțeles, am stat de vorbă.”

Cătălin Marin mută distanța focală pe un subiect important. Antrenorul la început de drum a identificat problema sectorului juvenil, acolo unde imixtiunea părinților este, de multe ori, nocivă, propunerile de tineri fotbaliști pentru campionatele puternicie sunt din ce în ce mai rare, astfel că importul de idoli devine singura alinare pe care o smulgem din ligile importante din Europa.

Azi, toți vor să fie atacanți, să dea goluri. Se văd Benzema, Ronaldo, Messi. Ușor-ușor, însă, îi învățăm să fie și mijlocași sau fundași. La Școala de Fotbal Rapid avem ședințe cu părinții. Le explicăm că nu este în regulă să dea indicații în timpul antrenamentelor sau meciurilor. La antrenamente nu asistă, îi lasă pe copii și atât.”

Distribuția: Cătălin Marin (alias Vandamme), Silvian Bădulescu (reporter), Imagine – Dorin Marinuș, Editor VIDEO – George Capoianu.

Va urma…

Urmăriți Playsport.ro și pe