Zeița Nadia Comăneci, răpită și ținută ostatică în America! Contradicțiile apărute în cel mai controversat episod al vieții marii sportive

Ștefănescu Dragoș 14.10.2022, 09:12
Zeița Nadia Comăneci, răpită și ținută ostatică în America! Contradicțiile apărute în cel mai controversat episod al vieții marii sportive

Nadia Comăneci este una dintre cele mai mari sportive din istoria sportului mondial. Românca a uimit lumea cu performanțele ei și a devenit un adevărat star încă de la o vârstă fragedă. Totuși, viața marii noastre campioane a avut mai multe momente delicate. Unul a fost cel în care a decis să fugă din România, sătulă fiind de opresiunile regimului comunist. Drumul spre libertate a fost însă unul de coșmar pentru Nadia, ea fiind răpită și ținută ostatică chiar de cel care o ajutase să fugă.

Coșmarul trăit de Nadia Comăneci după fuga din România. Marea gimnastă a fost răpită și ținută ostatică

Viața Nadiei Comăneci a avut câteva momente de cotitură. Unul dintre acestea a fost cel în care a decis să fugă din România, fiind sătulă de opresiunile regimului comunist. În filmul de scurt metraj dedicat Nadiei ce are titlul „În forma lucrurilor care trebuie să vină”, au fost prezentate și momentele grele pe care le-a trăit românca imediat după fuga din țara noastră.

Mai exact, Nadia a fugit din România pe data de 25 noiembrie 1989. Cel care a ajutat-o în acest demers a fost Constantin Panait. Acesta i-a cerut gimnastei suma de 5.000 de dolari. Bărbatul s-a dovedit însă a fi un impostor. Panait a scos-o pe Nadia din România pe jos, prin Ungaria. La scurt timp după ce au ajuns în țara vecină au fost reținuți de poliție. Ulterior au ajuns la Viena, după care au plecat spre SUA. Aici a început însă coșmarul pentru Nadia. Panait a purtat-o luni de zile cu mașina prin America. În ciuda faptului că s-a zvonit că cei doi ar fi fost iubiți, Nadia a negat cu vehemență acest lucru. Mai mult, marea campioană susține că bărbatul o teroriza spunându-i că este urmărită și chiar nu-i dădea voie să răspundă la telefon sau să iasă singură.

Coșmarul Nadiei s-a terminat când fostul ei antrenor, Bella Karoly și Alexandru Ștefu, antrenor de rugby, au pus la cale un plan să o salveze. În cele din urmă Panait a plecat cu 150.000 dolari și o mașină de lux, iar Nadia a ajuns la familia lui Alexandru Ștefu.

”Zeița” de la Montreal a rescris istoria gimnasticii mondiale

Nadia Comăneci a marcat definitiv istoria gimnasticii mondiale prin evoluția sa de excepție de la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Pe 18 iulie 1976, Nadia a uimit o lume întreagă cu evoluția sa perfectă. Afișajul electronic nu era programat să arate nota 10, așa că după evoluția Nadiei, pe ecran a apărut nota 1.00. Românca a obținut, la acea ediție a Jocurilor Olimpice, de șapte ori nota 10. Ea a câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol). Prin evoluția de la Montreal, Nadia Comăneci a intrat definitiv în istorie. Ea este prima gimnastă care a executat perfect un exercițiu, obținând nota 10.

Urmăriți Playsport.ro și pe