10 ani de suspendare din cauza dopajului! E decizia în cazul nigeriencei Blessing Okagbare, vicecampioană olimpică la atletism

Giosanu Catinca / 19.02.2022, 13:01
10 ani de suspendare din cauza dopajului! E decizia în cazul nigeriencei Blessing Okagbare, vicecampioană olimpică la atletism

Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU) a luat decizia de a o suspenda pe sprintera nigeriană Blessing Okagbare pentru zece ani. Cinci pentru folosirea de substanţe interzise şi cinci pentru că sportiva a refuzat să coopereze cu anchetatorii AIU.

Blessing Okagbare, sancțiune dură din cauza dopajului

Atleta în vârstă de 33 de ani a fost suspendată pentru dopaj, în urma unui test antidoping pozitiv care a indicat o concentraţie peste limita admisă a unui hormon de creştere. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 19 februarie, de către Unitatea de Integritate în Atletism (AIU), conform AFP.

Okagbare a folosit substanţe interzise ca parte a unui sistem de dopaj organizat în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Au existat şi circumstanţe agravante care i-au atras sportivei o perioadă suplimentară de suspendare.

Salutăm decizia Tribunalului Disciplinar. O suspendare pe zece ani este un mesaj puternic împotriva tentativelor intenţionate şi coordonate de a trişa la cel mai înalt nivel al sportului nostru.”, a transmis şeful AIU, Brett Clothier, conform sursei citate.

Sprintera nigeriană are dreptul de a contesta decizia AIU

Vicecampioana olimpică a fost testată antidoping înaintea competiţiei, pe 19 iulie. Ea este primul sportiv declarat pozitiv în timpul JO 2020 de la Tokyo.

AIU nu a dorit să precizeze dacă testul a fost efectuat în Japonia sau în altă ţară. Spintera era calificată în finala probei de sprint 100 metri feminin la JO 2020, care va avea loc sâmbătă, după ce vineri câştigase seria în care a participat.

În total, 20 de atleţi, dintre care zece nigerieni, au fost interzişi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pe motiv că nu au reuşit să îndeplinească standardele de control antidoping în afara competiţiei.

Nigeria este ţara cea mai afectată de această decizie. 10 din cei 23 de calificaţi la atletism au fost interzişi să participe. Iniţial, conform unei surse apropiate cazului, numele lui Okagbare nu figura pe această listă. Celelalte ţări afectate sunt Kenya (2), Belarus (3), Etiopia (1), Maroc (1) şi Ucraina (3), mai arată sursa anterior menționată.