Canotorii români au scris istorie la Campionatele Europene din Ungaria. Bilanțul e de-a dreptul incredibil: cinci medalii cucerite în cele șapte finale la care au luat parte duminică, 28 aprilie.
În total, delegația noastră se întoarce acasă cu nu mai puțin de opt medalii, dintre care patru de aur, două de argint și două de bronz. Evident, bucuria a fost nemărginită.
Ediția din 2024 a Europenelor, găzduită de Szeged, s-a încheiat cum nu se putea mai bine pentru România. Barca de 8+1 formată din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a câștigat cursa fără emoții, înregistrând un timp de 6:32.00. Următoarele două poziții au fost ocupate de Marea Britanie (+3,16 secunde) și Italia (+5,41 secunde).
În proba de simplu feminin, Andrada Moroșanu a avut un start ezitant, apoi a urcat de pe locul cinci pe ultima treaptă a podiumului, dar nu a putut menține ritmul până la final, așa că a trebuit să se mulțumească cu poziția a patra, la 14,23 secunde distanță de câștigătoare, sârboaica Jovana Arisic (8:23,42).
S-au revanșat, în schimb, Andrei Cornea și Florin Enache, cucerind medalia de aur la dublu vâsle masculin, după o cursă pe care au dominat-o în totalitate. La 1.500 de metri aveau un avans considerabil (8,63 secunde) față de locul al doilea, Germania. „Am scris istorie pentru România. Cursa asta ne-a bucurat mai mult decât ne-a durut”, a spus Enache, vizibil emoționat.
Tot duminică, Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel au făcut spectacol în finala feminină a probei de dublu rame, aducând la rândul lor aurul în delegația României, iar Florin Arteni și Florin Lehaci au obținut argintul la masculin.
Pentru lotul de canotaj al României, coordonat de antrenorul Antonio Colamonici, Europenele de la Szeged au reprezentat un prim test important înaintea Jocurile Olimpice de la Paris. Elisabeta Lipă a transmis un mesaj cu acest prilej.
„Competiția a avut un nivel foarte ridicat și a reprezentat practic primul ”test” din acest an, înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. Obiectivul a fost acela de a vedea care sunt punctele forte și unde mai trebuie lucrat, astfel ca evoluția canotorilor să fie cât mai bună la Paris.
Sportivii au dat tot ce au avut mai bun și au făcut curse foarte bune. Totodată, au învățat din greșeli acolo unde a fost cazul și sunt mai determinați ca niciodată să devină și mai buni până la Jocurile Olimpice”, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Sport.