A câștigat Liga Campionilor, iar acum lasă Barcelona pentru Dinamo! Spaniolii sunt la picioarele lui Xavi Pascual: „Pleacă pe ușa din față!”

Ștefănescu Dragoș / 14.06.2021, 11:23
A câștigat Liga Campionilor, iar acum lasă Barcelona pentru Dinamo! Spaniolii sunt la picioarele lui Xavi Pascual: „Pleacă pe ușa din față!”

Barcelona a câștigat duminică seară Liga Campionilor la handbal masculin. Este pentru a 10-a oară când handbaliștii Barcelonei câștigă cel mai important trofeu din handbalul european.

Barcelona regina Europei la handbal

Duminică seară, la Koln a avut loc finala Ligii Campionilor la handbal masculin. În finală s-au întâlnit Barcelona și Aalborg. Catalanii au avut un sezon perfect în Liga Campionilor reușind 19 victorii consecutive. Ibericii s-au impus în fața danezilor de la Aalborg cu scorul de 36-32.

Barcelona nu mai câștigase de 6 ani trofeul suprem al handbalului european. În această perioadă clubul catalan a mai disputat două finale pe care le-a pierdut. În 2020 Barcelona a pierdut finala Ligii Campionilor în fața germanilor de la Kiel.

Prin victoria din finala de anul acesta catalanii au bifat a 20-a partidă câștigată consecutiv. Astfel, elevii lui Xavi Pascual și-au luat revanșa pentru ultimii ani de secetă de trofee. Sezonul perfect al Barcelonei a fost marcat și de alte recorduri greu de egalat. Cu 20 de succese consecutive, cu 721 de goluri marcate și o medie incredibilă de 36 de reușite pe meci echipa lui Xavi Pascual a intrat în istoria handbalului.

Xavi Pascual – moștenire istorică la Barcelona

Finala câștigată duminică la Koln este ultimul meci al lui Xavi Pascual din postura de antrenor al Barcelonei. Antrenorul spaniol a semnat în urmă cu ceva timp un contract cu echipa română Dinamo București.

În cei 12 ani cu Xavi Pascual antrenor, Barcelona a câștigat nu mai puțin de 61 de titluri dintre care 3 Ligi ale Campionilor. Pascual a preluat conducerea tehnică a echipei catalane pe 9 februarie 2009, reușind să facă din Barcelona o adevărată mașinărie de handbal. Procentajul pe care îl are Xavi Pascual pe banca Barcelonei este unul zdrobitor și greu de atins de alt antrenor. El a adunat 689 de partide și a câștigat 630 dintre acestea. Așadar eficiența sa este de 91,43%.

La finalul partidei de la Koln Xavi Pascual s-a declarat mulțumit de ce a realizat la Barcelona.

Maniera în care am câștigat spune multe, cum a jucat echipa. Am venit la Koln dornici de a obține trofeul, dar trebuie să-ți controlezi emoțiile, pentru că altfel îți pierzi mințile”, a spus antrenorul Barcelonei.

Aflat la sfârșit de mandat la Barcelona Xavi Pascual a făcut referire și la președintele clubului catalan Juan Laporta care l-a pus antrenor în 2009 :

Plec cu trei titluri de campion al Europei, câștigate cu trei președinți. Îi datoram un titlu lui Laporta și îl are deja. 61 de titluri? Important este să fii calm cu tine și eu sunt. Acum este timpul să ne bucurăm mult”.

În scurt timp Xavi Pascual va ajunge în România pentru a prelua conducerea tehnică a echipei Dinamo București.