A început procesul! Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Robert Zanfir 12.08.2022, 16:35
A început procesul! Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat

A început procesul în care Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan sunt acuzați pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Fostul patron și ex-președintele lui CFR Cluj și-ar fi însușit 10 milioane de euro din patrimoniul clubului.

CFR Cluj este, de departe, echipa ultimului deceniu din Superliga. Ardelenii au câștigat trei campionate, în 2008, 2010, 2012, înaintea de a intra în insovență. Anii de succes din perioada Paszkany au fost continuați de „era” Neluțu Varga, în care ardelenii au cucerit cinci titluri consecutive. Totuși, sub poleiala titlurilor, trofeelor și gloriei obținute pe terenul de fotbal, se ascund și lucruri mai puțin plăcute din istoria clubului.

Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Joi, 11 august, a avut loc primul termen al procdesului în care Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat. DIICOT a anunțat finalizare rechizitoriului în 2016, tot atunci când mai multe percheziții au fost efectuate în București și la Cluj – Napoca în legătură cu sustragerea unui sume de bani din conturile clubului.

Procesul de joi a început cu o scurtă amânare. Magistrații Curții de Apel Cluj au admis cererea de abținere formulată de către judecătoarea Teodora Loredana Ivaşcu, care a arătat că se află în cazul de incompatibilitate prevăzut de art. 66 alin. 1 lit.f C.pr.pen, notează bzc.ro.

Potrivit procurorilor, CFR Cluj a fost devalizat de Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, prin însușirea a 10 milioane de euro din patroimoniul clubului. Iată ccomunicatul celor de la DIICOT:

„La data de 07.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor PASZKANY ARPAD – ZOLTAN (acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj) şi MUREŞAN IULIU-PAUL (preşedinte al Clubului CFR 1907 Cluj) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

CFR Cluj, păgubită cu 10 milioane de euro

Faţă de cei doi inculpaţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

S-a reţinut că în perioada 2008 – 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA.

În acest sens se reţine faptul că inculpatul MUREŞAN IULIU – PAUL a avut calitatea de administrator al clubului iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicat.

Urmăriți Playsport.ro și pe