N-a mai fost nevoie de clauză!

Autor: Alin Buzărin / 20.12.2021, 13:55
N-a mai fost nevoie de clauză!

Petrescu nu merge la echipa națională. Ultimele evenimente au concurat la evitarea unei situații care putea deveni jenantă

Acum câteva zile scriam aici un text intitulat ”CFR-FRF, legături periculoase”. Era vorba de lipsa de chef a Federației de a plăti clauza eliberatoare a lui Dan Petrescu, pentru ca acesta să poată rezilia cu clujenii și merge la echipa națională. Dar și despre lipsa de chef a CFR-ului de a mai pretinde achitarea acelei clauze de 400.000 de euro. Ceea ce ar fi însemnat o renunțare la un drept financiar contractual și ar fi obligat FRF la mici atenții față de atât de culanta grupare clujeană.

Balaj, primul ”sesizat”

Acel editorial cu posibilele ”legături periculoase” a apărut joi, pe 16 decembrie. Sâmbătă , pe 18, Cristi Balaj a ieșit cu o declarație în care spune că renunțarea clubului pe care-l prezidează la acea clauză (de fapt, refuzul Federației de a o plăti) poate duce la situații neplăcute, compromițătoare. ”Imaginați-vă ce-ar fi dacă am primi un penalty nemeritat!”. Raționamentul lui Balaj e mai mult decât logic, vorbind apoi cu el sâmbătă, i-am sesizat în glas și în ton indignarea față de modul FRF de a pune problema. Adică de a nu avea niciun chef să plătească acea clauză.

Văzând și făcând

Luni la prânz a venit (în exclusivitate pe playsport.ro) vestea că Petrescu nu mai merge la națională, ci rămâne la Cluj. Duminică în jurul orei 18, imediat după meciul cu FC Argeș, antrenorul era încă evaziv, părea că mai cere timp de gândire. Dar între timp a venit pasul greșit al FCSB-ului la Sfântu Gheorghe și s-a așternut și acea tarla largă de zece puncte între lider și urmăritor. Probabil că în decizia lui Dan de a rămâne a contat și perspectiva unui nou titlu. Dacă de exemplu CFR ar fi luat bătaie de la Argeș, iar FCSB ar fi câștigat la Sepsi, ar fi rămas doar cinci puncte, care ar fi putut deveni doar două în cazul unui eșec în derby-ul direct din prima rundă a lui ianuarie.

Varga a lucrat inteligent

Poate că ”prelucrat” de Balaj, sau poate că din proprie inițiativă, Ioan Varga se pare că a înțeles că nu e bine să se renunțe la acea clauză, pentru că s-ar da apă la moară contestatarilor CFR-ului, și-așa destui la număr. Din ce se aude, patronul clujean a mai rezolvat una-alta, a mai făcut niște plăți, a mai vorbit despre niște fotbaliști noi care urmează să sosească în Gruia, mai concret, i-a creat lui Petrescu mai multe premise de a rămâne decât de a pleca la echipa națională. La zece puncte, cu fotbaliștii plătiți și cu perspectiva unor noi achiziții, practic nu mai ai niciun motiv să te gândești la plecare.

Încă un eșec federal

CFR iese bine din toată povestea, dar Federația iese prost. Nici n-ai cum să ieși altfel când toată lumea te rezuză în serie. Iar o instalare (preconizată demult) a lui Mutu în acest moment ar lăsa senzația că se apelează, ca de cele mai multe ori în ultima vreme, la o soluție de compromis. La ce-a rămas. Dacă de exemplu FRF l-ar fi numit pe Mutu selecționer încă de acum o lună, imediat după ce lucrurile au fost clare cu Rădoi, imaginea, deși departe de cea ideală, ar fi fost puțin alta. Acum însă e cea mai proastă cu putință!