Allyson Felix, atleta care a demonstrat lumii că „Nu se poate!” nu există. Drama din spatele unei performanțe

Moldoveanu Camelia / 19.08.2021, 20:19

Allyson Felix, cel mai medaliat atlet din SUA la Jocurile Olimpice, a dus o luptă grea în afara pistei de alergare. Când nimeni nu-i mai dădea nicio șansă, sportiva în vârstă de 35 de ani a revenit în competiții și și-a ridicat o afacere de succes pentru a demonstra nedreptatea care i s-a făcut. Totul s-a schimbat în ziua în care i s-a spus că o femeie gravidă nu o să mai fie interesantă.

Este la un pas să devină cea mai bună atletă din toate timpurile

Allyson Felix a debutat în atletism la Atena, în 2004. Nimeni nu s-a gândit atunci că o au în fața pe cea care la 35 de ani, la Jocurile Olimpice de la Tokyo o să ajungă să aibă în palmares 11 medalii olimpice. Alături de Sydney McLaughlin, Dalilah Muhammad și Athing Mu, Allyson a acumulat 7 medalii de aur, 3 medalii de argint și una de bronz.

După aurul de la Tokyo, la ștafeta de 4×400 metri, Felix a reușit să-l depășească pe Carl Lewis, legendarul atlet care are în CV 9 medalii de aur și una de argint. În același timp, aceasta s-a apropiat de titlul de cel mai bun atlet din toate timpurile. Paavo Nurmi deține recordul pentru cele mai multe medalii din lume la Jocurile Olimpice, mai exact 11. Acesta a strâns în doar trei ediții ale Jo (1920, 1924 și 1928) 12 medalii. Mai exact, 9 de aut și trei de argint.

Aurul la proba 4×400 metri a fost obținut cu timpul de 3 min 16 sec 85/100. Pe locul doi s-au aflat sportivele din Polonia care au trecut linia de finiș după 3 min 20 sec 53/100, iar bronzul a fost adjudecat cu timpul de 3 min 21 sec 24/100 de către Jamaica.

Allyson Felix, Nike și lupta unei mame pentru a demonstra că a fi însărcinată nu înseamnă a rămâne cu un „handicap”

În anul 2018, Allyson Felix a traversat o perioadă dificilă și în același timp a avut parte de cea mai mare împlinire. Sportiva a rămas însărcinată și și-a ascuns sarcina, conștientă fiind că un astfel de eveniment în viața unei sportive nu este văzut tocmai cu ochi buni. Din nefericire, pe 28 noiembrie a născut prematur. La doar 32 de săptămâni de sarcină, Camryn avea doar 1,5 kg și 59 de g. Fetița sportivei a petrecut o perioadă destul de lungă în incubator, sub stricta supraveghere a medicilor. Allyson Felix a suferit o cezariană complicată și s-a recuperat cu greu după naștere.

Un an mai târziu, Felix a povestit cum sponsorul ei principal, Nike, i-a scăzut 70% din suma pe care o primea. Firma a considerat că o femeie care a născut nu o să mai fie interesantă pentru publicul Nike și nici nu o să mai poată avea aceleași performanță, performanțe care să-i ridice imaginea. Vestea a venit imediat după ce a născut și s-a văzut nevoită să se recupereze cât mai repede pentru a demonstra că toată lumea se înșeală.

Am fost una dintre cele mai comercializate sportive pentru Nike și dacă eu nu pot asigura aceste facilități, atunci cine?”, a declarat Felix pentru The New York Times chiar înainte de cursa câștigată în 2019.

Allyson Felix: „Noua, sportivelor, ne este prea frică”

După declarațiile lui Allyson Felix, mai mulți sportivi și-au unit forțele și au protestat împotriva clauzelor discriminatorii din contractele sponsorilor. Tot atunci, atleta a spus pentru prima dată un lucru pe care multă lume îl știa, dar nu l-a spus nimeni cu voce tare:

Nouă, sportivelor, ne este prea frică să spunem public atunci când rămânem însărcinate. Dacă avem copii, riscăm ca sponsorii noștri să ne reducă din contracte în timpul sarcinii, dar și după”, a explicat Felix.

După această revoltă politica Nike s-a schimbat. Mai exact, pe 12 august 2019 firma a anunțat că nu o să mai reducă din contractele sportivelor care devin mame.

Dacă sportiva rămâne însărcinată, Nike nu poate să aplice nicio reducere care să aibă legătură cu performanța pe timpul sarcinii, pe o perioadă de un an și jumătate, începând cu opt luni înainte de data scadentă”, au explicat cei de la Nike într-un comunicat.

Allyson Felix nu s-a oprit aici. A renunțat la contractul cu cei de la Nike și și-a deschis propria firmă care produce încălțăminte. Brandul SAYSH a apărut după ce atleta a fost nedreptățită, iar pantofii sport făcuți de ea i-au purtat noroc la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Mai mult, Felix a devenit o voce puternică a femeilor care luptă pentru drepturile lor. Aceasta continuă să militeze pentru diferite cauze și să posteze meaje de încurajare pe conturile ei de socializare.