Amintiri din prezent

Marius Mitran 11.01.2021, 17:27
Amintiri din prezent

Mircea Rednic are mai mult timp trăit ca antrenor decât toți cei cinci care fac același lucru și sunt clasați în fața lui în play-off-ul Ligii 1.
Edvard Iordănescu, cel care conduce campioana, CFR Cluj, Toni Petrea, liderul, FCSB, Corneliu Papură, antrenorul Universității Craiova, Leo Grozavu, cel al lui SEPSI, sau  Ilie Poenaru, al Academicii Clinceni, nu strâng împreună meciurile lui Rednic ca antrenor. Nu mai vorbesc de fotbalistul Mircea Rednic în aceeași companie. În care, cu tot respectul, niciunul nu are palmaresul fostului semifinalist al Cupei Campionilor Europeni.

Singurul antrenor care l-a surprins pe „Rege”

Duminică seara, jucând acasă, Viitorul cu Mircea Rednic pe bancă pleca de la 0-1 în meciul cu Hermannstadt. Sibienii înscriseseră relativ repede și era imposibil să nu te gândești că Rednic nu a câștigat niciuna dintre partidele precedente, toate cu contracandidate directe în lupta pentru un loc în play off: 1-1 în deplasare cu Chindia, 1-2 acasă cu Botoșani, 0-1 la Mediaș. Se putea mai rău?

Se putea însă mai bine! Viitorul a pus stăpînire pe joc, a fixat adversarul într-o apărare continuă și a strâns pînă la sufocare aripile oaspeților: 1-1 Luckassen și 2-1 Ciobanu într-un final care nu putea avea alt deznodământ. “ Era să intru sub bancă la golul lui Ciobi, atâta presiune aveam…”,spune, după meci, Rednic.
Să fixăm corect tabloul acum, în niște zile în care alți antrenori par a ține prima pagină: ruptura lui Șumudică de Gaziantep, declarațiile lui Mircea Lucescu la plecarea spre Kiev, contractul lui Dan Petrescu în Turcia etc. Să fixăm deci!

Rednic împlinește curând 59 de ani. Antrenează de 20. A cucerit titlul și cu Rapid și cu Dinamo, a antrenat alte multe echipe, la noi și în lumea largă, a jucat mult, a condus mult, a trăit toate experiențele acestor ani și ale acestei lumi. Dar simte o mare presiune azi, când Ciobanu întârzie un pic șutul… “E singurul antrenor care m-a surprins tactic cu toate echipele pe care le-a avut”, declara Gică Hagi la momentul numirii fostului său adversar, dar și coechipier la națională, știți replica, “ ce tineri și frumoși eram… mai ales eu!”

Alegerea lui Rednic

Și totuși, la aproape 60 de ani, Mircea Rednic acceptă propunerea foștilor lui colegi, Gică Hagi și Gică Popescu, preluând acum o lună Viitorul, spre surpriza aproape generală a presei, a fanilor, a lumii noastre care pretinde că le știe pe toate.
De ce? Simplu, gândesc oamenii, Viitorul e o echipă specială, un club de autor, o finalitate elaborată a celei mai bune Academii de fotbal.
Iar Rednic, Rednic cum e? Cum ne-a obișnuit să fie de 20 de ani încoace? Un învingător, da, am convenit că e cel mai titrat antrenor al Ligii 1. Dar
un pragmatic, un profesionist care nu condționează timpul și nu permite să fie condiționat de nimic. A salvat pe Poli Iași de la retrogradare și a plecat, astă vară. Nu trăiește din amintiri, deși are cât pentru nouă vieți. Paradoxal poate, Rednic trăiește acum în Viitor, construind un prezent pe care și el îl așteaptă de un timp.

Cu Botoșani, ai lui au lovit barele porții adverse de trei ori și au pierdut, cu Chindia și la Mediaș au dominat, dar …
Iată însă că a venit prima victorie. De aceea am scris toate aceste rânduri, pentru că nu știu, cum nu știe nimeni care vor fi cele șase echipe care vor forma play-off-ul.

Dar dacă Viitorul va fi între ele, sunt sigur că revanșa acestui mare antrenor se va produce! Față de propria carieră, față de competiție, față de prezent. Știu, nu e la fel de spectaculos ca Șumudică, nici la fel de targetat ca Dan Petrescu. Dar s-ar putea dovedi mai mult decât atât, adică un om venit să rescrie un destin. Nu neapărat al lui.
Poate chiar al nostru.

Urmăriți Playsport.ro și pe