Ana Pascu, președintele onorific al Federației Române de Scrimă, se află internată la Spitalul Floreasca. Care este starea acesteia

Bădulescu Silvian / 26.12.2021, 19:48
Ana Pascu, președintele onorific al Federației Române de Scrimă, se află internată la Spitalul Floreasca. Care este starea acesteia

Ana Pascu, președintele de onoare al Federației Române de Scrimă, este internată la Spitalul Floreasca. Aceasta a suferit, în ajun de Crăciun, un accident vascular cerebral hemoragic. Medicii care o monitorizează spun că nu se poate interveni, deși se așteaptă și un diagnostic din străinătate.

Cel mai longeviv președinte de federație

La 77 de ani, aceasta este fostă floretistă medaliată olimpic și cel mai longeviv președinte de federație din sportul românesc. Ea s-a aflat la cârma Federației Române de Scrimă în perioada 1982-2012. În prezent, ocupă postul de președinte onorific și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă.

Aceasta continuă să meargă zilnic la biroul său.

De-asta îmi fac și de lucru, altfel, pur și simplu, înnebunești. Aici e lumea mea, am lucrat 31 de ani ca președinte, unde să mă duc? De șase ani nu am mai mers nici măcar la un spectacol, nicăieri!” declara aceasta într-un interviu pentru PlaySport.

Ea încearcă să ajute cu tot ceea ce poate, încercând să uite de suferința unei mame care și-a pierdut singurul fiu. Pe 11 noiembrie 2015, Alex Pascu, fiul acesteia, a murit ca urmare a rănilor suferite în incendiul din clubul Colectiv. Acesta era basistul trupei Goodbye to Gravity.

Dublă medaliată olimpică

Fostă floretistă, aceasta a avut o carieră bogată. Ea a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, iar la edițiile din Mexic (1968) și Munchen (1972), aceasta a reușit să câștige medalia de bronz. Ea și-a început cariera la 13 ani, iar, pe lângă reușitele olimpice, aceasta a mai câștigat, la Campionatele Mondiale, titlul la echipe, în 1969.

Totodată, are și două medalii de argint la edițiile din 1965 și 1970, tot la echipe, un bronz individual în 1971, precum și cinci medalii de bronz la echipe în 1961, 1967, 1973, 1974 și 1975.

După ce și-a încheiat activitatea sportivă, aceasta s-a dedicat muncii administrative, conducând FRS pentru mai bine de de 30 de ani. Totodată, în cadrul Federației Internaționale de Scrimă (FIE), a fost membră a Comisiei de organizare, din 1983, a celei de competiții din 1996, precum și a celei de arbitraj, din 1998.

Mai mult, ea a devenit și membru al Comitetului Executiv al FIE din 2000, iar din 2004 vicepreședinte. Nu în ultimul rând, din 2004 este și președinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR).

Aceasta a primit titlurile de „Maestru al Sportului” și „Maestru Emerit al Sportului”, iar, în 2000, i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de ofițer, conform cosr.ro.