Anatoliy Tymoschuk, luat la rost și de ruși: „Totul este clar!” Ce i s-a întâmplat marelui „trădător al Ucrainei”

Robert Zanfir / 20.04.2022, 17:39
Anatoliy Tymoschuk, luat la rost și de ruși: „Totul este clar!” Ce i s-a întâmplat marelui „trădător al Ucrainei”

Anatoliy Tymoschuk este criticat de ruși, la puțin timp după ce a fost numit „trădător al Ucrainei”. Fostului jucător al lui Mircea Lucescu i se cere să își ia cetățenia rusă.

Numai în pielea lui Anatoliy Tymoschuk să nu fii! Liderul selecțiilor din istoria naționalei Ucrainei a ajuns într-o situația fără ieșire, după ce a fost acuzat de trădare de către conaționalii săi. Fost mijlocaș al lui Șahtior Donețk sau al lui Bayern Munchen, Tymoschuk este, în acest moment, secund al celor de la Zenit Sankt Petersburg.

„Marele trădător al Ucrainei”, acuzat și de ruși

Anatoliy Tymoschuk a refuzat să vorbească despre războiul din Ucraina. Fostul căpitan al naționalei Ucrainei, care antrenează acum în Rusia, nu a condamnat public decizia lui Vladimir Putin, iar atitudinea i-a revoltat pe ucraineni.

Între timp, Tymoschuk a fost șters din istoria fotbalului din Ucraina. I-au fost retrase toate titlurille și trofeele, iar acum are de înfruntat și atitudinea ostilă a țării sale de adopție.

„Pentru mine, este un subiect dificil. Câțiva ani nu am comunicat deloc. Apoi, Tymoshchuk mi-a scris și m-a sunat. După aceea, am început să corespondăm periodic, în principal pe teme de fotbal.

Nu l-am întrebat nimic despre acest subiect, pentru că atunci când o persoană tace, totul este clar. Nu are sens să scoți ceva cu cleștele de la el. Nu m-a interesat părerea lui pe această temă”, a spus Aleksey Andronov (46 de ani), jurnalist rus cu mare experiență.

„Cred că a făcut o anumită alegere și consider că Tymoshchuk va trebui să-și schimbe cetățenia, să o obțină pe cea rusă”, a mai declarat Aleksey Andronov, potrivit sport.ua.

Andryi Yarmolenko, la cuțite cu cel considerat trădător în Ucraina

Andryi Yarmolenko (32 de ani) nu înțelege atitudinea fostului său coleg. Atacantul lui West Ham a dezăluit că a încercat un dialog cu Tymoschuk, dar că discuția a degenerat și că s-a ajuns la agresivitate verbală.

„Voi începe prin a spune că pentru mine, cât timp am jucat împreună, Tolya a fost un exemplu de profesionalism. Mereu m-am raportat la el. Atunci când războiul a început, am văzut că nu a spus absolut nimic și asta m-a surprins.

I-am scris ‘Cum dormi noaptea?’. El mi-a răspuns: ‘Nu dorm la fel de bine ca tine’. Eu nu i-am mai răspuns, dar m-a sunat. L-am întrebat ‘De ce taci? Ai fost un exemplu pentru mine, dar acum nu mai exiști în viața mea!’. M-a înjurat, l-am înjurat și eu și ăsta a fost finalul conversației. A durat două minute.

Cred că îi este frică. Nu știe ce i se poate întâmpla dacă spune ceva. Are soție, copii, cu toții sunt în Rusia. Pot să înțeleg situația, dar ai prieteni în Ucraina, ale căror rude mor. Îți poți lua familia și poți trăi oriunde în lumea asta. Îți poți exprima poziția. Cred că a făcut suficient de mulți bani pentru a trăi oriunde în această lume. Nu pot să înțeleg cum va trăi cu asta”, a declarat Yarmolenko.

Ce a decis Federația Ucraineană în privința lui Tymoschuk

-Retragerea licenței Pro de antrenor, obținută în Ucraina
-Retragerea tuturor decorațiilor și premiilor
-Retragerea tuturor trofeelor și medaliilor cucerite în campionatul Ucrainei, Cupa Ucrainei și Supercupa Ucrainei
-Excluderea din registrul oficial al jucătorilor care au evoluat pentru echipa națională a Ucrainei
-Interdicția de a participa la activitățile legate de fotbal, pe teritoriul Ucrainei

Tymoshchuk a jucat de 144 de ori pentru naționala Ucrainei și este liderul selecțiilor. Volyn Lutsk, Șahtior Donețk, Zenit, Bayern Munchen și Kairat Almaty sunt formațiile la care a evoluat Tymoshchuk de-a lungul carierei.