Anunțul momentului. Arena Națională și-ar putea schimba denumirea oficială

Gabriel-Alexandru Ioniță 08.12.2021, 11:33
Anunțul momentului. Arena Națională și-ar putea schimba denumirea oficială

Este cunoscut faptul că Arena Națională generează mai multe cheltuieli pentru administrația Capitalei decât venituri. Din acest motiv s-a lansat de mai mult ipoteza conform căreia drepturile asupra denumirii oficiale a stadionului construit în 2011 să fie cedate către un sponsor, așa cum se întâmplă cu mai multe arene importante din Europa.

Arena Națională ar putea intra în rândul marilor stadioane europene din acest punct de vedere

Până în acest moment nu s-au făcut demersuri în acest sens. Acest lucru se poate schimba în curând, întrucât primarul general Nicușor Dan a primit o solicitate oficială în acest sens.

Filiala din Sectorul 5 a celor de la USR PLUS a emis un comunicat oficial în care îi cere primarului Capitalei să scoată la licitație numele Arenei Naționale. Ei pun accent pe faptul că realizarea acestei acțiuni ar avea menirea de a genera venituri consistente, din acestea urmând a se acoperi costurile cu întreținerea arenei.

USR PLUS București solicită primarului general scoaterea la licitație a numelui Arenei Naționale

Grupul USR PLUS din Consiliul General a înaintat o solicitare primarului prin care să fie suplimentate veniturile generate de municipalitate prin scoaterea la licitație a denumirii Arenei Naționale, o practică deja recunoscută internațional, pentru a acoperi din cheltuielile de operare ale arenei și pentru a reduce presiunea pe bugetul local.

Arena Națională este una dintre clădirile valoroase din patrimoniul Capitalei, cu un cost de construcție și amenajare ce a depășit suma de 200 de milioane de euro. Conform rezultatelor financiare din anul 2019, arena a costat municipalitatea aproximativ 19 milioane de lei și a generat venituri de doar 3 milioane de lei, o pierdere de aproximativ 16 milioane de lei în anul respectiv. În anul 2020, an de pandemie, pierderile au ajuns la 22 de milioane de lei.

Avem exemplul orașelor mari, precum München și Frankfurt, care atrag sponsorizări de 6, respectiv 5,5 milioane de euro anual prin acest mecanism. Considerăm că și Bucureștiul ar putea avea de câștigat în urma unui astfel de parteneriat cu mediul privat.

Banii „salvați” prin acest demers ar urma să meargă către dezvoltarea sportului juvenil

Avem nevoie de diversificarea veniturilor atrase de municipalitate pentru a ne putea concentra eforturile pe dezvoltarea orașului. Banii atrași prin închirierea numelui Arenei Naționale pentru o anumită perioadă pot fi cheltuiți pentru întreținerea acesteia. Iar fondurile care se duc acum din buget pentru întreținere să fie cheltuiți pentru dezvoltarea sportului bucureștean în rândul copiilor, de exemplu”, a declarat Florin Covaci, consilier general USR PLUS și inițiator al demersului.

Dacă propunerea USR PLUS de scoatere a numelui Arenei Naționale la licitație va fi pusă în practică de către primărie, pot fi generate venituri importante, în locul pierderilor pe care Arena le înregistrează în prezent”, se arată în comunicatul emis de USR PLUS Sector 5.

Arena Națională este interzisă pentru echipa națională în luna iunie! Tricolorii trebuie să se reorienteze