Balaj. Decapitare inutilă

Andrei Nourescu / 15.02.2021, 13:42
Balaj. Decapitare inutilă

Am tot citit in ultimele zile știrea conform căreia PNL ar intenționa, în cadrul  campaniei de schimbări ale structurilor de secretari de stat, subsecretari de stat, șefi de Agenții naționale etc, să îl înlocuiască și pe actualul președinte al Agenției Naționale Anti Doping, Cristian Balaj.

Ca să nu fie interpretări, pentru că suntem într-o țară plină de bolnavi de suspiciuni și conspirații și toți le știm pe toate, să lămurim din capul locului, că, în principiu, mișcarea generală făcută de PNL este una logică și normală, orice partid la putere își numește, evident, proprii oameni în structurile importante. Cum, la fel de clar, este și faptul că Cristian Balaj a fost numit în funcție de un guvern PSD, mai exact de fostul premier Dăncilă.

Dar una e una, alta-i alta. Ce am scris mai sus nu ar justifica deloc o înlocuire a lui Balaj. În primul rând el nu este om politic, nu a fost nici măcar membru PSD și nu văd de ce PNL nu ar agrea menținerea lui, cum a făcut-o Ludovic Orban, cât a fost premier.

„Insider” la congresele WADA

Argumentul principal este că ANAD are nevoie de continuitate. N-au trecut nici doi ani de când fostul președinte Grațiela Vâjâială, a fost înlocuită cu Balaj și am apărea tare rău pe plan internațional dacă un președinte ar fi iar schimbat, la nici jumătate de mandat.

Și știu foarte bine ce spun. Am fost în ultimii ani, la 3 congrese ale WADA și am participat la cele mai restrânse ședințe interne din WADA. Am fost de două ori la sediul WADA din Montreal, la președintele și CEO –ul WADA și știu bine cât de bine cunosc cei de acolo situația din România.

Sediul WADA
Sediul WADA din Montreal

Nu-l cunosc pe Adrian Crișan și nu știu dacă o fi mai bun sau mai priceput ca Balaj. Dar știu sigur cât de greu se intră în lumea aceasta, pe plan internațional mai ales și cât de greu este să își faci toate relațiile și se te faci cunoscut și respectat. Pe Cristian Balaj am avut ocazia să-l văd și la sediul WADA din Montreal, și la Consiliul Europei de la Starsbourg și la sediul WADA Europe de la Lausanne și am văzut cu ochii mei cum este cunoscut, apreciat, băgat în seamă, cum se spune și că se vede că nu este un outsider în domeniu, chiar dacă n-a avut de-a face în trecut cu el.

Demisie riscantă

Sigur, admit că ipoteza alarmistă pe care o tot citesc, cum că WADA ne-ar suspenda sau exclude din sistem, etc, este exagerată, pentru simplul fapt că WADA nu are de ce să se amestece în treburi interne și nici nu are autoritate să numească șefi de agenții naționale.

Dar a-l schimba acum pe Balaj și a pune pe altcineva, să o ia de la capăt și de la zero, practic, mi s-ar părea un demers inutil și doar un moft politic. Și ar însemna irosirea unei perioade de acumulare de experiență a unui om  și implicit a unui atuu care poate fi folosit în favoarea țării. Nici nu vă imaginați de câtă influență și de cât lobby este nevoie  în cazuri dificile, cum au fost suspendarea laboratorului de la București sau numeroasele cazuri de dopaj, când ai mare nevoie de înțelegere, de judecăți corecte și chiar bunăvoință. Și de reprezentanți care să se poată impună.

PS – Ca să evit comentarii idioate, precizez că nu am mai vorbit cu Cristian Balaj sau cu cineva din anturajul său de mai bine de un an de zile.

PS 2 – Fără să vreu să mă laud și glumind puțin, aș putea spune că cei de la UEFA care au judecat cazul Colțescu mi-au citit editorialul. Motivația principală,  de la Nyon, pentru care Colțescu este absolvit de orice acuzație de rasism, este că exprimarea sa a fost într-o discuție privată, în cască, între el și arbitrul de centru. Nu public și nu către vreo altă terță persoană. Exact ce scrisesem și eu atunci la cald, în decembrie:

“Era o comunicare privată între doi arbitri. Colțescu nu s-a dus la Webo și i-a zis că e negru. El i-a spus asta colegului său Hațegan. De aia le-a dat UEFA microfon și cască, să comunice, să vorbească între ei. Altfel ar urla unul la altul de la 50 de metri. A fost o discuție privata între doi oficiali. Are cineva dreptul să o controleze și să spună ce cuvinte din dicționar ai voie să folosești și ce nu?”