Binecuvântarea ”regelui” Hagi pentru Mutu – Opinie de Mariana Podeanu

Mariana Podeanu 21.12.2021, 16:36
Binecuvântarea ”regelui” Hagi pentru Mutu – Opinie de Mariana Podeanu

De când Mirel Rădoi și-a anunțat plecarea de la națională, e tot o vrie în fotbalul românesc. S-au făcut liste, para-liste și pronosticuri, te împiedici de subiecte exclusive la tot pasul, astăzi e unul favorit, mâine e celălalt, poimâine a mai apărut o pistă. Și tot așa, tot înainte ca pionierii, ne frământăm, dăm telefoane, corelăm, dar chinurile facerii par să fie mari.

Oare mai bine să ne așezăm cu fața către federație doar, doar vom vedea la un moment dat cu iese fumul alb din hornul FRF și pe Răzvan Burleanu anunțul așteptat de întreaga lume: habemus selecționer?

Pentru că orice ați zice, de la numirea papei până azi, n-a resimțit parcă mai mare tevatură – păstrând proporțiile – cum este aceasta cu ”unsul” noului antrenor al echipei naționale de fotbal. Care întrece mult în tensiune și suspans orice negociere de guvern, ședință de partid și realizarea/destrămarea unei coaliții.

De ce? Pentru că tot românul știe atât politică, dar mai ales fotbal. Păi cum? Nu ne pricepem noi mai bine ca antrenorul ce fotbalist merită sau nu merită la lot, nu știm noi parametrii, nu vedem noi mai bine jocul și nu știam noi cel mai bine ce filosofie e câștigătoare? Într-un fotoliu confortabil, la un televizor color, cu berea-n dreapta și semințele între dinți, am făcut școala tehnică la fără frecvență și suntem mai abilitați să dăm verdicte chiar și decât nepricepuții ăia de la Coverciano. Nu-i așa?

Oho. De câte ori nu am sărit din fața aragazului și m-am scandalizat când Rădoi nu a făcut schimbarea pe care i-o dictam eu telepatic, în timp ce învârteam în mămăligă sau băteam blatul de la tort cu mixerul? Habar n-aveți. Habar n-aveți ce meciuri grele am câștigat cu mopul și aspiratorul, rezultate care mă certificau ca specialist în strategii de luptă, și de câte ori nu mi-am dat telefonul pe modul silent, ca să nu intru în polemici devastatoare cu mama, o respectabilă pensionară sexagenară de la țară. Să știți, ea a fost foarte revoltată, de exemplu, că Mirel nu l-a băgat în nu știu ce joc pe Ianis de la început sau că nu l-a schimbat la pauză pe Stanciu.

Bineînețeles, chibițăreala, spumoasă, plăcută și necesară chiar, e sport național. La fel și datul cu părerea. Uitând că practic puțini sunt aceia care și-au câștigat cumva acest privilegiu. Evident, și-n cazul lor, e bine să păstrezi rezerva de rigoare și să despachetezi frumos un interes mascat, atunci când zici că X este mai potrivit ca Y. E atât de simplu să devii influencer când te ajută cariera și CV-ul.

Și ca să revenim la grija noastră cea de toate zilele, de la plecarea lui Rădoi încoace, s-au propus nume, s-au analizat, s-au ofertat și într-un final s-au refuzat. S-au ”devoalat” și scenarii, cu antrenori împinși în față de politic, s-a mers cu imaginația până-ntr-acolo încât s-au țesut scene cu securiștii care ar furniza poze către presă de la negocieri dintre șefii FRF și antrenori, ca să dea Burleanu bine. La ultima, apropos de ”blatul de la Salonic”, să îmi dați voie să mă duc puțin în spate și să râd. Atât. Singurul blat la care mă pricep e ăla de la prăjituri și, da, ăla îmi iese impecabil întotdeauna.

Cum spuneam, s-au anunțat liste. S-au tăiat nume – au mers la Hagi, la Răzvan Lucescu și la Dan Petrescu și s-au întors cum au plecat, din motivele expuse chiar de cei enumerați. S-au tăiat nume și s-au adăugat. Și au intrat în prima linie zvonacii și analiștii. Desigur, o pâine de mâncat pe heităreală, pentru că oameni fiind, și antrenorii au plusuri și, mai ales, minusuri. Și cum se face, de obicei, când interesul poartă fesul? I se arată omului doar partea goală, nu cea plină.

Eu recunosc aici, nu mă ascund și să rămână scris. Am un mare favorit: Adrian Mutu. Pe mâna lui aș merge. Dar este și Victor Pițurcă. Îmi plac și Ladislau Boloni și Adrian Ursea. Că sunt subiectivă, cu siguranță sunt, fiindcă așa suntem cu toții prin natura noastră. Dar am și argumente, multe, pentru fiecare, pe care nu o să vi le dau eu.

Ceea ce pot să fac și vreau să fac – nu știu și nu am înțeles de ce această declarație e parcă ”îngropată” și ignorată de mai toată lumea azi – e să vă las să-l deslușiți pe Hagi. Atenție. Iată ce spune Hagi, cel mai mare fotbalist român, care e doxă în materie, care a trăit și a respirat doar pentru fotbal și români, și care – amănunt deloc de neglijat – a și fost prima opțiune a federalilor.

”Mutu este un campion, un jucător fantastic, un antrenor la început. Nu eu decid, dar ce am văzut și am analizat când am jucat împotriva lui este că are personalitate, știe fotbal.
Ca experiență, a jucat la un nivel mare și zic eu că poate să compenseze, pentru că e dedicat, arată incredibil și pe bancă. Mi-a plăcut de el”, sunt vorbe de la ”rege”. Pe care – să fim cinstiți cu toții – îl bănuiți de altceva decât de sinceritate?

Urmăriți Playsport.ro și pe