UEFA, decizie de ultim moment. Ce echipe din Rusia vor reveni în cupele europene

Alex Vartolomei 26.09.2023, 21:16
UEFA, decizie de ultim moment. Ce echipe din Rusia vor reveni în cupele europene

UEFA a stabilit o decizie, în cadrul zilei de astăzi, referitoare la participarea echipelor din Rusia în competițiile organizate de forul european, potrivit Tutto Mercato.

Alexandru Ceferin, președintele UEFA, a anunțat că echipele rusești vor avea dreptul de a participa în competițiile organizate de UEFA, dar doar la categoria sub 17 ani.

Decizia s-a stabilit în baza unei discuții despre importanța sportului în viața copiilor, iar forul european a menționat, prin vocea lui Alexandru Ceferin, că interzicând accesul copiilor la competiții, se încalcă dreptul la dezvoltarea lor holistică. De asemenea, printre argumentele comunicate, s-a menționat și combaterea discriminării copiilor care practică fotbal în Rusia.

„Prin interzicerea copiilor, îi discriminăm, sperăm la un viitor mai bun. Suspendarea în continuare de către Uefa a echipelor rusești compuse din adulți reflectă angajamentul său de a lua atitudine împotriva violenței și agresiunii. Uefa este hotărâtă să mențină această poziție până la sfârșitul războiului și la restabilirea păcii”, acestea au fost cuvintele președintelui forului fotbalistic european, Aleksander Ceferin, la finalul reuniunii executive de la Limassol, care a decis readmiterea cluburilor și echipelor naționale (în acest caz fără steag și imn) în competițiile europene, dar numai de la nivelul sub 17 ani în jos, adică dacă sunt compuse exclusiv din minori.

„Dar, interzicând accesul copiilor la competițiile noastre, nu numai că nu recunoaștem și nu sprijinim un drept fundamental la dezvoltarea lor holistică, dar îi discriminăm în mod direct. Oferindu-le posibilitatea de a juca și de a concura cu colegii de vârstă din întreaga Europă, investim în ceea ce sperăm că va fi o generație viitoare mai luminoasă și mai capabilă, precum și într-un viitor mai bun” a adăugat Alexandru Ceferin.

În momentul actual, echipele rusești nu au dreptul de a participa în competițiile organizate de UEFA.

Competițiile organizate de UEFA sunt Champions League, Europa League, Conference League.

De asemenea, naționala Rusiei nu are dreptul de a participa la UEFA Nations League sau preliminariile pentru EURO 2024.

Urmăriți Playsport.ro și pe