Campionatul Mondial din Qatar a mai bifat două borne istorice. Ce au reușit Saka și Bellingham

Ștefănescu Dragoș 21.11.2022, 23:34
Campionatul Mondial din Qatar a mai bifat două borne istorice. Ce au reușit Saka și Bellingham

În cea de a doua zi de la Campionatul Mondial din Qatar, Anglia a învins categoric Iranul cu scorul de 6-2. Trei dintre golurile englezilor au fost marcate de Bukayo Saka și Jude Bellingham. Cu aceste reușite, cei doi tineri fotbaliști au marcat o premieră istorică.

Premieră istorică în meciul Anglia – Iran

Luni, 21 noiembrie, Anglia și Iran s-au înfruntat în cadrul grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Englezii s-au impus categoric cu scorul de 6-2.

Printre cei mai buni jucători ai englezilor au fost Jude Bellingham (19 ani) și Bukayo Saka (21 de ani). Primul a marcat în minutul 35, iar jucătorul lui Arsenal a reușit o dublă, marcând în minutele 43 și 62. Cu aceste reușite, cei doi jucători englezi au marcat o premieră istorică. Bellingham și Saka sunt primii jucători născuți în secolul 21 care marchează la o ediție a Cupei Mondiale de fotbal. Totodată, cei doi au intrat și în top trei al celor mai tineri marcatori englezi din istoria Cupei Mondială.

Top 3 cei mai tineri marcatori englezi din istoria Cupei Mondiale:

  1. Michael Owen – 18 ani și 190 de zile
  2. Jude Bellingham  – 19 ani și 145 de zile
  3. Bukayo Saka – 21 de ani și 77 de zile

Mason Mount a cântat greșit imnul Marii Britanii

Startul partidei Anglia – Iran a avut parte de un moment ilar. Mason Mount (23 de ani) a intonat greșit imnul Marii Britanii. Acesta a fost primul meci la care englezii au cântat ”God Save The King”. Imnul Marii Britanii a fost schimbat în luna septembrie a acestui an, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, şi încoronarea Regelui Charles al III-lea. Acest imn nu a mai fost utilizat din timpul domniei Regelui George al VI-lea. Mai exact, în anul 1950, în cadrul Mondialului din Brazilia a fost intonat ”God Save The King” ultima dată.

Gafa lui Mount a fost imediat observată de fanii englezi. Aceștia s-au amuzat în mediul online pe seama faptului că englezul a cântat în continuare ”God Save The Queen”. ”Poate știe ceva ce noi nu știm”, ”Cine îi spune?”, ”Poate nu s-a obișnuit încă” sau ”Eu nu l-aș anunța deocamdată că Regina a murit” au fost câteva dintre reacțiile ironice ale fanilor englezi pe rețelele de socializare.

Protest inedit al jucătorilor din naționala Iranului în startul partidei cu Anglia

Jucătorii din naționala Iranului au refuzat să cânte imnul în semn de protest la adresa represiunilor din țara lor. Gestul fotbaliștilor a fost imediat comentat de jurnalistul Borzou Daragahi. Acesta consideră că jucătorii au dat dovadă de mult curaj, având în vedere tratamentul la care au fost supuse în ultima perioada legende ale fotbalului iranian.

Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a transmis Daragahi.

Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor. În plus, fanii au huiduit cu inverșunare în timpul intonării imnului țării lor, iar mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.

În Iran au izbucnit proteste majore după ce Masha Amini (23 de ani) a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte corect hijabul. Autoritățile au oprit protestele cu o violență uluitoare, ce a provocat furia cetățenilor iranieni.