„Când era Lucescu, ei ajungeau să vomite”. Dezvăluiri din vestiarul echipelor pregătite de Il Luce

Mihai Cheles 22.01.2021, 17:35
„Când era Lucescu, ei ajungeau să vomite”. Dezvăluiri din vestiarul echipelor pregătite de Il Luce

Foștii elevi ai lui Mircea Lucescu de la Șahtior Donețk nu l-au uitat nici acum: „Când era Lucescu, ei ajungeau să vomite”! Așa își amintesc Artem Fedetskyi și Andrei Piatov cantonamentele sub coordonarea antrenorului român. Cel mai mult aveau de suferit jucătorii brazilieni, obișnuiți mai mult cu glezna fină, decât cu alergătura asiduă. Puși la alergat ca pe vremuri la Forban, Piatra Arsă sau Poiana Brașov, brazilienii de la Șahtior au ajuns, apoi, să fie căutați de cele mai mari cluburi din lume.

Antrenorul român Mircea Lucescu reprezintă o perioadă glorioasă din istorie lui Șahtior Donețk. Chiar dacă acum pregătește rivala din Kiev, iar fanii din Donețk l-au renegat definitiv. Istoria nu au cum să o șteargă. Il Luce este omul care a transformat Șahtiorul dintr-un club banal, într-unul de superclasă europeană, cu jucători de sute de milioane de euro.

Nimic nu ar fi fost posibil fără o strategie bine pusă la punct. Fizic, au trecut vremurile când fotbaliștii mergeau în perioada de acumulare și alergau până le „ieșeau” splina. Însă, mai sunt și antrenori care rămân fideli perioadei romantice a fotbalului. Coincidență sau nu, acești antrenori au avut și mare succes după astfel de pregătiri. Este și cazul lui Mircea Lucescu.

„Când era Lucescu, ei ajungeau să vomite”

Fundașul dreapta Artem Fedetskyi a fost transferat de „Il Luce” la Donețk în 2008, de la Harkov. Patru ani mai târziu a fost cedat definitiv la Dnipro. Are în carieră 53 de meciuri și două goluri marcate.

Cea mai dificilă perioadă a carierei mele a fost întotdeauna cantonamentul de iarnă. La Șahtior, cu Mircea Lucescu, toți plângeam după primul antrenament. Era de dur. La testele de alergare, brazilienii abandonau deseori și vomitau în tufișuri de epuizare, a recunoscut Fedetskyi pentru presa din Ucraina.

Povestea a fost confirmată și de Andrei Piatov, un alt jucător de legendă al celor de la Șahtior, încă în activitate. Mircea Lucescu a declarat în numeroase rânduri că Piatov i-a „mâncat” zilele cu numeroasele sale gafe în tricoul „minerilor”.

Cel mai greu cantonament a fost cu Lucescu. O săptămână lucram fără minge și alergam 12 kilometri la antrenament. Totuși, văzând câte trofee am cucerit cu Lucescu, înseamnă că pregătirea a fost cea corectă, recunoaște și Piatov.

Andrei Piatov este la Șahtior Donețk din 2007. Timp în care a acumulat 10 titluri de campion, opt Cupe ale Ucrainei, șapte Supercupe ale Ucrainei și o Cupă UEFA. Pentru naționala Ucrainei, Piatov a bifat 96 de prezențe.

„Când era Lucescu, ei ajungeau să vomite”. Dezvăluiri din vestiarul echipelor pregătite de Il Luce

Mircea Lucescu, 365 de victorii pe banca celor de la Șahtior

Mircea Lucescu a ajuns la Șahtior Donețk în primăvara lui 2004, și avea să stea până în primăvara lui 2016. 12 ani de antrenoriat și 536 de meciuri pe banca tehnică a ucrainenilor. În tot acest timp, Lucescu a cucerit titlul în Ucraina de opt ori, șase Cupe ale Ucrainei, șapte Supercupe ale Ucrainei și o Cupă UEFA.

Bilanțul lui Mircea Lucescu la Șahtior este: 536 de meciuri, 365 de victorii, 83 de egaluri și 88 de înfrângeri. Golaveraj – 1152 la 452. O medie de 2,2 puncter per meci.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe