Exclusiv. Mircea Lucescu, sfat pentru Lionel Messi: „Acum este momentul. Trebuie să facă acest pas”

Radu Oprișan 18.01.2021, 18:40
Exclusiv. Mircea Lucescu, sfat pentru Lionel Messi: „Acum este momentul. Trebuie să facă acest pas”

Mircea Lucescu a acceptat provocarea playsport.ro și a vorbit despre cel mai greu moment al lui Messi la Barcelona. Un an în care superstarul a vrut să plece, dezamăgit de rezultatele slabe, totul culminând cu dezastrul din august anul trecut, 2-8 cu Bayern. A urmat renegocierea dură a contractului, atunci când Guardiola îl ademenea la City cu un salariu de 13,6 milioane de euro lunar! Discuția cu Mircea Lucescu a plecat de la declarația fostului antrenor al Barcei, Gerardo Tata Martino, care i-a spus lui Messi:

Știu că mă poți da afară în orice zi, dar nu e nevoie să mi-o arăți în fiecare secundă!”.

Mircea Lucescu, sfat pentru Lionel Messi

Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai buni antrenori români ai tuturor timpurilor Mircea Lucescu, care a declarat, în exclusivitate, pentru playsport.ro:

Nu cred că a spus Messi așa ceva! În primul rînd, el nu vorbește, e un tip închis în el.De aici pleacă problemele, toate nereușitele Barcelonei apasă pe umerii lui Messi. Cred că ar fi momentul să plece, este de părere antrenorul cu peste 35 de trofee castigate de-a lungul carierei.

Nea Mircea își solidifică părerea prin puterea propriului exemplu:

 La fel s-a întâmplat cu Boloni la Târgu Mureș la începutul anilor 80. Orice declin al echipei îl apăsa enorm. Eu aveam nevoie de el impecabil la echipa națională și atunci l-am bătut la cap să plece la Steaua, o echipă care se lupta la nivel înalt și îl putea ajuta, Eu l-am dus la Steaua, nu regretatul Halagian sau altcineva!”

În anul 1984, Boloni trecea la Steaua, după 14 ani, 406 meciuri și 64 de goluri la ASA Tîrgu Mureș. În scurt timp, el avea să devină unul dintre cei mai importanți jucători ai Stelei, alături de care echipa a câștigat Cupa Campionilor Europeni, apoi Supercupa Europei.

Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari antrenori ai lumii
Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari antrenori ai lumii

A reușit cu jucătorii capricioși

Revenind la Messi, Mircea Lucescu dezvoltă provocarea:

Nu cred că devine un devorator de antrenori. De cum îl privești îți dai seama că e un tip special. Dacă m-aș încumeta să lucrez cu el? Sigur, știți că jucătorii capricioși, mari talente, au fost mereu o provocare pentru mine. Să ne amintim de Lupu, Sergen, și chiar Ronaldo”

Pirlo: V-am spus că Lucescu e fascinant!

Cel mai bun exemplu al relației pe care Lucescu a avut-o cu vedetele fotbalului internațional vine din perioada în care românul antrena pe Inter Milano. După primul antrenament, Andrea Pirlo, cel pe care Lucescu îl maturizase la Brescia, le-a spus entuziasmat supervedetelor din lotul milanez: „V-am spus că e fascinant!”

Pe brazilianul Ronaldo (Dințosul) l-a sedus oferindu-i berea preferată, una braziliană, Brahma, la schimb cu portocalele siciliene adorate de antrenor. Lucescu a instaurat o atmosferă destinsă în lot, interiștii având voie la masă, cînd aveau paste în meniu, și câte un pahar de vin roșu. La fel procedase la Corvinul Hunedoara, la începuturile în antrenorat.

Atunci când a existat incidentul cu Taribo West, jucătorul nigerian devenind violent, marile vedete ale lui Inter au făcut scut în fața lui Lucescu. Diego Simeone și Javier Zanetti au sărit primii la West, acompaniați de Roberto Baggio și Gianluca Pagliuca.

Urmăriți Playsport.ro și pe