Când sunt programate următoarele alegeri pentru postul de președinte LPF

Gheorghiu Dan / 28.09.2021, 22:37
Când sunt programate următoarele alegeri pentru postul de președinte LPF

Gino Iorgulescu se află în fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal din toamna lui 2013, iar anul viitor se pregătește pentru un nou mandat. Deocamdată, nu are contracandidați, însă cei mai aprigi contestatari sunt chiar cei care ar trebui să îl voteze.

Alegerile pentru peședintele LPF, tensiuni mocnite

Gino Iorgulescu l-a învins pe Dumitru Dragomir în noiembrie 2013 , a preluat șefia Ligii Profesioniste de Fotbal și toată lumea se aștepta la o revoluție în fotbalul românesc. Fost internațional, Iorgulescu părea omul care poate schimba destinul campionatului intern. Anul viitor, nu mai târziu de luna octombrie, actualul șef al LPF va apărea din nou în fața votanților, președinții celor 16 cluburi de Liga 1, pentru al treilea termen.

Iorgulescu a primit al doilea mandat în octombrie 2017, unul de cinci ani, și, conform statutului ligii, alegerile trebuie organizate în al cincilea său an de mandat, dar obligatoriu înainte de expirarea acestuia. Dificultățile lui Iorgulescu vor fi mari de această dată, pentru că oamenii care au votul în mână sunt extrem de nemulțumiți de felul în care a condus acesta LPF.

Ce i se reproșează lui Iorgulescu

Președinții din Liga 1 sunt nemulțumiți de atitudinea lui Gino Iorgulescu în raport cu cluburile. Acesta nu răspunde niciodată la telefon, aparițiile sale pe stadioane, la meciurile din competiția pe care o conduce sunt extrem de rare, astfel că nu există o comunicare directă cu oamenii care, practic, l-au pus în funcție. Excepțiile sunt puținele Adunări Generale organizate la sediul din Cotroceni.

„Discreția” și așa proverbială a lui Iorgulescu a devenit și mai pregnantă începând cu septembrie 2019, când fiul său, Mario, a provocat un grav accident de circulație, soldat cu moartea unui tânar de 24 de ani și cu răni extrem de serioase pentru el. Iorgulescu senior a dispărut aproape complet din peisaj, iar frâiele LPF au fost preluate de Justin Ștefan, secretarul general al instituției.

Salarii de fotbaliști buni pentru angajații LPF

Un alt reproș adus lui Iorgulescu este și mai concret: banii. Liga Profesionistă de Fotbal reține 7% din drepturile de televizare ale campionatului, pe care le oferă ca salarii angajaților săi și contractorilor. Astfel, Iorgulescu are în subordine 24 de oameni, iar bugetul este de 2,1 milioane de euro. Conform gsp.ro, salariul mediu al unul angajat de la ligă este de 6.000 de euro lunar, adică mai mare decât al majorității fotbaliștilor din Liga 1. În plus, 1,4 milioane de euro se duc anual pe cheltuieli cu „terți”.

Cu un an înaintea alegerilor, Gino Iorgulescu nu are încă un rival declarat. Din cauza dramei personale prin care trece, mulți se așteptau să se retragă, însă în mai 2021 a pornit un program care seamănă a campanie electorală. Le-a oferit posibilitatea cluburilor să aibă o mai mare putere de decizie, prin înființarea a două comisii: business, cu opt președinți de club, și sport, cu ceilalți opt președinți.

În condițiile în care conflictul său cu FRF a întârziat nepermis introducerea sistemului VAR în România, rămâne de văzut dacă aceste comisii îi vor convinge pe votanță că Gino Iorgulescu mai merită un mandat în fruntea LPG: