Update. Nicolae Ciucă se implică în cazul sportivilor români captivi în Africa de Sud

Bădulescu Silvian / 28.11.2021, 14:06
Update. Nicolae Ciucă se implică în cazul sportivilor români captivi în Africa de Sud

Clipe de coșmar în Africa de Sud pentru o delegație de sportivi români. Situația pandemică devine mai dificilă odată cu descoperirea unei noi tulpini a virusului. Au început să fie impuse restricții pentru cei care circulă cu avionul din zona Africii.

Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat rezolvarea situației

UPDATE  2: Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat faptul că CSM Știința Baia Mare urmează să revină în țară cu o aeronavă Tarom.

Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud. Vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE  1: Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a transmis asigurări că se fac eforturi pentru a soluționa problema.

Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe.

Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe «zimbri», cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării.

Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, este mesajul integral al ministrului.

O nouă tulpină în Africa de Sud

Uniunea Europeană a recomandat, ca urmare a identificării unei noi ramuri a virusului în Africa de Sud, să fie suspendate zborurile curselor aeriene din capitala țării, Pretoria.

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu un comunicat în ceea ce privește situația a 36 de cetățeni români, printre care și o delegație sportivă.

MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare, și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contexul pandemiei de COVID-19”.

Recomandări din partea MAE

Situația a devenit mai dificilă, iar comunicatul MAE recomandă românilor să se intereseze de statele afectate de noua variană a virusului.

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate cu noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii de atenționare de călătorie COVID-19 de pe pagina de Internet a MAE pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19”.