Care sunt regulile jocului de Blackjack

Gheorghiu Dan 17.10.2021, 11:22
Care sunt regulile jocului de Blackjack

Blackjack este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți existente în cazinouri. Se mai numește și 21, pentru că scopul jucătorilor este să ajungă la un punctaj cât mai apropiat de această cifră.

Cum se joacă Blackjack

Cărțile de joc cu cifre au valoarea inscripționată pe ele, iar toate celelalte (valet, damă, rege) au valoarea 10. Asul este variabil: poate fi folosit ca 1 sau ca 11, după cum alege posesorul. Fiecare jucător primește câte două cărți, care sunt vizibile tuturor celor de la masă. Mai puțin dealerul, care are doar o carte la vedere, iar pe cealaltă cu fața în jos.

După ce a primit cărțile, jucătorul, care are ca scop să obțină totalul de 21 sau cât mai apropiat, are patru variante: hit (mai cere o carte), stand (nu mai vrea o carte), double down (dublează miza și ia doar o singură carte) și split (când are două cărți de aceeași valoare și le împarte în două mâini, pe care le joacă apoi după aceleași reguli).

Mai rar, există și a cincea opțiune, surrender, adică jucătorul abandonează jocul după primirea primelor două cărți și primește jumătate din miza pariată înapoi. De regulă, această opțiune este folosită atunci când jucătorul are suma primelor două cărți 14 sau 15.

Regulile casei

Spre deosebire de jucători, pentru dealer regulile sunt puțin diferite. Astfel, când suma casei este de sub 17, dealerul este obligat să mai tragă o carte. Când cifra este 17 sau mai mare, dealerul nu mai are voie să tragă încă o carte. Atunci când casa are cartea vizibilă un as, fapt care îi dă șanse mari să obțină 21, dacă cealaltă carte este 10, valet, damă sau rege, ceilalți jucători pot paria pe 21.

Astfel, ei mizează o anumită sumă pe faptul că dealerul are 21, iar dacă au dreptate primesc de două ori valoarea pariului (dacă pariază 100 de lei, vor câștiga 150 de lei). Acest pariu se numește insurance. O altă regulă importantă este aceea că un jucător care are 21 chiar de la împărțirea cărților, adică Blackjack, primește din partea casei 1,5 din valoarea mizei pariate (dacă a pariat 100 de lei înainte de împărțirea cărților, va primi 150 de lei).

Ponturi și strategii

Spre deosebire de multe alte jocuri de cărți, în care norocul este principalul factor, la Blackjack este extrem de importantă inteligența jucătorului. Metoda clasică de a învinge dealerul este cea a numărării cărților. La Blackjack, acestea sunt împărțite din pachetul întreg de 52 până la epuizarea lor.

Astfel, un jucător atent și cu o memorie bună, poate ține minte cărțile ieșite din joc și, spre finalul pachetului, poate calcula mai ușor dacă poate câștiga. Această strategie nu este ilegală, însă organizatorii au grijă să îi țină departe de mese pe jucătorii care au abilitatea de a număra cărțile.

O altă strategie este aceea de a nu fi obsedat de cifra 21. Cel mai important calcul pe care trebuie să îl facă un jucător este acela de a avea cu un punct mai mult decât casa, și nu cifra 21. În condițiile în care casa nu mai poate trage cărți atunci când are 17 sau mai mult, este suficient să faci 18, 19 sau 20 pentru a o învinge.

Urmăriți Playsport.ro și pe